G4Media.ro

Pregătirea piloţilor ucraineni pe F-16 începe în august, în Danemarca. Și în…

Sursa foto: Netherlands Ministry of Defence via Facebook / NATO Allied Air Command

Pregătirea piloţilor ucraineni pe F-16 începe în august, în Danemarca. Și în România va fi înfiinţat un centru de pregătire

O coaliţie formată din 11 state va începe în luna august, în Danemarca, pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, iar în România va fi înfiinţat un centru de pregătire, au declarat marţi, în marja summitului NATO din Lituania, oficiali citaţi de Reuters, informează news.ro

Danemarca şi Olanda, ţări membre NATO, au condus eforturile internaţionale pentru a instrui piloţii, precum şi personalul auxiliar necesar pentru a întreţine aeronavele, pentru ca, în cele din urmă, acest program să permită furnizarea de aeronave F-16 Ucrainei în războiul său cu Rusia.

„Să sperăm că vom putea vedea rezultatele la începutul anului viitor”, a declarat presei ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, cu ocazia semnării unui acord între coaliţia celor 11 şi Ucraina.

Până în prezent, nicio ţară nu s-a angajat să trimită F-16 în Ucraina, deşi Polonia şi Slovacia au furnizat 27 de MiG-29 pentru a suplimenta flota de avioane de luptă a Ucrainei.

Kievul, care a lansat o contraofensivă împotriva forţelor ruseşti, a cerut în repetate rânduri ţărilor occidentale să furnizeze avioane şi să îi antreneze piloţii pentru a le pilota, văzând în aceasta singura soluţie de a contracara cu succes dominaţia aeriană a Moscovei. „Trebuie să ne apărăm populaţia civilă, infrastructura, obiectivele esenţiale, şcolile, universităţile noastre. De aceea, pentru noi este foarte important ca această coaliţie de avioane de luptă să pornească”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. „Sper – sunt un optimist – că după şase luni vom vedea rezultate”, a mai spus el.

Oficialul ucrainean a postat şi pe Twitter un mesaj de mulţumire şi o fotografie de la întâlnirea cu cei 11 miniştri, mulţumind inclusiv ministrului român al apărării, Angel Tîlvăr.

Din coaliţie fac parte Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Marea Britanie.

„Este oficial: s-a format o coaliţie pentru antrenamentul pe F-16 al Forţelor Aeriene Ucrainene! Astăzi, 11 state partenere + Ucraina au semnat un Memorandum care stabileşte termenii. Sunt recunoscător în mod special Danemarcei şi Ţărilor de Jos pentru leadershipul lor remarcabil în acest proces. Piloţii, tehnicienii şi personalul de sprijin ucraineni vor participa la un program de instruire”, a scris Reznikov pe Twitter.

„Coaliţia este pregătită să ia în considerare mijloace de acordare către Ucraina de capabilităţi F-16 complet funcţionale”, afirmă Reznikov. „Avioanele F-16 vor proteja cerul Ucrainei şi flancul estic al NATO. Forţele aeriene ucrainene sunt pregătite să le stăpânească cât mai repede posibil”, adaugă el.

Ministrul ucrainean al apărării spune, de asemenea, că există posibilitatea includerii şi altor tipuri de avioane de luptă în program. El îşi însoţeşte mesajul de un desen-schiţă cu un avion şi mesajul scris de mână, cu ecouri în istoria SUA, „I have a dream” (Am un vis – n.r.), relatează news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...