G4Media.ro

Premierul armean consideră că alianțele țării sale sunt ineficiente: Armenia nu şi-a…

sursa foto: captura video

Premierul armean consideră că alianțele țării sale sunt ineficiente: Armenia nu şi-a trădat aliaţii, dar aliaţii pe care noi ne-am bazat mult timp şi-au propus să demonstreze vulnerabilitatea noastră

Prim-ministrul armean, Nikol Paşinian, consideră ineficiente alianţele actuale ale Armeniei, o aluzie voalată la relaţiile sale de lungă durată cu Moscova moştenite de când Armenia făcea parte din URSS, relatează France Presse conform Agerpres.

”Sistemele de securitate externe în care este implicată Armenia s-au dovedit ineficiente în protejarea securităţii şi intereselor sale”, a declarat Paşinian duminică, într-un discurs televizat.

”Armenia nu a renunţat niciodată la obligaţiile sale, nici nu şi-a trădat aliaţii. Dar analiza situaţiei arată că sistemele de securitate şi aliaţii pe care ne-am bazat mult timp şi-au propus să demonstreze vulnerabilitatea noastră şi incapacitatea poporului armean de a avea un stat independent”, a adăugat el.

Armenia este încă parte a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară condusă de Rusia, dar a dat deja semne de depărtare, chiar înainte de ofensiva din această săptămână din Nagorno-Karabah a armatei azere, care a precipitat o răsturnare a sferei de influenţă a Moscovei.

În Erevan, frustrarea se producea de luni de zile, în faţa incapacităţii Rusiei de a sprijini Armenia în faţa Azerbaidjanului şi în lipsa de implicare a forţelor ruse de menţinere a păcii în conflictul dintre cele două state vecine.

Armenia, care a refuzat în ianuarie să găzduiască manevre OTSC, tocmai a efectuat exerciţii militare cu Statele Unite în această lună, spre nemulţumirea Moscovei.

În mai 2023, prim-ministrul Armeniei a evocat deja posibilitatea ca Armenia să se retragă din OTSC, tot în legătură cu dosarul Nagorno-Karabah.

Armenia şi Azerbaidjan, foste republici sovietice, au luptat deja pentru controlul acestei regiuni disputate, populată în mare parte de armeni, în două războaie, unul în anii 1990 şi celălalt în 2020.

Rusia a susţinut un acord de încetare a focului care a pus capăt ostilităţilor în 2020 şi a desfăşurat forţe de menţinere a păcii în regiune, dar acestea nu au reuşit să împiedice invazia fulgerătoare a Nagorno-Karabahului de către trupele de la Baku în această săptămână.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Orice hârtie semnată de rusia valorează mai putin decat materialul biologic care ar fi pe ea dacă ar fi folosită că hârtie igienică!