G4Media.ro

Plumbul din alimente: Comisia Europeană a decis reducerea drastică a nivelului maxim…

Sursa foto:Pixabay

Plumbul din alimente: Comisia Europeană a decis reducerea drastică a nivelului maxim admis

Cercetările efectuate în ultimii ani de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor au condus la concluzia că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți. În baza acestor studii și pentru a proteja sănătatea consumatorilor, Comisia Europeană a redus drastic nivelul maxim de plumb admis în diverse categorii de alimente, transmite publicația LantulAlimentar.

Expunerea alimentară la plumb în alimente trebuie să fie redusă în cadrul Uniunii prin scăderea nivelurilor maxime existente sau prin stabilirea unor niveluri maxime suplimentare pentru produsele alimentare în cazul cărora nivelurile mai scăzute de plumb pot fi atinse în mod rezonabil, și anume organele comestibile, anumite alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, sarea și ciupercile sălbatice. Din aceleași motive, nivelurile maxime de plumb din vinuri trebuie reduse și trebuie stabilit un nivel maxim pentru vinul licoros în ceea ce privește produsele obținute din recolte viitoare. În cele din urmă, din aceleași motive, dar și pentru a contribui la combaterea practicilor frauduloase, cum ar fi adăugarea cromatului de plumb în curcumă, trebuie stabilite niveluri maxime pentru condimente.

De exemplu, potrivit noilor reglementări, nivelul maxim de plumb admis în lapte crud, lapte tratat termic și lapte destinat fabricării produselor pe bază de lapte este de 0,020 mg/kg.

Preparatele pentru sugari, formule de continuare și formule pentru copii de vârstă mică, nu trebuie să conțină mai mult de 0,020 mg/kg, dacă sunt comercializate sub formă de praf și 0,010 mg/kg dacă sunt comercializate sub formă lichidă. (Sursa foto:Pixabay)

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. O sursă bogată de plumb sînt cheile yalelor de la uși, alama din care sînt făcute are chiar și 4% .

  2. Clar era mai bine atunci. De exemplu cola se producea dupa reteta originala….

  3. Serios??? Adica e normal sa existe plumb in alimente din moment ce nivelul acestuia trebuie redus??? Fabulos!

    • Da, este perfect normal, pentru că pământul şi apa din cel mai nepoluat loc de pe Terra cu care se hrănesc plantele, insectele, păsările, peştii şi mamiferele, conţin în mod natural macro şi micro elemente printre care şi Aluminiu, Plumb, Mercur, Crom, Cadmiu, Arsenic…

      Din aluatul ăsta BIO sunt îmcropiţi şi oamenii, pardon, paraziţii planetei.

  4. În 2006 cercetătorii au ajuns la concluzia că nivelurile de plumb nu trebuie să depășească anumite valori.
    15 ani mai târziu, în 2021, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste valori trebuie reduse drastic.
    Deci dacă aștept și eu măcar 5 ani să văd ce mai zic cercetătorii legat de ARNm nu e problemă.