G4Media.ro

Politico: Ucraina se îndreaptă spre înfrângere / Starea de spirit a populației…

Photo by Roman PILIPEY / AFP

Politico: Ucraina se îndreaptă spre înfrângere / Starea de spirit a populației și moralul soldaților s-au prăbușit

Întrebați doar un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev „atât timp cât va fi nevoie”. Această promisiune sună a gol când au trecut patru săptămâni de când unitatea ta de artilerie a avut ultima dată un obuz de tras, așa cum s-a plâns un militar de pe front.

Nu este vorba doar de faptul că forțele ucrainene sunt în criză de muniție. Întârzierile occidentale în ceea ce privește trimiterea de ajutoare înseamnă că țara duce o lipsă periculoasă de ceva chiar mai greu de aprovizionat decât obuzele: spiritul de luptă necesar pentru a învinge, relatează Politico.

Moralul în rândul trupelor este sumbru, măcinat de bombardamentele neîncetate, de lipsa de arme avansate și de pierderile de pe câmpul de luptă. În orașele aflate la sute de kilometri de front, mulțimile de tineri care se aliniau pentru a se înrola în armată în primele luni ale războiului au dispărut. În zilele noastre, potențialii recruți eligibili se feresc de recrutare și, în schimb, își petrec după-amiezile în cluburi de noapte. Mulți dintre ei au părăsit țara cu totul.

După cum am descoperit în timpul reportajului din Ucraina din ultima lună, imaginea care a reieșit din zeci de interviuri cu lideri politici, ofițeri militari și cetățeni obișnuiți a fost aceea a unei țări care alunecă spre dezastru.

Chiar dacă președintele Volodymyr Zelenskyy spune că Ucraina încearcă să găsească o cale de a nu se retrage, ofițerii militari acceptă în privat că mai multe pierderi sunt inevitabile în această vară. Singura întrebare este cât de grave vor fi acestea. Se poate spune că Vladimir Putin nu a fost niciodată mai aproape de obiectivul său.

„Știm că oamenii cedează și o auzim de la guvernatorii regionali și de la oamenii înșiși”, a declarat pentru POLITICO Andriy Yermak, puternicul șef de cabinet al lui Zelenskyy. Yermak și șeful său călătoresc împreună în „unele dintre cele mai periculoase locuri” pentru a mobiliza cetățenii și soldații pentru luptă, a spus el. „Le spunem oamenilor: „Numele tău va fi în cărțile de istorie””.

Dacă valul nu se schimbă curând în acest al treilea an de invazie a Rusiei, națiunea Ucraina, așa cum există în prezent, va fi consemnată în trecut.

Pentru un război de o asemenea importanță care definește o epocă, amploarea acțiunilor liderilor occidentali pentru a ajuta Kievul să respingă invadatorii ruși a fost cu mult sub nivelul retoricii lor înălțătoare. Această dezamăgire i-a lăsat pe ucrainenii de toate gradele – de la soldații care sapă tranșee până la miniștrii care conduc țara – obosiți și iritați.

Publicitate electorală

Când POLITICO l-a întrebat pe ministrul de externe Dmytro Kuleba dacă simte că Occidentul a lăsat Ucraina să lupte cu o mână legată la spate, verdictul său a fost clar: „Da, așa este”, a spus el, într-un interviu acordat în biroul său, la o oră după un alt atac cu rachete rusești la mijlocul dimineții.

Zelenskyy a expus mizele și mai dur, spunând că Ucraina „va pierde războiul” dacă Congresul american nu intervine și nu furnizează ajutor.

Se pare din ce în ce mai mult că pariul lui Putin că poate să măcelărească rezistența ucraineană și sprijinul occidental ar putea da roade.

Fără o schimbare majoră în ceea ce privește furnizarea de arme occidentale avansate și de bani, Ucraina nu va putea să elibereze teritoriile pe care forțele lui Putin le dețin acum. Acest lucru îl va lăsa pe Putin liber să cucerească țara rănită în lunile sau anii următori. Chiar dacă Rusia nu poate termina cu Ucraina, o victorie parțială va lăsa speranțele Kievului de a adera la UE și NATO blocate.

Ramificațiile unui astfel de rezultat vor fi grave pentru lume. Putin va revendica victoria acasă și, încurajat de expunerea slăbiciunilor occidentale, ar putea să-și revigoreze ambițiile imperiale mai largi în străinătate. Lituania, Letonia și Estonia se tem în mod special că sunt următoarele pe lista sa de lovituri. China, care este deja un partener din ce în ce mai de încredere pentru Moscova, va vedea puține motive pentru a-și schimba poziția.

Marea țintă a lui Putin este al doilea oraș ca mărime din Ucraina

În acest moment, Ucraina are nevoie urgentă de proiectile de artilerie – milioane de proiectile. În plus, Ucraina spune că are nevoie de cel puțin două duzini de sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a proteja trupele de pe linia frontului și pentru a apăra Harkov, cel mai mare oraș al țării după Kiev, care a fost supus unui atac feroce cu rachete și artilerie timp de câteva săptămâni.

Temerile cresc că Rusia ar putea viza în curând al doilea oraș al Ucrainei pentru o ofensivă terestră.

„Este simbolic, deoarece se spune că Harkov a fost prima capitală a Ucrainei. Este o țintă mare”, a declarat Zelenskyy într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru agențiile de presă Axel Springer, compania mamă a POLITICO.

Armata ucraineană este pregătită pentru mai multe pierderi în următoarele luni. Oleksandr Syrskyi, comandantul suprem al forțelor armate, a avertizat că situația de pe frontul estic al Ucrainei „s-a deteriorat semnificativ în ultimele zile”. După cum însuși Zelenskyi a spus în altă parte: „Încercăm să găsim o modalitate de a nu ne retrage”.

Temerile legate de fragilitatea liniilor de front sunt doar agravate de un baraj fără precedent de atacuri rusești menite să pună la pământ rețelele electrice ale Ucrainei.

În cadrul unor întâlniri recente cu POLITICO, liderii politici ai țării au recunoscut că starea de spirit a publicului este în declin și, deși toți au încercat să rămână optimiști, frustrarea față de Occident a ieșit la iveală în fiecare conversație.

Șeful diplomației ucrainene nu și-a putut ascunde exasperarea față de întârzieri și față de condițiile care sunt atașate armamentului occidental – cum ar fi să nu lovească instalațiile petroliere rusești.

Kuleba, bineînțeles, și-a oferit recunoștința necondiționată pentru tot sprijinul care a venit din partea aliaților occidentali în ultimii doi ani. Dar a avertizat că Ucraina este prinsă într-un cerc vicios: Armele de care are nevoie sunt reținute sau întârziate; apoi aliații occidentali se plâng că Kievul este în retragere, ceea ce face mai puțin probabil că vor trimite mai mult ajutor în viitor.

Starea de spirit în rândurile superioare ale armatei este chiar mai întunecată decât cea a lui Kuleba.

Mai mulți ofițeri de rang înalt au vorbit cu POLITICO doar cu înțelegerea că nu vor fi numiți pentru a putea vorbi liber. Aceștia au zugrăvit o prognoză sumbră a fronturilor care ar putea să se prăbușească în această vară, când Rusia, cu o greutate numerică mai mare și dispusă să accepte pierderi uriașe, își va lansa ofensiva așteptată. Poate și mai rău, ei și-au exprimat temerile private că propria hotărâre a Ucrainei ar putea fi slăbită, moralul forțelor armate fiind subminat de o lipsă disperată de provizii.

După cum însuși Volodymyr Zelenskyy a spus în altă parte: „Încercăm să găsim o modalitate de a nu ne retrage”.

Comandanții ucraineni cer cu insistență mai mulți soldați de luptă – o estimare a fostului comandant suprem, Valeriy Zaluzhny, a sugerat că ar avea nevoie de încă 500.000 de soldați.

Dar Zelenskyy și parlamentul ucrainean ezită să ordone o nouă chemare masivă. Într-un interviu acordat POLITICO, Yermak, puternicul șef al biroului președintelui Ucrainei, a oferit un motiv important – și poate surprinzător pentru cei din afară – pentru a nu lansa o mobilizare în masă: o astfel de chemare nu ar avea sprijinul poporului. Zelenskyy este încă „președintele poporului”, a spus el. „Pentru el, acest lucru este foarte important, și este foarte important ca poporul să facă ceva nu doar pentru că i se ordonă să o facă”.

Și aici este problema. Occidentul nu a reușit să vină cu ceea ce este necesar și, la rândul său, subminează voința Ucrainei de a face ceea ce este necesar.

Țara se confruntă cu o criză existențială – Putin vrea literalmente să o șteargă de pe hartă – și totuși se pare că nu există suficient sprijin public pentru un nou proiect.

Tinerii ucraineni se sustrag de la încorporarea în armată

Desigur, Ucraina nu este diferită de țările europene vecine, unde sondajele de opinie recente sugerează că un număr mare de tineri ar refuza să fie recrutați chiar dacă națiunile lor ar fi atacate. Dar Ucraina este țara aflată în război. O luptă existențială ca aceasta nu poate fi câștigată fără mobilizarea întregii națiuni.

Și totuși, pe măsură ce conflictul continuă, ucrainenii care trăiesc în Kiev și în centrul și vestul țării – departe de liniile de front – par, într-un fel, să fie pregătiți să suporte războiul care face ravagii în est, atâta timp cât se pot întoarce la viața lor normală.

Prin urmare, există și refuzul de a se supune încorporării: tinerii recruți eligibili găsesc alte lucruri de făcut cu timpul lor,  în baruri hipster și cluburi techno la sfârșitul după-amiezii.

Vitali Klitschko, fostul campion de box la categoria grea, în prezent primar al Kievului, a declarat că înțelege de ce oamenii vor să revină la normalitate, susținând că este sănătos. El a declarat pentru POLITICO că dorința de a relua activitățile zilnice este o expresie a sfidării în fața încercărilor lui Putin de a epuiza poporul.

Poate că așa este. Dar în fața unui inamic implacabil, care își duce la bun sfârșit avantajul împotriva unei armate de apărători prost echipate, o astfel de atitudine de nepăsare pare foarte riscantă.

Așa cum a constatat comandantul-șef al Ucrainei, Zaluzhny, înlăturat din funcție, avertismentele raționale că lucrurile ar putea să nu se termine cu bine îi pot băga în bucluc pe comentatori și analiști. Dar suspendarea gândirii critice nu va câștiga nici acest război.

Occidentul a avut prea multă încredere în sancțiuni, crezând că acestea vor îngenunchea Rusia. De asemenea, au existat și gânduri iluzorii cu privire la rușii care se întorc împotriva lui Putin din cauza numărului de victime, sau speranțe că acesta ar putea fi înlăturat printr-o lovitură de stat la Kremlin. În schimb, economia Rusiei a rămas rezistentă, iar Putin și-a consolidat controlul asupra puterii.

Este adevărat că, înainte de a lansa invazia din 2022, liderul rus ar fi putut fi indus în eroare de șefii săi de informații nepricepuți, crezând că un război scurt va oferi o victorie rapidă.

Dar Putin își poate permite să aștepte. Luna trecută, el și-a acordat încă un mandat de șase ani ca președinte. El se poate mulțumi cu un impas: Menținerea Ucrainei blocată între victorie și înfrângere, exclusă atât din NATO, cât și din UE, ar însemna totuși o victorie.

Și ce ar face un conflict în impas asupra rezistenței ucrainene?

Prima explozie de fervoare patriotică, care a făcut ca centrele de recrutare să fie inundate de voluntari, s-a evaporat. Se estimează că 650.000 de bărbați în vârstă de luptă au părăsit țara, majoritatea trecând ilegal frontiera.

În urmă cu doi ani, trenurile care se îndreptau spre ieșirea din Ucraina transportau aproape exclusiv femei, copii și bătrâni care căutau refugiu. Săptămâna aceasta, aproximativ o treime dintre pasagerii unui tren care transporta acest corespondent în afara țării erau bărbați apți de luptă. Cumva reușiseră să obțină acte de scutire pentru a pleca.

În biroul prezidențial al lui Zelenskyy de pe strada Bankova, oficialii săi insistă că sunt încă pozitivi. Dar că ajutorul occidental, în special pachetul de sprijin de 60 de miliarde de dolari al președintelui Joe Biden, amânat de mult timp, nu mai poate aștepta prea mult.

Ce ar face Putin dacă Ucraina nu primește ajutorul occidental de care are nevoie pentru a învinge? „Ar distruge complet totul. Totul”, a declarat Zelenskyy pentru presa Axel Springer. Orașele ucrainene vor fi reduse la moloz; sute de mii de oameni vor muri, a spus el.

„Oamenii nu vor fugi, cei mai mulți dintre ei, și astfel el va ucide o mulțime de oameni. Și cum va arăta asta? O baie de sânge”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

 1. Când papa Francisc anticipa acest deznodământ acum câteva săptămâni a fost aspru criticat… Se pare că are dreptate și Ucraina, chiar dacă personal îmi pare rău, trebuie să accepte pierderile teritoriale și să cadă la pace cu Rusia până când nu va fi mai rău. Salvați-vă! Trist că Putin câștigă…

 2. Nu învățăm nimic din istorie. Se repeta scenariul din al doilea război mondial când toți se scărpinau un fund în timp.ce Polonia era distrusă. Interesanta specie de viețuitoare omul. În vârful lanțului trofic dar totuși atât de prost

 3. Nu inteleg cum acum un an sperau ca ii spulbera pe rusi , iar acum nu fac fata nici macar in defensiva, fara sa piarda mare parte din armamentul greu . Nu au putut sa treaca cu tancurile de campurile de mine, dar nici in defensiva nu fac fata ? Oare stiu sa foloseasca cat de cat acele echipamente ? Cereau 1000 de F16 , dar au oare macar 50 de piloti apti sa zboare cu ele? Posibil sa nu mai lupte in general decat cei peste 45 ani, care posibil sa nu se inteleaga prea bine cu tehnica si atunci e normal sa ai nevoie interminabil de munitie . Vor macar 25 de sisteme patriot, cu cate lansatoare au, si cate rachete fac doar un plin , inseamna cateva mld. Alea le trag intr-o saptamana, au nevoie de 1000 mld sa faca ceva . Poate in alta parte trebuie schimbat ceva , poate ca coruptia bate eroismul lor .

  • se vede ca va creste inima rusnacilor.

  • @gacandi: te inseli amarnic, sunt 110% anti, iar urmatorul pas pentru Ucraina daca pica e sa-i mobilizeze putin pe toti si sa plece mai departe, ceea ce pune in balanta gandirea multor pacifisti .

  • @Marian: Daca pica linia frontului sa vezi ce ii mobilizeaza putin, probabil prin Donbas cam bate vantul , toti fiind pe front sau la 2 m sub nivel.

 4. Ne place,nu ne place Rusia rămâne Rusia,nu joacă zaruri cu oricine.

 5. Clar (si din comentarii). E cazul sa ne punem pe treaba si sa invatam limba rusa. Civilizatia occidentala pare pur si simplu sa-si fi pierdut dorinta de a exista. Decat sa ne aparam, mai bine mergem in mall sau in club, iar daca o sa dea ala cu bomba si-o sa ne omoare, asta e, asa a fost sa fie, noi oricum nu putem face nimic.

  • Daca te astepti la bomba nucleara recomand sa parasesti orasele. Ia-ti casa intr-un sat cat mai izolat, cat mai departe de orase.

  • O sa ajungem sa se bata rusii cu africanii si islamistii pe controlul europei daca nu ne scoatem o data capul din fund si ne comportam ca o uniune nu congres cu cozi de topor si coloana a 5-a.

 6. ieri era pe aici un articol cu patru puncte in care nu stiu ce expert chinez explica de va pierde putin…

 7. ok … suntem pregatiti?

 8. Americanii au decis: sacrifica (nu doar Ucrai na) Europa de Est.Dupa ce pica Ucraina,urmeaza Moldova,Romania si Bulgaria. In articol se spune ca Tarile Baltice dar Europa de Vest le va proteja usor prin negociere si descurajare. Nasol va fi pentru Romania si Bulgaria,doua tari sarace,corupte,fara armata,in care mesajul antieuropean prinde usor,tari in care UE a investit multi bani sa le scoata din intuneric si care tot ce au oferit a fost un val de hoti,prostituate si traficanti in Europa civilizata. Nimeni din Europa nu se va implica pentru flancul estic. Americanii ne-au impus in Nato,fara ei suntem lasati dupa cortina de fier.

  • Eu propun sa mergem in Argentina.

  • America ne-a ajutat,America Mareata a lui Trump ne amaneteaza.

  • Nu e panica ,e realism. Cand a fost presedinte a „apreciat” foarte mult (din vorbe)Romania,Nato,Europa,democratia….
   Acum invita Rusia sa atace aliatii Americii,blocheaza ajutorul pentru Ucraina stiind ca asta va aduce Rusia la granita de Est a Nato, a incercat sa pastreze puterea prin lovitura de stat…Asadar ori a devenit fan autocratie ori nu e sanatos la cap dar cu el presedinte Romania va deveni un fel de Belarus in scurt timp.

 9. Daca SUA, UE, NATO nu vor asjuta Ucraina cum au ajutat Israelul, atunci singura speranta a ucrainienilor e sa inghete cumva conflictul asta, sa traga o linie de demarcatie la granita cu Donbas, Luhansk si Crimeea, sa accepte tacit pierderea asta, la fel cum a facut Moldova cu Transnistria, iar apoi sa reconstruiasca tara, sa o modernizeze, si poate, la un moment dat peste cateva zeci de ani se va ajunge la o conlcuzie finala prin diplomatie sau alt razboi. Intre timp, Rusia sa aiba aceleasi sanctiuni ca si Iran sau Coreea de Nord, iar Taiwan sa incerce sa faca pace cumva cu China, ca SUA nu ii va ajuta prea mult.

  • Niciodata un conflict inghetat nu se rezolva decat prin alt conflict. Pe rusi nu ii intereseaza 3 orase, ei vor tot, si cand sunt atat de aproape, cu siguranta nu se vor opri. Nu exista pace in acest conflict decat daca si ultima picior de rus pleaca din Ucraina.

 10. Tot cei care stau si se uita de pe margine, vor fi urmatorii in calea orcilor. Razboiul in Europa a inceput de doi ani, desi ne place sa ne mintim si sa ne traim vietile asa in prostie si ignoranta ca si cum la cateva sute de km nu se moare pe capete. Cateodata la razboi trebuie sa participi chit ca iti place, chit ca nu.