G4Media.ro

Polonia: Uniunea Europeană susține că riscurile pentru libertatea mass-media persistă, deși licența…

Polonia: Uniunea Europeană susține că riscurile pentru libertatea mass-media persistă, deși licența unui post TV critic a fost prelungită

Executivul UE a afirmat joi că riscurile pentru libertatea presei persistă în Polonia, în pofida unei decizii a autorităţii de reglementare din această ţară de a prelungi licenţa de emisie pentru TVN24, un canal de ştiri aflat în proprietatea companiei americane Discovery care este critic cu guvernul polonez, relatează Reuters.

După lungi amânări, autoritatea de reglementare a prelungit miercuri licenţa pentru TVN24 dar a cerut parlamentului polonez să clarifice cadrul legal care defineşte dacă postul are dreptul de a continua să emită.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat în cadrul briefingului cotidian de la Bruxelles că prelungirea este o „evoluţie pozitivă”, dar a adăugat: „Avem de asemenea cunoştinţă despre o rezoluţie specială în acest context, adoptată ieri, privind regulile de acordare a concesiunilor de emisie pentru posturile radio şi tv”.

„Vom continua să monitorizăm evoluţiile foarte îndeaproape… Aşteptăm ca statele membre să se asigure că politicile şi legislaţia lor nu au un impact negativ asupra angajamentelor lor de a asigura un ecosistem media liber, independent şi divers”, a mai spus el.

În cazul în care parlamentul va înăspri actuala lege privind media poloneze în proprietate străină – după cum solicită unii dintre membrii partidului Lege şi Justiţie (PiS) la putere – Discovery ar putea fi nevoită să vândă peste jumătate din afacerea sa media din Polonia.

Estimată la o valoare de peste un miliard de dolari, afacerea Discovery din Polonia include o duzină de canale tv, precum şi o platformă online de video on-demand. Grupul TVN susţine că are 4.200 de angajaţi în Polonia şi a înregistrat în 2019 un profit net de 540 de milioane de zloţi (137 de milioane de dolari).

Cazul TVN24 a tensionat legăturile din Polonia şi SUA şi a amplificat preocupările exprimate de SUA, UE, grupurile pentru susţinerea drepturilor şi organismele de supervizare internaţionale că PiS subminează libertatea media în cadrul unui regres mai larg al democraţiei care a afectat, de asemenea, tribunalele şi ONG-urile poloneze.

Sursa foto: Facebook/ TVN24

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Ue = mizerie comunistoida!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.