G4Media.ro

Portugalia primește mai mulți bani de la muncitorii din afara țării decât…

Portugalia primește mai mulți bani de la muncitorii din afara țării decât țări ca România sau Polonia. O cincime din cetățenii portughezi trăiesc în diaspora

Portugalia a primit în 2018, pentru al doilea an consecutiv, mai multe remitențe decât oricare altă țară UE, arată date publicate marți de Eurostat, în contextul în care și numărul emigranților a crescut pentru prima oară după 2014, transmite agenția Reuters, citată de Rador.

În total 3,6 miliarde de euro au intrat în țară în 2018 sub formă de remitențe ale muncitorilor, mai mult decât România (3 miliarde), Polonia (2,9 miliarde), Regatul Unit (2,3 miliarde) și Italia (2 miliarde).

Din contră, cetățenii portughezi au trimis doar 600 de milioane de euro în străinătate, rezultând un surplus de 3 miliarde, de asemenea cel mai mare din UE. Țara nu a mai avut un surplus atât de mare din 2001, când a căzut de la 3,3 miliarde în 2001 la 1,9 miliarde în 2003.

Circa o cincime din cetățenii Portugaliei trăiesc în străinătate, conform Băncii Mondiale. În total 860.000 de oameni au părăsit țara de la începutul austerității în 2011, iar eforturile guvernului de a-i atrage înapoi pe tineri cu stimulente fiscale n-au prea avut succes.

În schimb se pare că ei trimit bani acasă, iar suma totală a crescut constant după criza din 2007-2008.

Numărul emigrărilor din Portugalia a scăzut după 2014, însă anul trecut a crescut pentru prima oară de atunci, de la 81.051 în 2017 la 81.754 în 2018, conform guvernului.

La nivelul UE, numai Polonia și România se apropie de surplusul de remitențe al Portugaliei, ambele cu câte 2,8 miliarde de euro.

Portugalia deținea recordul la surplus încă din 2017, depășind Polonia cu 242 milioane de euro.

Conform Eurostat, nici o altă țară din Europa de Vest nu s-a apropiat măcar de Portugalia, toate celelalte țări din top 10 fiind din Europa de Est, cu excepția Suediei, care a raportat un surplus de 67 de milioane de euro.

Întreaga UE trimite în străinătate cu 22 de miliarde de euro mai mult decât primește sub formă de remitențe, conform Eurostat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Propun sa infiintam un club al falitilor continentului. Din care noi sa incercam sa nu facem parte. 🙂

  2. Nu fiţi naivi. Cu toţii vom ajunge la muncă în străinătate.

    Învăţaţi limbi străine.

  3. Remitentele reprezinta banii trimisi in tara de cetatenii tarii respective prin intermediul institutiilor financiare bancare si nebancare sau a agentilor comerciali specializati in transferuri de numerar. Ori, romanii stabiliti in strainatate trimit de multe ori banii cash „prin curier”, sau ii pastreaza in propriul cont pana decid -daca decid- sa se intoarca in tara. Deci stirea e praf in ochi pentru a diminua aportul diasporei la dezvoltarea economica a tarii.