G4Media.ro

FOTO Ploiești: Mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost distruse.…

FOTO Ploiești: Mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost distruse. A fost deschis un dosar penal pentru profanare de morminte

Poliţiştii Secţiei 2 Ploieşti au deschis un dosar penal pentru profanare de cadavre/morminte, după ce mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost distruse.

Potrivit datelor comunicate, duminică, de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, poliţiştii Secţiei 2 au fost sesizaţi, joi, cu privire la faptul că 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost împinse de pe soclul lor, fiind doborâte pe pământ.

„Cu ocazia cercetării la faţa locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă, trei dintre aceste monumente fiind găsite sparte. Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte”, precizează sursa citată.

Deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a catalogat incidentul de la Ploieşti drept „unul dintre cele mai abjecte acte posibile”.

„Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploieşti. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie. Din nou. PS: Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?”, a scris Vexler pe pagina sa de Facebook, citat de Agerpres.

sursa foto: g4 media

Sursa Foto: G4media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. S-a constatat o extorsiune al unui antisemitism. Muraru investighează.

 2. Atata fac, deschid instantaneu mormane de dosare penale fara anchete si cercetari prealabile, apoi le inchid.

 3. Extremistii neo-legionari AURisti

 4. Și care ar fi problema?

  • mentalitatea ta: ai picat pana si examenul la stana

  • Sigur nu sunt perciunații ca tine? Cum naiba nu-i iubește nimeni pe planeta asta?

 5. Salut.
  Vandalizarea unui mormant este o fapta care intra sub incidenta legii.
  Imaginile de la tv, imi sugereaza ca, deteriorarea acelor pietre funerare, s-a petrecut cu ceva vreme in urma, pt ca, suprafetele sparturilor sunt afe
  ctate de factori naturali, cum ar fi temperatura
  , umiditate, bacterii.
  Faptul ca, se mediatizeaza chiar cu doua zile inainte de un eveniment diplomatic nu este o simpla coincidenta!

 6. Ma pricep la cimitire, monumentele funerare pot sa cada și de la vânt. Multe deodată. Alte cauze posibile :tineri metalisti_progresisti sau de alte genuri fac chefuri în cimitire și sunt în stare de asa ceva. Sau demenții, tineri sau bătrâni, pot sa se razboisca cu monumentele. Exclus ca neolegionarii sa facă asa ceva. Odată pt ca nu exista neolegionari iar pe alta parte neolegionarii erau creștini. Noi creștini avem cultul morților, ne rugam pt cei decedați, nu distrugem memoria lor.
  Unde ați văzut voi creștini distrugând morminte?
  Doar păgânii, iudeii, musulmanii pot face asa ceva, religia le permite, noua nu.

  • Judecata dumneavoastră, exemplele oferite („tineri metaliști_progresiști sau alte genuri care fac chefuri în cimitire” *?????* ) și biasul în gândire care se observă de la o poștă când negați niște lucruri evidente („nu există neolegionari iar legionarii erau creștini”) vă fac comentariul să semene a caricatură. Profanarea mormintelor evreiești de către facțiunile extremiste de dreapta e „la modă” în toată Europa și chiar și în România de ani buni. Iar legionarii de creștini ce erau, omorau mozaicii și le devastau așezămintele de cult și prăvăliile fără nici o remușcare „crestinească” – deci o profanare de morminte azi pare floare la ureche față de atrocitățile comise de legionari în anii ’20 și ’30.
   Până la finalul anchetei nu poate spune nimeni că profanarea de către extremistii de dreapta e cauza sigură dar nici de exclus nu e( așa cum penibil încercați să sugerați în stilul caracteristic românesc de a minimaliza atrocitățile și faptele rușinoase din istorie).
   Excelentul film „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” al lui Radu Jude are ca inspirație exact din aceste atitudini impământenite puternic în mentalul colectiv românesc , atitudini care se regăsesc și în caricatura dumneavoastră de comentariu.

  • Avram Iancu de mai sus e o cunoscuta scursura PSDista, genul de mizerie umana care trage inapoi Romania.

  • @”gunoa”: Ce judecati sumare, staliniste pe tine! Daca „gandesti mai mult de o nanosecunda ti se arde neuronul. Ai fi un minunat comandant de pluton de executie intr-o dictatura sangeroasa. Un fel de gelu voican-voiculescu!

 7. În cimitire ortodoxe cine a dărâmat crucile? Idioți sunt destui, fără să gândească la politică.Vor să distrugă.Au ceva și cu pietrele de pe morminte,cu semnele de circulație,cu băncile din parc…. IDIOȚI care ajută alți idioți să facă ,,politică,,.

 8. S-au întors cocalarii din excursia de la Sfântu Gheorghe și s-a umflat tărâța în ei. Asta e calea neamului: Xenofobie, antisemitism, șovinism și prostie cât încape.

 9. Nu stiu de ce baietzii de la politia locala sau firma de paza si cei care patruleaza zona respectiva nu intra si in cimitire. A fost caz la noi cand unul dus cu pluta facea asta 5 ani pana sa fie oprit!!!
  Seara, dupa ce se intuneca pana la vreo 00:30 noaptea ar trebui patrulate. Nu pentru intimidarea cetatenilor daca au maca sau nu. Este un fenomen continuu. Un amestec de satanisti si nebuni drogati pe care ii stim, plus tineretul care se uita la tot felul de filme horror sau propaganda care incita la asemenea acte anti-religie sau ura rasiala si etnica pe youtube facebook si tictoc.
  Daca nu e vreo diversiune asi incepe cu lista celor cunoscuti cu asemenea antecedente.

 10. Corect. Justă observația.

 11. Cum comite un PSDist un atac antisemit, imediat apar postacii la comentarii sa-l apere, ca doar e de-al lor.

 12. Antisemitii ce sa spuna? Dau vina pe victime, ca de obicei.

 13. astea inseamna sa fi stapan la tine in tara

 14. Se construiesc acum niște pagode prin cimitire mai ceva ca Taj Mahalul! Din alea cu poza burtosului in marine naturală…Cred că am văzut și de 20+ mp! Eu cu alea mă așteptam să aibă câteva ceva; fie autorități fie diferiți chefliii.

 15. Mie imi e greu sa cred ca niste adulti au avut atat de putina minte incat sa se razboiasca cu raposatii. As merge mai degraba pe ipoteza unor adolescenti cu mansarda goala, care probabil ca au tras si ceva la masea, sau pe nas sau in vena.