G4Media.ro

Pomii fructiferi de pe străzile din Băile Tuşnad vor fi tăiaţi, pentru…

Sursa foto: Pixabay

Pomii fructiferi de pe străzile din Băile Tuşnad vor fi tăiaţi, pentru a îndepărta urşii de oraş / 150 de apeluri au fost date de către localnici, anul trecut, prin care era semnalată prezența urșilor

Pomii fructiferi aflaţi pe domeniul public în staţiunea Băile Tuşnad vor fi tăiaţi, pentru a nu mai reprezenta o sursă de hrană pentru urşi şi pentru a ţine aceste animale departe de oraş, anunță Agenția de presă Rador.

Primarul oraşului, Butyka Zsolt, a explicat, într-o postare pe Facebook, că aceasta este una dintre soluţiile identificate de un grup de lucru, format din voluntari, care lucrează la găsirea unor soluţii viabile privind rezolvarea problemelor create de urşi în intravilan.

“Pe parcursul anului trecut am reuşi să inventariem şi să identificăm multe elemente care atrag urşii în oraş împotriva voinţei noastre. Încercăm să le eliminăm treptat, pentru a creşte siguranţa localnicilor şi a turiştilor. Din păcate, între aceste elemente se regăsesc pomi fructiferi de-a lungul străzilor. Dintre aceştia, am identificat 24 de bucăţi care au asigurat 70% din hrana urşilor care au vizitat oraşul în perioada de coacere a fructelor. Aceste surse de hrană nu ar trebui să fie în oraş, printre oameni. În perioada următoare vom elimina aceşti pomi fructiferi. În locul lor plantăm, desigur, alţi copaci. Cerem înţelegerea şi răbdarea locuitorilor. Această muncă inevitabilă este pentru siguranţa publică şi pentru a evita conflictele cu urşii”, se arată în postarea de pe Facebook.

Primarul Butyka Zsolt a precizat că e vorba, cu precădere, de meri şi pruni sălbatici, aceştia urmând să fie tăiaţi.

Grupul de lucru urmează să prezinte soluţii şi pentru înlocuirea coşurilor de gunoi de pe stâlpi cu unele la care urşii să nu aibă acces.

Anul trecut, 150 de apeluri primite la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita prin care se semnala prezenţa urşilor în zonele locuite, au fost înregistrate din staţiunea Băile Tuşnad.

sursa foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Să nu uite să otrăvească și fântânile 🙂

  2. Fructele sunt cateva zile pe an, gunoiul e permanent… da neuronii s-au impartit cu zgarcenie printre politicieni si specialistii de la stat!

  3. Oare de ce coboara ursii din padurea „plina de pomi si fructe” pentru a manca cateva fructe din pomii din oras?

  4. vorba lu Iulian, nu otraviti si fantanile? S-au poate ar trebuii sa taiati toti copacii?

  5. Pai nu ați înțeles că un grup de lucru a oferit această soluție mirobolantă , tot vreun ONG binevoitor .

  6. Fructe se vor arunca, in continuare, la gunoi, unde va fi plin de ursi. Fructele proaspete erau doar pentru a scapa de gustul fermentat al celor stricate.
    Sa nu uitam ca desteptii aia au un observator foto langa oras unde sunt hraniti ursii cu tot felul de mizerii si obisnuiti cu ideea ca omul le da mancare. Cu siguranta mai sunt si alte locuri de hrana. Si acum ceva vreme, citeam pe undeva, se aruncau resturi alimentare la marginea oraselului, care e in mijlocul padurii. Dar dam vina pe urs, evident.

  7. Mda, in secuime solutia e intotdeauna taierea unor copaci sau pomi. Taiati pomii si ursii vor veni la gunoaie. Nu mai bine plantati nsite pomi frutiferi in padure ca nu mai coboare ursii in localitate?

  8. Nasol, daca nu mai vin ursii in statiune dom’ primar dà chix la profiturile facute din vanzarea de bariere electrice localnicilor si agentilor aconomici, prin una din multele sale firme care au capusat primaria si orasul