G4Media.ro

Prefectul Constanţei susține că incendiul de la fabrica de BCA a fost…

Prefectul Constanţei susține că incendiul de la fabrica de BCA a fost provocat de o explozie la o pastă sau pulbere de aluminiu, iar scânteile au ajuns într-o zonă unde erau role de carton bitumat

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat că incendiul de la fabrica de BCA s-a produs cel mai probabil din cauza exploziei pastei sau pulberei de aluminiu depozitate într-o magazie, iar apoi o scânteile de aici au ajuns într-o zonă unde erau depozitate role de carton bitumat care au ars.

Silviu Coşa a declarat sâmbătă, că echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns în nouă minute la locul incendiului.

„În jurul orei 15.56 s-a primit un apel la ISU privind o deflagraţie în zona Celco, zona industrială a Constanţei. Echipajele au răspuns, în nouă minute a ajuns prima maşină, în total au fost zece autospeciale, două autoscări, trei echipaje SMURD, patru ambulanţe. Din fericire nu a existat nicio victimă. Vorbim despre o magazie care era exterioară secţiei de lucru, o magazie în care era pulbere sau pastă de aluminiu. Zece tone sau 30 de tone, după o primă declaraţie, rămân specialiştii şi echipajul de la Arme şi Explozibili care a venit de la Poliţia Judeţeană să determine exact ce s-a întâmplat. În momentul de faţă se caută să se îndepărteze orice risc ar mai putea exista, având în vedere produsele care sunt depozitate”, a explicat prefectul Constanţei.

El a menţionat că nu au fost determinate creşteri ale noxele în urma acestui incendiu.

„În ceea ce priveşte emisiiile, fiind vară, a doua parte a zilei, briza influenţa curenţii de aer, aceştia se deplasau cum era şi vizibil norul de fum înspre nord-nord-vest. Ulterior a venit şi ploaia care conform datelor primite de specialiştii de la Meteorologie de la Bucureşti, nu a făcut altceva decât să disperseze eventualele emisii toxice. Sunt înauntru şi specialişti ai Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei de Mediu cu aparatele mobile pe care le au la dispoziţie, nu au determinat creşteri substanţiale ale noxelor astfel încât să putem aprecia că există cel mai mic pericol pentru populaţie”, a transmis Silviu Coşa.

Prefectul Constanţei a mai transmis că din primele informaţii pasta sau pulberea de aluminiu depozitate acolo a explodat, iar apoi scânteile au fost într-o zonă unde se aflau role de carton bitumat.

„Este vorba de acea pastă sau pulbere de aluminiu care din motive pe care nu le cunoaştem, rămâne ca specialiştii să vadă despre ce e vorba, a explodat. Şi ulterior flăcările şi scânteile au ajuns la o zonă în care erau depozitate role de carton bitumat. Acelea de fapt au ars. (…) Exploziile s-au auzit de la aluminiu. În momentul de faţă se acoperă cu nisip zona în care a fost aluminiul şi se încearcă îndepărtarea şi izolarea oricărui potenţial pericol datorat substanţelor care sunt depozitate în platforma respectivă”, a mai afirmat Silviu Coşa.

Un puternic incendiu a izbucnit sâmbătă după amiază la o magazie de aluminiu de la o fabrică de BCA din municipiul Constanţa, iar persoanele care au sunat la 112 au afimat că s-ar fi auzit trei explozii după care s-a văzut un fum alb gros. La faţa locului s-au deplasat nouă autospeciale de stingere cu apă şi spumă, un CBRN, două autoscări, două echipaje SMURD, în total 45 de subofiţeri şi patru ofiţeri, dar şi două autospeciale cu apă şi spumă de la Oil Terminal cu zece servanţi şi patru ambulanţe de Serviciul Judeţean.

sursa: News.ro, sursa foto: ISU Dobrogea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Cum ziceam și ieri, la știrea cu Petromidia: în România ce nu arde, sare în aer: maternități, spitale sau numai secții ATI, rafinării, cluburi de noapte, depozite, fabrici de frigidere. Zeci de ani de corupție își spun cuvântul.

 2. Daca exista aviz/autorizatie de securitate la incendii, inseamna ca au lipsit elementele tehnice de stopare a raspandii focului iar controalele ISU au inchis ochii la aceste ilegalitati desi obiectivul depozita materiale inflamabile.

 3. Mai putini stiu ca pulberea aia de aluminiu este incadrata la materiale potential explozive si nici nu le trece prin cap ca trebuiesc luate anumite masuri la manipulare si trebuiesc folosite echipamente certificate pentru mediu cu potential exploziv.
  Majoritatea isi imagineaza ca doar la produsele petroliere se aplica „protectii antiex”. Prin fabricile de materiale de constructii, evident, habar nu au…
  Pana si faina si graul trebuiesc considerate potential explozive…
  Acum cativa ani cand a explodat camionul cu azotat pe langa Buzau, NIMENI nu parea sa aiba habar de cum se comporta azotatul la incalzire… Nici directorul fabricii furnizoare, evident nici soferul camionului, total neinstruit, dar spre uimirea mea nici pompierii, care au dat cu spuma in loc sa foloseasca doar aoa simpla si nici nu au indepartat curiosii/ziaristii care au murit prosteste.
  Daca aia de la ISU sunt documentati la fel ca pompierii aia, poti sa te stergi undeva cu avizele lor

 4. Să își dea Ponta demisia!

 5. Aoleu, sper ca au asigurat depozitele de azotat din port. Doua explozii consecutive nu sunt coincidenta

  https://romania.europalibera.org/a/tone-azotat-de-amoniu-sunt-depozitate-%C3%AEn-portul-constan%C8%9Ba/30782000.html