G4Media.ro

Politico: Ursula von der Leyen aşteaptă ca România să-şi nominalizeze comisarul, dar…

Politico: Ursula von der Leyen aşteaptă ca România să-şi nominalizeze comisarul, dar noua Comisie riscă să își amâne începerea activității până în 2020 din cauza instabilității politice de la București

Şefa Comisiei europene Ursula von der Leyen aşteaptă ca România să-şi nominalizeze comisarul, dar nu există un Guvern care să facă acest lucru, comentează Politico, adăugând că Sigfried Mureşan şi Adina Vălean sunt numele vehiculate pentru acest post, transmite News.ro.

Politico mai notează că noua comisie ar urma să îşi înceapă mandatul la 1 decembrie, dar nu este exclus ca, în cazul în care Guvernul PNL nu este încă învestit, instabilitatea politică de la Bucureşti să ducă la amânarea începerii activităţii noii CE până în 2020.

România nu este singura provocare pentru von der Leyen: nominalizările făcute de Ungaria şi de Franţa au fost şi ele respinse şi noii comisari propuşi trebuie să treacă prin procesul de confirmare. De asemenea, mai este şi cazul Marii Britanii care,odată cu amânarea Brexitului, trebuie să facă şi ea o nominalizare.

Dar România este singura dintre aceste ţări care nu are Guvern. Parlamentul urmează să dea un vot în 4 noiembrie, dar rezultatul este incert, comentează Politico.

În cel mai bun scenariu pentru von der Leyen, un guvern minoritar PNL ar obţine susţinerea unei majorităţi a parlamentarilor şi atunci săptămâna viitoare ar putea înainta un nume şi luând în calcul că întregul proces ar putea dura trei săptămâni, noua Comisie şi-ar putea începe mandatul în 1 decembrie, notează Politico, adăugând că, în varianta în care Guvernul PNL nu este învestit, instabilitatea politică de la Bucureşti ar putea duce la amânarea acestui moment până în 2020.

„Până când va avea loc votul de confirmare nu vom şti când îşi va începe mandatul noua Comisie, dar conform ipotezei de lucru actuale, această dată este 1 decembrie”, a afirmat Mina Andreeva, purtător de cuvânt al CE.

„Este urgent şi ea (Ursula von der Leyen – n.r.) se aşteptă ca, odată ce va exista un guvern în funcţie în România, să trimită cât mai repede cu putinţă un candidat şi este în contact cu partenerii din România pe această temă”, a precizat Andreeva.

Conform Politico, doi europarlamentari din PNL sunt favoriţi pentru nominalizare, Siegfried Mureşan şi Adina Vălean, însă purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că niciun nume nu a fost discutat oficial.

Spiegel a relatat săptămâna trecută că preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen ratează obiectivul parităţii de gen în CE, dat fiind că şi România şi Franţa nominlizează bărbaţi pentru posturile de comisar european, în care fuseseră iniţial nominalizate două femei, ale căror candidaturi au fost respinse, iar, citând surse din PPE, a afirmat că Siegfried Mureşan se profilează a fi propunerea României.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. E f bine asa! Așteptați să vină Guvernul Meu!!!
    Oricum nu contăm în Europa asta super unită!
    Ce va promis Johannis?O va rezolva de îndată!

  2. Perfecta ilustratie a ceea ce este Comisia. Depinde 100% de vointa tuturor statelor si nu are o alta sarcina decat aceea de a lucra… in folosul si pentru statele Uniunii. Leyen întelege care îi este rolul: acela de a lucra pentru si in folosul statelor.
    Nu acela de a dirija statele. Statele pot exista si functiona 100% fara Comisie. COmisia nu poate exista sau functiona fara acordul tuturot statelor Uniunii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.