G4Media.ro

PNL și USR atacă la Curtea Constituțională legea PSD privind interdicțiile și…

PNL și USR atacă la Curtea Constituțională legea PSD privind interdicțiile și impozitele uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri: Încalcă dreptul la proprietate și dreptul la moștenire

PNL și USR au formulat o sesizare de neconstituționalitate împotriva legii PSD care impune o serie de interdicții și impozite uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri, subliniind că actul normativ încalcă mai multe drepturi fundamentale, precum cel la proprietate și cel la moștenire.

Practic, liberalii și cei de la USR vor ataca la Curte legea inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele fostului ministru Paul Stănescu și mare latifundiar din Olt, care interzice efectiv românilor și străinilor care nu sunt fermieri să cumpere teren agricol în România, rezultatul fiind că actualii fermieri români vor avea monopol pe cumpărarea de terenuri.

Potrivit sesizării către CCR, legea este neconstituțională deoarece instituie obligația românilor deținători de terenuri de a se adresa cu prioritate anumitor latifundiari, mai exact celor care au societăți de exploatație agricolă de cel puțin cinci ani in zona agricolă respectivă.

De asemenea, mai subliniază PNL și USR, legea încalcă principiul proporționalității, deoarece restrânge nejustificat dreptul de proprietate, fără a exista vreo cauză de catastrofă socială sau de calamitate naturală pentru a fi aplicabilă dispoziția art.53 din Constituție.

O altă critică se referă la faptul că legea impune o dublă impozitare asupra sumelor obținute de cetățenii care își vând un teren în mai putin de 8 ani de la dobândire, situație aplicabilă inclusiv în cazul în care terenul a fost dobândit prin moștenire, ceea ce, avertizează PNL și USR, afectează implicit dreptul fundamental la dobândirea unei moșteniri prevăzut de Constituție.

Nu în ultimul rând, se mai precizează în sesizare, legea afectează libera circulație a terenurilor, lucru care va duce la scăderea valorii de piață a acestora, putând fi astfel cumpărate mai ieftin de marii latifundiari.

În ceea ce privește criticile privind forma legii, PNL și USR arată că aceasta a fost adoptată în Camera Deputaților într-o formă semnificativ diferită față de cea a Senatului, încălcându-se astfel principiul bicameralismului.

Propunerea legislativă inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele baronului de Olt Paul Stănescu, prevede că, dacă cei care care au drept de preempțiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendași, vecini, tineri fermieri) nu își exercită dreptul de preempțiune, atunci terenul respectiv nu poate fi cumpărat decât de alți fermieri cu activitate în România.

Practic, noua lege votată de Parlament interzice cetățenilor români și străini care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere terenuri agricole.

Dacă legea va intra în vigoare, doar fermierii români actuali vor mai putea cumpăra terenuri agricole în România. Practic, legea ar face imposibil ca un român să un cetățean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren și fermier.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește integral: EXCLUSIV Lege fără precedent inițiată de un mare latifundiar PSD: fermierii actuali vor avea monopol pe terenurile agricole din România. Interdicții și impozite uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri impuse de fratele baronului Paul Stănescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Era absolut normal. I-am spus-o de ieri unui comentator care ii cerea lui Iohannis sa faca lucrul asta !
  La o prima citire rapida a legii sunt cel putin trei motive de neconstitutionalitate ce vizeazaart incalcarea art 16, 20 si 44 din Constitutie !

  • Legea e de o nesimtire si de un tupeu rar intalnite chiar si in Romania!
   Dar, de cand romanii au capatat dreptul de a mosteni sau dobandi pamantul confiscat de comunisti, a aparut aceasta mafie nesatula pusa pe acaparat , prin legi si procedee perfide, clocite de mafiotii din parlament.
   Am incercat sa citesc o lege care imi servea intr-o problema din domeniu. Inafara de formularea stufoasa, haotica, la toate articolele erau atasate puzderie de amendamente, adaugate ulterior, dupa interese.
   Pemtru operatiuni care s-ar putea rzolva de o singura institutie, gratie sistemului informatizat, esti trimis de la Ana la Caiafa, cu timpi de asteptare, cu cereri si taxe la fiecare, cu ghinionul de a te impiedica de carantina total aiurea in care s-au baricadat unele (Ex: ONCPI )
   Totul ca sa descurajeze si sa le lasi lor tot ce ai. Iar legea asta sa puna capac.

  • contestatia are sanse sa fie respinsa, ceea ce inseamna ca ccr va da unda verde unui intreg lant de impozitari si desproprietariri.

  • Termitele Rosii Ciumate au capusat terenuri, au tesut o panza deasa ce intuneca mintile si vietile cetatenilor si-si fac mendrele, transformand Romanica in raiale psdiste.

 2. Stie cineva cum e in Franta, dar in Germania, dar Austria? Sau mai aproape Ungaria, Polonia ?

  • La fiecare nu poate fi decat potrivit propriei Constitutii care este in acord cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului si cu Tratatele Constitutive ale UE.

 3. Un proiect de lege mai degraba scris ca un manifest politic ce permite un viitor atac politic dupa contestarea ei la CCR . O facatura . cetatenii pricep rapid ce se intimpla si se situeaza impotriva unor astfel de forme de manifestare .

 4. Asa politicieni social-dementi, cinici pana la abject, intr-o tara normala nu erau politicieni, erau locatari la balamuc. Ei controleaza, ei centreaza, ei marseaza, ei dau cu capul in capul tarii, ei vand mosia. Tupeisti si grosieri, cu obrazul gros cat senila tancului muscalesc si cu apucaturi banditesti, ei au mostenit pacate si vor lasa pacate de mostenire. Iata imaginea fidela a tradatorilor si vanzatorilor de tara! Cand totul devine troc – una tie, doua mie – nimic nu mai conteaza. Cand nimic nu mai conteaza, totul devine vanzare. Sale! Sale! Iar CeCeReaua, fiti sigur, va face si va desface mizerii concertate, coordonate, ordonate. Si din nou o vor face lata, in beneficiul Cosa Nostra. Caci acest psd ticalos constituie rau cel mare. O bestie periculoasa care ataca societatea, pamantul tarii, fiindca pe ei mafiotii de Ev Mediu Intunecat nu-i intereseaza viitorul Romaniei, ci controlul samovolnic. Toate si totul prin inselaciune, prin cardasie cu CeCeReaua, cu avokata popoului, cu alti vulpoi bolsevici, cu alti ucigasi ai Romaniei.

 5. Piata terenurilor trebuie sa fie liberă să cumpere cine vrea cat vrea căci ternenul va rămâne aici ptr totdeauna. Doar așa pot crește prețurile la terenuri , la arendă , la plata salariilor se creează locuri de muncă iar statul câștigă din plată impozitelor . Nu poți pune monopol pe teren sa cumpere doar cine vrei tu și la ce preț vrei tu cum vrea PSD .

 6. Buna seara!Sunt supărați pentru că va fi Catu afectat la vânzarea terenului de langa Transalpina după ce va deveni moștenitorul celor 50 de hectare pentru care a desființat departamentul juridic al MFP????