G4Media.ro

Poliția este în alertă maximă la Bagdad, unde sunt anunțate manifestații rivale

sursa foto: Pexels/ Abdelmomen Kadhim

Poliția este în alertă maximă la Bagdad, unde sunt anunțate manifestații rivale

Forțele de securitate sunt plasate în alertă maximă luni la Bagdad, după apelurile la proteste ale rivalilor politici ai puternicului lider Moqtada Sadr, ai cărui susținători ocupă parlamentul, pe fondul unui blocaj politic total, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Oponenții lui Moqtada Sadr, susținători ai puternicei alianțe a facțiunilor șiite pro-iraniene cunoscute sub numele de Cadrul de coordonare, au subliniat totuși că mitingul „nu a fost îndreptat împotriva unui grup anume”, potrivit unor apeluri transmise pe rețelele de socializare.

Tensiunile au crescut în Irak după ce Sadr a respins candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de Cadrul de Coordonare, care include Hashd al-Shaabi, foști paramilitari integrați în forțele regulate, și formațiunea fostului premier Nouri al-Maliki, un dușman istoric al liderului șiit Sadr.

Demonstrația va avea loc pe un bulevard care duce spre Zona Verde, care găzduiește instituții guvernamentale, ambasade occidentale și sediul parlamentului.

„Guvernul corupților”

Dar instrucțiunile date demonstranților le interzic acestora să intre în Zona Verde. Scopul declarat este „apărarea statului și a legitimității sale”, iar mitingul „nu este îndreptat împotriva unei persoane sau a unui grup anume”, se arată în mesaje.

Un oficial din partea partidului lui Maliki a confirmat apelurile la manifestații.

În același timp, liderii Cadrului de Coordonare au făcut apeluri repetate la dialog pentru a rezolva criza.

În cealaltă tabără, un apropiat al lui Sadr a făcut apel la mitinguri în provinciile irakiene la aceeași oră, la 17.00.

În parlamentul din Bagdad, câteva mii de manifestanți sadriști au rămas mobilizați, fluturând steaguri și portrete ale lui Moqtada Sadr, a constatat un corespondent AFP.

Dansând în sala principală, ei au scandat „Aici sunt soldații fiului lui Sayyed”, făcând aluzie la Moqtada Sadr și la titlul său de urmaș al profetului.

La intrare, bărbații îi percheziționează pe noii veniți, în timp ce în grădini s-au ridicat mai multe corturi.

„Vrem să eliminăm guvernul de corupți, nu vrem să reciclăm aceleași fețe”, a declarat Zaher Al-Atabi, un protestatar. „Din 2003 și până acum, cei care au condus țara nu au făcut nimic pentru a dezvolta serviciile publice, nu există sistem de sănătate, nu există educație!”.

„Derapaj”

De la alegerile legislative din octombrie 2021, paralizia politică a fost totală. Luni de negocieri între principalele partide nu au reușit să aleagă un nou președinte al Republicii sau un nou șef de guvern.

Celebru pentru schimbările sale de opinie, Sadr a demonstrat că este încă capabil să mobilizeze mulțimile pentru a-și promova agenda.

El încearcă să pună presiune asupra adversarilor săi după ce le-a lăsat sarcina de a forma un guvern, prin demisia celor 73 de deputați ai săi, în iunie. Înainte de demisie, aleșii săi reprezentau cel mai mare bloc din parlamentul de 329 de membri.

Duminică, Sadr a făcut apel la toți irakienii să se alăture protestului, considerându-l „o oportunitate extraordinară pentru o schimbare fundamentală a sistemului politic”.

Cadrul de Coordonare a văzut în aceasta un apel la o „lovitură de stat” împotriva instituțiilor.

Luni, sfidând cele două tabere rivale, Hadi al-Ameri, care conduce o facțiune a Hashd, și-a reiterat apelul la un „dialog constructiv”.

El a avertizat împotriva „unei atmosfere de escaladare mediatică, provocată de comunicatele și contra-comunicate care îndeamnă la mobilizări în masă, care pot scăpa de sub control și pot duce la violență”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter