G4Media.ro

Polonia şi Grecia cer un scut antiaerian care să protejeze UE, în…

Foto: Rachete Patriot / Army Techonolgy

Polonia şi Grecia cer un scut antiaerian care să protejeze UE, în contextul războiului din Ucraina / Tusk: „Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra sa va fi sigur”

Polonia şi Grecia au cerut joi Uniunii Europene să se doteze cu un scut antiaerian, pentru a se proteja mai bine, în plin război între Rusia şi Ucraina, potrivit unui comunicat comun al celor două state, informează AFP, transmite Agerpres.

„Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra sa va fi sigur”, au subliniat prim-ministrul polonez Donald Tusk şi omologul său elen Kyriakos Mitsotakis, într-o scrisoare comună adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Această poziţie intervine în condiţiile în care cele 27 de state membre au deja probleme în a găsi finanţările necesare pentru dezvoltarea propriilor industrii de apărare, decisă în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Ursula von der Leyen a făcut referire la această cerere a Varşoviei şi Atenei cu ocazia unei dezbateri, joi, la Bruxelles, între principalii candidaţi la şefia viitoarei Comisii Europene, post vizat din nou chiar de politiciana germană.

Ursula von der Leyen a cerut ca viitoarea Comisie, care îşi va prelua atribuţiile după alegerile europene din iunie, să lanseze proiecte în comun în acest domeniu, „de exemplu sub forma unui scut antiaerian pentru toţi”.

Spaţiul aerian al Poloniei şi al României, ce se învecinează cu Ucraina, a fost deja traversat de mai multe ori de rachete sau drone, consecinţă a conflictului care se derulează la frontierele lor, aminteşte AFP.

„Scutul de apărare antiaeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilităţi majore a securităţii noastre”, apreciază cei doi şefi de guvern europeni în această scrisoare.

Slăbiciunea apărării antiaeriene în UE a fost pusă recent în evidenţă de eşecul celor mai multe dintre statele europene de a răspunde la cererea în creştere a ucrainenilor, care solicită sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, într-un moment în care infrastructurile şi populaţia lor sunt bombardate de forţele ruse.

Tusk şi Mitsotakis vor să-şi prezinte propunerea în timpul viitorului summit al UE, prevăzut în iunie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Da, categoric, Europa are nevoie de asa ceva. Pana si Turcia stiu ca au spus ca e nevoie de asa ceva.

  2. Sincer, prioritar mi se pare acum să fie ajutată Ucraina!
    Dacă băgăm toate resursele doar să așteptăm rușii la granița, Ucraina, intr-un fel, o lăsăm pradă!
    Să nu cumva această inițiativă să fie exact ce vor rușii!