G4Media.ro

Poliția rusă a arestat mai mulți activiști care cereau, în centrul Moscovei,…

Sursa foto: Vano SHLAMOV / AFP

Poliția rusă a arestat mai mulți activiști care cereau, în centrul Moscovei, eliberarea lu Aleksei Navalnîi/ Opozantul lui Putin a împlinit 47 de ani

Poliţia rusă a arestat duminică, în centrul Moscovei, mai mulţi activişti care cereau eliberarea liderului încarcerat al opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care împlineşte astăzi 47 de ani, transmite EFE, citată de Agerpres.

Potrivit organizaţiei OVD-Info, circa zece persoane cu pancarte precum „Nu eşti singur, Libertate pentru Navalnîi” au fost deja arestate în Piaţa Puşkin.

La secţia de poliţie au mai fost duşi o femeie cu un balon pe care scria „La mulţi ani”, un bărbat care împărţea pliante, un altul care purta un tricou cu inscripţia „Aveţi grijă de Rusia” şi un bărbat cu o jachetă cu acronimul SHIZO, care înseamnă celulă de izolare.

Forţele de ordine au reţinut, de asemenea, jurnalişti care acopereau protestul de la monumentul lui Alexandr Puşkin din centrul Moscovei, unde au fost desfăşurate numeroase forţe de ordine antirevoltă.

În jurul pieţei, un loc de întâlnire tradiţional al opoziţiei faţă de Kremlin, sunt parcate mai multe autobuze, în interiorul cărora se află garda naţională, precum şi camioane şi dube ale poliţiei.

OVD-Info a raportat, de asemenea, arestări în alte oraşe din Rusia, din partea europeană, cum ar fi Sankt Petersburg, până în Urali şi Siberia.

Acţiuni de protest au loc duminică în peste 120 de oraşe din întreaga lume, printre care Londra, Paris, Madrid, Berlin, Sydney, Tokyo, Buenos Aires, Mexic şi Sao Paulo, potrivit canalului Telegram al echipei lui Navalnîi.

Opoziţia a convocat această zi mondială în urmă cu două săptămâni, pentru a veni în sprijinul liderului său, care a petrecut aproape 900 de zile în spatele gratiilor, dintre care aproape 200 în celule de izolare la o închisoare din regiunea Vladimir, la mai puţin de 200 de kilometri de Moscova.

Colaboratorii lui Navalnîi, care se află toţi în exil în străinătate, au acuzat autorităţile penitenciare că au încercat să-l otrăvească în închisoare.

„Viaţa este făcută în aşa fel încât progresul social şi un viitor mai bun se realizează doar dacă unii oameni sunt dispuşi să plătească pentru dreptul lor de a avea convingeri. Cu cât sunt mai mulţi astfel de oameni, cu atât mai mic este preţul de plătit pentru toţi”, a scris Navalnîi duminică pe contul său de Telegram.

În noiembrie 2022, justiţia rusă a respins un apel al avocaţilor lui Navalnîi şi a menţinut condamnarea sa la opt ani de închisoare pentru fraudă şi ultraj.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...