G4Media.ro

Predoiu, despre legile Justiției: MJ era pregătit încă din aprilie să sesizeze…

Predoiu, despre legile Justiției: MJ era pregătit încă din aprilie să sesizeze CSM, dar a mai derulat consultări suplimentare atât cu Comisia Europeană, cât și cu sistemul judiciar / Asociațiile magistraților susțin că ministrul a prezentat alte variante Comisiei Europene

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a respins criticile a trei asociații de magistrați potrivit cărora ar fi trimis la CSM alte variante ale legilor Justiției, diferite față de cele prezentate în iunie Comisiei Europene și lansate în dezbatere publică.

“În cadrul celei de a treia runde de dezbateri publice a legilor, Ministerul Justiției a preluat numeroase amendamente propuse de DNA în cuprinsul acestora, spre exemplu reducerea vechimii de la 10 la 8 ani (prin luarea în calcul a vechimii de auditor de jsutiție) și posibilitatea delegării procurorilor în cadrul DNA. În plus, proiectele au inclus încă de la început întărirea rolului procurorului-șef DNA în procesul de recrutare a procurorilor. Aceste măsuri, precum și altele asemenea, vor avea ca efect consolidarea DNA și luptei anti-corupție, nicidecum slăbirea acesteia.

De aceea, criticile celor 3 asociații sunt nefondate. În plus, ca observație generală, legile sunt acum în plin proces de consultare lansat de CSM către instanțe și parchete, în cadrul procedurii de avizare a proiectelor. Prin urmare, din punctul de vedere al MJ, proiectele nu sunt “închise”, ministerul Justiției rămânând deschis oricăror noi propuneri de ajustare.

Pe de altă parte, legat de calendar, MJ respinge categoric speculațiile legate de “țintirea” de către acesta a perioadei de vacanță pentru avizare, calendarul rezultând de fapt din prelungirea perioadei de dezbateri publice cerute de sistem. MJ era pregatit încă din aprilie să sesizeze CSM cu proiectele de lege, dar a mai derulat consultari suplimentare atât cu Comisia Europeană, cât și cu sistemul judiciar. MJ rămâne deschis dialogului purtat cu bună credință și constructiv, nepolitizat, pe marginea proiectelor”, a declarat ministrul Justiției Cătălin Predoiu pentru G4media.ro și Știrile TVR.

Trei asociații ale magistraților susțin că proiectele de lege ale Justiției trimise la CSM de către ministerul Justiției sunt diferite față de cele prezentate Comisiei Europene în iunie. În plus, variantele de lege ar conține dispoziții retrograde și ar bloca orice fel de reformă.

„Sunt aproape cele (legile – n.r.) din 2017, cu foarte puține modificări. Oricum sunt altele decât cele de acum 2 luni și oricum sunt altele decât cele din septembrie 2020 și oricum sunt altele decât cele din toamna anului trecut”, a declarat și Daniel Horodniceanu, membru al unei asociații de procurori și membru ales al CSM.

Magistrații au dat și exemple de prevederi considerate nocive. Astfel, concursurile de promovare în instanțe nu ar fi pe criterii meritocratice, ci sunt lăsate exclusiv la mâna Secției pentru judecători a CSM. Inspecția Judiciară ar fi ușor cosmetizată, iar libertatea de exprimare a magistraților ar fi grav afectată. Spre exemplu, magistrații nu pot critica celalalte puteri ale statului cum sunt Parlamentul sau Guvernul.

Citește criticile asociațiilor de magistrați, pe larg aici.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Nu v-ati plictisit sa il ascutati pe acest Tudorel nr 2? Tudorel Predoiu. Un personaj a fel de toxic. Probabil se si admira reciproc si sunt si prieteni. 2 mincinosi.

  • Gepetto i-a promis lui Predoiu ca daca spune o minciuna ii innegreste un fir de par. Predoiu se lupta sa redevina brunet saten, asa cum ii statea bine cand era june prim.

  • UNUL MAI SINISTRU CA ALTUL.

  • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”.

 2. Oare ce parere poate avea un mincinos despre propriile minciuni?

  • Un peltic mincinos si ciudos. De astfel de personaje are Mafia nevoie .

 3. Mafiotii Predoiu, Iohannis, Ciolacu, Ciuca, PSD, PNL, UDMR executa ordinul sekuristului Dan Voiculescu: „Nu avem toata puterea pana nu luam si justitia”.

  • Foarte corecta observația . Grivo-voiculescu este autorul din umbră a restaurației sovietice în economie, justiție, politica și în societatea românească în general .

 4. Ce j…..e esti, Presoiule!!!