G4Media.ro

Poliţia din Kîrgîzstan deschide o anchetă după ce un steag ucrainean a…

Sursa foto: Twitter

Poliţia din Kîrgîzstan deschide o anchetă după ce un steag ucrainean a fost înfipt pe vârful ”Putin” din Munții Tian-Şan / Aici se mai află vârfurile ”Elțîn” și ”Lenin”, care e și cel mai mare

Poliţia kirghiză a anunţat joi că investighează în legătură cu un steag ucrainean care, potrivit imaginilor de pe reţelele sociale, a fost înfipt pe un vârf de munte numit în onoarea preşedintelui rus Vladimir Putin, a cărui armată poartă ofensiva în Ucraina, relatează Agerpres, care citează France Presse.

Un internaut care s-a prezentat ca alpinist a postat joi un videoclip pe Twitter ce arată un steag ucrainean fluturând lângă o placă ce identifică un vârf drept „Vârful Putin”, la o altitudine de 4.446 de metri deasupra nivelului mării.

„Vandalii l-au adus şi l-au înfipt aici, nu avem idee cine sunt”, a spus internautul, adăugând un emoticon ce sugerează sarcasmul.

Kîrgîzstanul, o ţară săracă şi muntoasă din Asia Centrală, este un aliat fidel al Rusiei, notează AFP.

Poliţia din capitala Bişkek a declarat joi că a audiat doi alpinişti care, potrivit unui pădurar, s-au îndreptat marţi seară spre Vârful Putin.

„În timpul audierii lor în calitate de martori, aceştia au explicat că au descoperit steagul după ce au urcat pe vârf şi l-au filmat cu un telefon”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei pentru AFP, adăugând că vinovaţii ar putea fi amendaţi pentru „vandalism”.

Internautul alpinist care a postat videoclipul a scris pe Twitter că a fost audiat de poliţie joi împreună cu partenerul său de alpinism şi a fost convocat vineri, adăugând că persoanele însărcinate cu scoaterea drapelului i-au contactat pentru a-i întreba despre drumul de urmat.

Vârful respectiv, anterior fără nume, a fost numit „Putin” în onoarea preşedintelui rus în 2011, într-o perioadă de consolidare a relaţiilor Kîrgîzstanului cu Rusia, ce a urmat unei revoluţii în această ţară din Asia Centrală cu un an înainte.

Un vârf de 5.169 de metri a fost de asemenea numit în onoarea primului preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, cu nouă ani mai devreme.

Cei doi munţi fac parte din lanţul Tian-Şan. Ambele vârfuri sunt depăşite de vârful Lenin de 7.134 de metri, la graniţa cu Tadjikistanul, unul dintre cele mai înalte din regiune.

Sursa foto: Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Kirghizilor, sau cum naiba vi se spune, ați uitat de Stalin. Se poate așa ceva?

  2. sa-l trimitem si pe johanis acolo sau pe ciuca, poate le dau si lor cate un varf

  3. Echipa de extraordinari alpinisti Yoric, Boric si Drno a fost localizata pe Vf. Maro, cunoscut din vremea dacilor (care au fost primii in zona aia si stau la baza tuturor ciilizatiilor) drept Vf. Marroninus.