G4Media.ro

Politico: Ursula Von der Leyen a încercat să amâne un raport critic…

sursa foto: Captura video

Politico: Ursula Von der Leyen a încercat să amâne un raport critic la adresa Italiei pentru că are nevoie de votul premierului Giorgia Meloni pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene

Ursula von der Leyen a încercat să încetinească un raport oficial al Uniunii Europene care critica Italia pentru erodarea libertății presei, în timp ce caută sprijinul Romei pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, scrie Politico.

Patru oficiali citați de Politico arată că o investigație a Comisiei evidențiază o presupusă reprimare a presei libere în Italia de când premierul de extremă dreapta Giorgia Meloni a preluat funcția în 2022. Raportul anual care evaluează modul în care țările UE respectă statul de drept ar urma să fie aprobat la 3 iulie, dar va fi amânat până la numirea noului președinte al Comisiei, au declarat doi oficiali.

Întârzierea este neobișnuită, iar riscul pentru von der Leyen este că va părea motivat politic: În prezent, ea caută sprijinul liderilor UE, precum Giorgia Meloni, pentru a obține un al doilea mandat de cinci ani la conducerea executivului blocului comunitar.

Intervenția guvernului în mass-media și procesele care vizează jurnaliștii au devenit mai frecvente în ultimii doi ani, au avertizat asociațiile de presă. Jurnaliștii de la televiziunea de stat italiană RAI au intrat în grevă în luna mai pentru a protesta împotriva unei încercări de a „transforma RAI într-o portavoce a guvernului”. Comisia Europeană a criticat deja anul trecut Italia în raportul său privind statul de drept, în legătură cu modul în care legea sa privind defăimarea este din ce în ce mai des folosită pentru a urmări jurnaliștii.

Acum, „există în mod vizibil o dorință de a frâna problemele legate de Italia și de statul de drept”, a declarat un oficial al Comisiei, care, la fel ca alți trei oficiali, a indicat eforturile de realegere ale lui von der Leyen ca fiind un motiv pentru întârzierea raportului privind statul de drept.

Cabinetul președintelui a cerut secretariatului general al executivului UE să amâne publicarea raportului, au adăugat doi dintre oficiali.

Comisarii urmau să discute și să aprobe raportul la începutul lunii iulie, dar acum se așteaptă ca acesta să fie publicat doar după ce Parlamentul European își va da sprijinul final pentru noul președinte al Comisiei Europene propus de liderii UE, au declarat doi oficiali. Acest lucru s-ar putea întâmpla cel mai devreme la jumătatea lunii iulie, dar ar putea întârzia până în septembrie, în funcție de cât de ușor va fi realizat un consens între șefii de stat de și de guvern din UE.

Președintele german de centru-dreapta al Comisiei Europene a participat la o campanie electorală în calitate de candidat principal al Partidului Popular European (PPE) la alegerile europene de săptămâna trecută. Pentru a-și asigura un al doilea mandat, ea trebuie să convingă liderii guvernelor UE, inclusiv pe Meloni, pentru a fi nominalizată pentru funcția supremă.

După aceea, va trebui să participe la votul din Parlamentul European.

Von der Leyen a ținut ușa deschisă pentru partidul de extremă-dreapta Frații Italiei al lui Meloni și pentru grupul său din Parlamentul European, Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), atunci când a discutat despre modul în care să asigure sprijinul pentru candidatura sa, numindu-l chiar pe Meloni „pro-regimul de drept” în cadrul unei dezbateri electorale importante din luna mai.

Șefii de stat și de guvern se reunesc astăzi pentru un dineu informal, iar la 27-28 iunie va avea loc un Consiliu European oficial. Parlamentul European a stabilit data de 18 iulie ca fiind ziua în care legislatorii ar putea vota pentru alegerea viitorului președinte al Comisiei Europene.

Unul dintre oficiali a apărat întârzierea raportului privind statul de drept, spunând că scopul a fost de a evita impresia că acesta ar avea legătură cu discuțiile politice în curs de desfășurare privind realegerea lui von der Leyen. „Ne restrângem acțiunea pentru a nu fi acuzați că politizăm prea multe lucruri”, a declarat oficialul. „Orice ar face acum, indiferent de motiv, va fi acuzată că este politică”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează