G4Media.ro

Polonia vrea să înceapă negocieri cu Germania pentru a primi 1300 de…

Sursa foto: Federal Government (bundesregierung.de)

Polonia vrea să înceapă negocieri cu Germania pentru a primi 1300 de miliarde de euro pentru reparații și despăgubirile victimelor din al Doilea Război Mondial

Polonia vrea să înceapă negocieri cu Germania cu privire la reparaţii în contul celui de-al Doilea Război Mondial, o ”rezolvare juridică şi materială permamentă, completă şi definitivă a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane în perioada 1939-1945”, pe care Varşovia le estimează la 1.300 de miliarde de euro, anunţă luni ministerul polonez de Externe Zbigniew Rau, relatează AFP.

Zbigniew Rau anunţă luni că a semnat o notă diplomatică prin care îşi exprimă ”convingerea (…) că părţile trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei rezolvări juridice şi materiale permanente, complete şi definitive a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane în perioada 1939-1945”.

Această notă urmează să fie transmisă ministrului german de Externe Annalena Baerbock, care soseşte luni seara într-o vizită la Varşovia şi se întâlneşte marţi cu Zbigniew Rau.

Această ”rezolvare” ar urma să constea în ”plata de către Republica Federală germană a unor despăgubiri pentru pierderi materiale şi nemateriale cauzate statului polonez de această agresiune şi această ocupaţie”, anunţă Zbigniew Rau.

În opinia şefului diplomaţiei poloneze, această ”rezolvare” este necesar să constea, de asemenea, în plata unei indemnizaţii victimelor agresiunii naziste şi membrilor familiilor acestora şi într-o soluţie sistematică a problemei bunurilor culturale şi documentelor de arhivă poloneze confiscate.

”O astfel de rezolvare va permite o fondare a relaţiilor polonezo-germane pe dreptate şi adevăr, va conduce la închiderea capitolelor dureroase ale trecutului şi va asigura o continuare a dezvoltării relaţiilor bilaterale într-un spirit de bună vecinătate şi de cooperare amicală”, subliniază Zbigniew Rau.

Într-un raport publicat la 1 septembrie, Varşovia îşi estima pierderile în al Doilea Război Mondial la 6,2 trilioane de zloţi (1.300 de miliarde de euro).

Din acest total, ”o parte foarte importantă este compensarea morţii a peste 5,2 milioane de cetăţeni polonezi”, sublinia atunci liderul Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS, naţionalist, populist) Jaroslaw Kaczynski, care avertiza că acest proces al primirii reparaţiilor cerute ar urma să fie ”lung şi dificil”.

Germania consideră însă că Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi că a confirmat această renunţare în mai multe rânduri.

Berlinul a respins cu aceleaşi argumente cereri de reparaţii formulate în trecut de către Grecia.

Opoziţia liberală poloneză acuză că această dezbatere pe tema unor reparaţii de către conservatorii de la putere are scopuri interne – cu un an înainte de alegerile legislative.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Si uite asa incepe sa se clatine Europa …

 2. Foarte corect! Unii stiu sa ceara,altii doar sa taca.

 3. din ciclul „să râdem cu nea caisă Zbigniew!” :)))))
  o mai mare comicărie ar fi doar un miting hauristo-șoșolonc în fața ambasadei ruse în care să ceară restituirea Tezaurului Național de către ruși!

 4. Asa e. Popu l istii aia pot sa se uite pe hartile de dinainte si de dupa WW2, la felul cum granita Germaniei a fost mutata spre apus si teritorii germane au fost preluate de Polonia. Eu zic ca teritoriul castigat compenseaza pagubele. Dar daca nu mai vor teritoriu si vor bani cash, n-au decat sa spuna, cred ca nemtii n-ar zice pas la troc.

 5. Ba cer, Ba nu cer
  Ba renunța, Ba vor iar :)))

 6. PUTETI MANCA LINISTITI COLIVA UE.
  S-A FACUT POMANA SI PARASTASUL DE 6 SAPTAMANI.