G4Media.ro

Poliția spaniolă a descoperit sute de artefacte arheologice și fragmente osoase vechi…

Sursa foto: Guardia Civil Mo. Interior

Poliția spaniolă a descoperit sute de artefacte arheologice și fragmente osoase vechi de până la 5.000 de ani, în două locuințe din provincia Alicante

Doi bărbați sunt cercetați după ce poliția spaniolă a descoperit sute de artefacte arheologice, precum și fragmente de oase despre care se crede că au o vechime de până la 5.000 de ani, în două case rezidențiale din provincia Alicante, relatează The Guardian.

Investigația a început în noiembrie, după ce poliția a fost anunțată despre o casă din micul sat Gata de Gorgos care ar fi conținut rămășițe scheletice antice.

Un raid a confirmat informația și a scos la iveală fragmente osoase care, potrivit unui arheolog local, au o vechime cuprinsă între 4.000 și 5.000 de ani. În absența oricărui fel de documente care să explice colecția, oficialii locali au considerat-o ilegală.

Suspectul a început să colaboreze cu poliția, indicându-le direcția unei alte case din orașul Dénia, aflat în apropiere. În interior, poliția a găsit 350 de artefacte arheologice – de la mori din epoca bronzului la părți ale unui război de țesut roman și amfore feniciene – precum și aproape 200 de fragmente de oase.

Descoperirea a fost „una dintre cele mai mari colecții private ilegale din provincia Alicante”, a declarat vineri poliția. Fotografiile realizate în timpul raidului au arătat mesele pline de fragmente de oase, un craniu așezat pe un rând de caiete, precum și o podea de terasă plină de artefacte pictate delicat.

Sursa foto: Guardia Civil Mo. Interior

Locuitorul locuinței a declarat poliției că a moștenit obiectele după moartea unei rude. „Cu toate acestea, el nu avea niciun fel de documente care să justifice posesia pieselor și nici nu făcuse nimic pentru a le regulariza”, a precizat poliția.

Printre obiectele confiscate se numărau peste 1.000 de plăci mici despre care se crede că ar aparține unor mozaicuri romane antice, mai multe unguente romane, precum și o grenadă de fier din secolul al XVIII-lea și ghiulele de tun.

De asemenea, poliția a găsit mai multe carnete care conțineau notițe scrise de mână, despre care se crede că au fost scrise de ruda decedată, documentând locul exact în care au fost găsite obiectele. Informațiile ar putea ajuta specialiștii să dateze și să atribuie valoare obiectelor, precum și să facă lumină asupra unor situri arheologice necunoscute anterior, a precizat poliția.

Cei doi bărbați care au legătură cu colecțiile sunt anchetați și ar putea fi acuzați de însușirea abuzivă a bunurilor cu valoare artistică, istorică, culturală sau științifică, potrivit poliției. În timp ce ancheta lor este în curs de desfășurare, obiectele sunt depozitate la Muzeul Arheologic din Dénia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...