G4Media.ro

Postarea zilei pe Facebook. Mihai Șora: Lecția despre șobolan

Postarea zilei pe Facebook. Mihai Șora: Lecția despre șobolan

Filozoful Mihai Șora a postat pe Facebook ”Lecția despre șobolan”, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat la sâmbătă la mitingul din Piața Victoriei: ”Curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani!”. Redăm mai jos textul postării integral, semnat cu #jesuisșobolan.

”Dragi copii,
dacă e marți, studiem biologia.
Astăzi, lecția despre șobolan.

Nu pare să fie cel mai drăgălaș dintre viețuitoare, nici cel mai iubit. De la astrologia chineză, fabulele lui Esop, epidemiile de ciumă și imaginarul lor înspăimântător, până la Rattenkönig din legenda germană sau Ratatouille, simpaticul șobolan din desenul animat, s-au scurs câteva milenii și zeci de forme, viziuni, povești au populat mințile oamenilor.

Există, printre toate variațiunile speciei, una cu totul deosebită: șobolanul-cârtiță.
Heterocephalus glaber, pentru prieteni.

Golaș și cam boțit, greu de studiat în libertate, căci trăiește în subteranele unor țări aride și sărace precum Somalia sau Etiopia, unde nici oamenii nu o duc prea bine, acest animăluț are o longevitate extraordinară: trăiește peste 30 de ani.

Și nu oricum, ci sănătos-tun!

Raportat la dimensiunile dumnealui (între 8 și 33 de centimetri) și la condițiile nu tocmai prielnice pentru un mamifer, metabolismul acestuia este cu atât mai surprinzător: imaginați-vă cum ar fi ca, fără să dezvolte, în tot acest timp, vreo formă de cancer, demență senilă, boli cardio-vasculare sau alte patologii, oamenii să poată trăi nu mai puțin de 600 de ani.

Ei bine, șobolanul nostru poate!

În loc de glucoză (cheltuitoare de oxigen), el folosește fructoza, putând astfel să supraviețuiască fără oxigen minute întregi (peste 20). Nu dezvoltă nicio boală anume, este rezistent la cancer, chiar și atunci când, în laborator, îi sunt inoculate celule tumorale: organismul lui știe, printr-un secret încă nedeslușit de cercetători, să le anihileze. Mic și neajutorat cum este, șobolanul rezistă oricărei invazii cancerigene.
Probabil că, odată descoperit misterul acestei viețuitoare, omenirea întreagă va avea ceva de învățat de la ea.

P.S. Nu știu cine a făcut fotografia alăturată, dar – cum îl văd așa, mititel, cuminte și chel în pumnul unui om, cu privirea îngândurată și lăbuța dreaptă gata să salute fotograful – mă gândesc că s-ar putea întâmpla să fie mai înzestrat genetic decât oamenii care îl cercetează la microscop.”

#jesuisșobolan

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

 1. genial .. mi-au dat lacrimile, nu știu de ce, pur și simplu schița asta literară este genială

 2. Senzational articol, cum era de asteptat.

 3. Genial…chiar mă recunosc in aceasta specie „rezistenta”. Da! dacă am fost ” golan” in Piata Universitatii, dacă am fost bătută de mineri care mi-au spart capul cu un furtun cu reductie metalica si m-au târât la Politia Capitalei plina de sânge pe haine, dacă la Politie m-a anchetat un civil despre ce am facut si ce am vorbit pe strada, care mi-a cerut sa ma legitimez si l-am refuzat până ce el nu imi spune cine este el si pe cine reprezinta si când in final i-am dat legitimatia de director la o institutie a statului mi-a dat insotitor pe o usa din dosul Politiei. Chiar daca si azi, cand sunt destul de in văârsta si le văd obrazniciile fostilor FSN-isti si manipularile paranoice ale PSD-istilor care se trag din FSN-isti si trogloditi ai neamului romanesc, pot sa supravietuiesc nemerniciilor lor, inseamnă ca sunt „sobolanul” rezistent.

  • respect stimata doamna.imi para rau ptr ce a trebuit sa traiti in tara asta. bolsevicii nenorociti au avut ordin sa nu ne lase sa traim in pace in tara noastra. Barabas va fi intotdeauna salvat de masele de asistati ai Romaniei iar noi restul rastigniti in propria noastra tara, ptr ca nu indraznim, nu ne unim, nu ne sprijinim liderii adevarati. din pacate o sa fie si mai rau…

 4. Tare asta cu ”epidemiile de ciuma”…! Cum poate striga in gura mare un psd-ist ”sobolanii…!”, cand se stie cu exactitate ca sobolanii fac parte din ”schema” epidemiologica a…suferintei lui…!?

 5. Dle Șora, ce mai fac nepoții dnei Anei Pauker? Ați ținut legătura cu ei?

 6. @lache, ca „ri” nu are vreo semnificatie, nepotii anei pauker (care nu merita litere capitale) sunteti voi! si, din pacate, va inmultiti mai ceva ca sobolanii 🙂

 7. „Sobolani” le spunea Hitler celor asupra carora voia sa-i asmuta pe ciracii lui.
  De la el s-o fi inspirat Dracnea?
  Ca in privinta marsului camasilor albe asupra Bucurestiului e clar ca s-a inspirat de la Mussolini cu al lui „Mars al camasilor negre asupra Romei”.

 8. Miahi Sora a stiut la cine sa linga la timpul potrivit,in anii 50 a fost consilierul Anei Pauker,acum fosila s-a reorientat spre alti stapani,sorosisti e drept dar cu aceleasi apucaturi!

  • pu__la, eşti în eroare: de la pesedei vine banul greu în anii ăştia, dar nu-l văd pe domnul Şora să-i lingă.
   paşol na turbinka!

 9. Sorb cuvintele la filozof comunisti! Macar e consecvent!

 10. #jesuisșobolanule, eu mai demult te numisem aşa ! În ciuda vârstei dovedeşti că ai rămas cretin deşi unii te jignesc cu titulatura de firoscos.

 11. LOL, baietii astia nu vad cat sunt de penibili: @lache-ri, @pudila, mai erau unii cred, ca s-au reinventat cand au venit de pe HN aici… lista e lunga

 12. Sora fost sobolan rosu Paukerist,actual sorosist democratizator!