G4Media.ro

Polițiștii locali amendează, parcagiii nu plătesc / Bucureștenii care controlează locurile de…

Polițiștii locali amendează, parcagiii nu plătesc / Bucureștenii care controlează locurile de parcare au primit în acest an 1400 de amenzi în valoare de 360.600 de lei / ”Executorul judecătoresc nu are ce executa”

Polițiștii locali din București spun că nu pot ține sub control persoanele care monopolizează locurile de parcare din mai multe zone din oraș, relatează Agenția de presă Rador.

Parcangiii de la secția financiară de pe General Berthelot la intersecția cu Popa Tatu, pe cei de pe Academiei, din zona de la Arhitectură, de la Eva, care parchează mașini și în stația de autobuz, de la Unirii, din zona Horoscop, de pe Strada Apolodor așteaptă să fie plătiți de șoferii care vor să parcheze cu câte 2-3 lei, alteori cu 5, depinde de zonă și de mașină.

Poliția Locală a Municipiului București (DGPLCMB), din subordinea Primăriei Capitalei, încearcă să țină sub control fenomenul parcagiilor ilegali și singurul lucru pe care îl poate face este să îi amendeze pentru cerșetorie.

De la începutul anului și până în prezent, poliţiştii locali au dat peste 1400 sancțiuni contravenționale falșilor parcagii – persoane care oferă ilegal, contra cost, locuri de parcare, valoarea totală a amenzilor fiind de 360.600 de lei.

Sancţiunile au vizat încălcarea prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice şi a H.C.G.M.B. 124/2008.

Acțiunile polițiștilor locali s-au desfășurat, în principal, în Centrul Istoric al Capitalei, B-dul Decebal, Piața Unirii, Splaiul Independenței, Spitalele Polizu, Municipal și Floreasca.

„Sunt acțiuni zilnice pe care le desfășurăm, atât în centrul Capitalei, cât și în zonele aglomerate. Și, ca să vă dau un exemplu, ar fi Sala Palatului – pe perioada organizării unor mari evenimente, concerte și alte acțiuni culturale asemănătoare, zona marilor spitale, unde, la fel, avem mari aglomerări de mașini. Numai în ultima perioadă de timp am avut un număr de peste 1400 de sancțiuni aplicate acestor persoane care solicită bani în schimbul oferirii unui loc de parcare pe domeniul public, cuantumul sancțiunilor fiind de aproximativ 365 de mii de lei”, a declarat Daniel Rășică, director general al DGPLCMB.

După aplicarea amenzilor, încep, însă problemele. Persoanele care practică această ocupație sunt, de cele mai multe ori, fără un loc de muncă, fără venituri stabile și, adesea, fără un domiciliu, o proprietate imobiliară etc.

De aceea, de cele mai multe ori, parcagiii nu plătesc amenzile.

„Noi am făcut o analiză și chiar am urmărit puțin fenomenul (…) și anume să mergem cu procesul verbal de sancționare până la finalitatea lui, și anume executarea silită la domiciliul fiscal al contribuabilului. Și am avut marea surpriză în care să constatăm că executorul judecătoresc nu are ce executa. Adică, finalitatea lor (… a amenzilor n.r.) este zero, în condițiile în care s-au consumat un timp și bani de la bugetul statului pentru a duce la îndeplinire toate aceste etape procedurale”, spune Daniel Rășică.

De fapt, solicitarea de bani în schimbul unui loc de parcare pe domeniul public de către o persoană care nu are niciun drept asupra acelui loc nici nu constituie contravenție. Polițiștii locali sau cei de la Poliția Națională îi amendează pe parcagii pentru apelarea la mila publică, adică pentru cerșetorie.

Numai că fapta parcagiilor are, deseori, și o componentă care o poate duce către penal. Pentru că, prin amenințare, aceștia induc o stare de teamă șoferilor, explică Daniel Rășică.

Poliţia Locală a Muncipiului Bucureşti le recomandă cetăţenilor să nu încurajeze astfel de practici şi să refuze să mai dea bani cerșetorilor deghizați în parcagii.

„Noi facem apel la cetățeni că trebuie să colaborăm în mod eficient pentru stoparea acestui fenomen și fac apel la cetățeni să nu mai dea curs acestor personaje care solicită (… bani pentru n.r.) un loc de parcare”, mai spune șeful Poliției Locale a Municipiului București, Daniel Rășică.

Sursa foto: G4Media

Citește și

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Orice mâncare făcută in România este „neconformă”! Regulile sunt foarte multe, stufoase, se bat cap in cap, se modifică constant pentru ca atunci cand vine mafia (controlul) să găsească că „pavimentul era crăpat”!