G4Media.ro

Poliția iraniană intervine cu brutalitate împotriva protestatarilor care condamnă lipsa apei în…

foto: captură video

Poliția iraniană intervine cu brutalitate împotriva protestatarilor care condamnă lipsa apei în orașul Isfahan, al treilea ca mărime din Iran

Unii manifestanți au fost loviți cu bastoane, alții împușcați cu alice în timpul unui protest în albia uscată a unui râu. Se relatează că serviciile de internet mobil în zonă au fost întrerupte.

Videoclipurile de pe rețelele sociale și altele de la activiști arată poliția și protestatarii ciocnindu-se în albia uscată a râului Zayandehrud din orașul Isfahan.

Videoclipurile confirmă reportaje Associated Press și imaginile din satelit ale zonei, precum și unele relatări semioficiale ale agenției de știri iraniene despre tulburări.

Videoclipuri de la activiștii pentru drepturile omului din Iran arată demonstranți aruncând cu pietre în poliție, în timp ce altele înfățișează protestatari însângerați, inclusiv un bărbat care părea să aibă răni în spate de la împușcături. Ei arată, de asemenea, tulburări similare pe străzile din apropiere din Isfahan, care se află la 340 de kilometri sud de capitala Teheran.

“Imagini îngrozitoare ale compatrioților mei din orașul iranian Isfahan fiind măcelăriți de bătăușii și aparatul de securitate al regimului Ayatollahului nemilos pentru că au protestat pașnic împotriva regimului! Această femeie în vârstă a fost împușcată cu sânge rece pe străzi. Tu vezi asta, Departamentul de Stat [SUA]?” scrie Karmel Melamed pe Twitter, text care însoțește un clip video care înfățișează o femeie întinsă la pământ, aparent fără cunoștință, iar în fundal se aud împușcături.

Agenția de știri semioficială iraniană Fars a declarat că o prezență puternică a forțelor de securitate a pus capăt adunării a aproximativ 500 de persoane la Isfahan. O relatare separată a agenției semioficiale Tasnim a spus că autorii necunoscuți au deteriorat o conductă care transferă apa din Isfahan în alte provincii joi seară.

Unii oameni din Isfahan au relatat ulterior că serviciul de internet mobil a fost întrerupt în oraș. Grupul NetBlocks a raportat o întrerupere în ultimele zile care a afectat în suburbia Ahvaz, din sud-vestul orașului, pe fondul protestelor împotriva lipsei de apă de acolo.

Iranul a închis în trecut atât internetul mobil, cât și cel fix pentru a opri protestele. Aceasta a inclus o oprire la nivel național în timpul protestelor din 2019 privind creșterea prețurilor la benzină stabilite de guvern, în timpul cărora Amnesty International susține că au murit peste 300 de persoane.

Fermierii au încheiat joi un lung protest în zonă, după ce autoritățile au promis că îi vor despăgubi pentru pierderile suferite în zonele afectate de secetă din centrul Iranului.

Seceta este o problemă în Iran de aproximativ 30 de ani, dar s-a agravat în ultimul deceniu, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură. Organizația Meteorologică din Iran spune că aproximativ 97% din țară se confruntă acum cu un anumit nivel de secetă.

Zona agricolă din jurul Isfahanului era în trecut era bine irigată de râul Zayandehrud, dar fabricile din apropiere au folosit din ce în ce mai mult de-a lungul anilor. Râul curgea cândva pe sub poduri istorice în centrul orașului Isfahan, dar acum este o fâșie de pământ sterp.

În 2012, fermierii s-au ciocnit cu poliția într-un oraș din provincia Isfahan, spărgând o conductă de apă care a deviat aproximativ 50 de milioane de metri cubi de apă pe an către o provincie învecinată. Protestele similare au continuat sporadic de atunci.

sursa: Associated Press, Times of Israel, New York Times

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...