G4Media.ro

Polonia are a doua cea mai mare satisfacție a vieții din UE…

sursa foto: Unsplash/ Victor Malyushev

Polonia are a doua cea mai mare satisfacție a vieții din UE și cea mai mare în rândul tinerilor

Polonezii au al doilea cel mai ridicat nivel de satisfacție față de viața lor dintre toate statele membre ale UE, arată noile date ale agenției de statistică Eurostat citate de notesfrompoland.com. În rândul celor mai tinere categorii de vârstă, Polonia are cel mai ridicat nivel de satisfacție din cadrul blocului comunitar.

La toate grupele de vârstă, austriecii au cel mai ridicat nivel de satisfacție, de 7,9 pe o scară de la 1 la 10. Aceștia sunt urmați pe locul al doilea la egalitate de Polonia, România și Finlanda, toate cu 7,7, iar Belgia și Olanda sunt la egalitate pe locul al cincilea, cu 7,6.

La celălalt capăt al scalei, cei mai nemulțumiți locuitori ai UE se găsesc în Bulgaria (5,6), Germania (6,5), Grecia (6,7), Letonia și Croația (ambele cu 6,8). Cifra la nivelul întregii UE este de 7,1.

Datele, care au fost colectate în 2022, se bazează pe sondajele anuale care au fost efectuate începând cu 2021, în care se cere populației să își autoevalueze nivelul de satisfacție. În 2021, scorul de satisfacție al Poloniei s-a situat la 7,5, plasând-o pe locul al cincilea în UE.

Eurostat notează că nivelurile ridicate de satisfacție în „unele țări asociate cu niveluri scăzute de venituri în trecutul recent”, precum Polonia și România, „arată complexitatea relației dintre bunăstarea subiectivă și bunăstarea economică”.

În cele mai recente date din 2022, Polonia a înregistrat cel mai ridicat nivel de satisfacție raportat în rândul celor mai tineri respondenți, cei cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, unde cifra de 8,1 a fost covârșită de România. Polonezii mai în vârstă (65+) au raportat un nivel mediu de satisfacție de 7,4, care a fost al nouălea cel mai ridicat din UE.

Nivelul de satisfacție a fost foarte puțin diferit între bărbații (7,6) și femeile poloneze (7,7). Cu toate acestea, polonezii cu studii superioare (8,0) au înregistrat niveluri de satisfacție mai ridicate decât cei cu studii superioare/postliceale (7,6) sau cu studii secundare/primare inferioare (7,2).

În majoritatea celorlalte țări ale UE, cel mai tânăr grup de vârstă a exprimat o satisfacție mai mare decât cel mai în vârstă și în toate statele membre nivelurile mai ridicate de educație sunt asociate cu o satisfacție mai mare. Nivelurile de satisfacție în rândul bărbaților și al femeilor au fost egale la nivelul întregului bloc comunitar.

Dezvoltarea economică și socială a Poloniei din ultimele două decenii a fost rapidă. Anul trecut, a depășit Spania într-un indice utilizat de Uniunea Europeană pentru a evalua bogăția materială a gospodăriilor din statele membre.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...