G4Media.ro

Pledoarii finale în procesul lui Donald Trump de la New York, juriul…

Photo by Win McNamee / POOL / AFP

Pledoarii finale în procesul lui Donald Trump de la New York, juriul urmând să se retragă pentru a ajunge la un verdict

Apărarea şi acuzarea s-au angajat marţi într-o ultimă confruntare în procesul lui Donald Trump de la New York, ultimul act înainte ca cei 12 juraţi să se retragă pentru a decide asupra unui verdict istoric, cu o miză importantă în plină campanie prezidenţială, relatează AFP, citată de News.ro.

După şase săptămâni de audieri, dominate de poveşti despre sex, bani şi politică, juriul va intra în spatele uşilor închise, poate chiar de miercuri. Juraţii se vor confrunta cu o singură întrebare: se face vinovat fostul preşedinte al Statelor Unite, care aspiră să revină la Casa Albă, de cele 34 de falsificări de documente contabile, menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actriţa porno Stormy Daniels pentru a evita un scandal sexual chiar la finalul campaniei sale prezidenţiale din 2016?

Pentru procurori, această plată a fost o cheltuială de campanie ascunsă şi a fost folosită de Donald Trump pentru a „corupe” alegerile pe care le-a câştigat împotriva lui Hillary Clinton. „Miezul acestui caz este o conspiraţie şi o muşamalizare”, a afirmat marţi procurorul Joshua Steinglass la începutul pledoariei sale finale.

Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra tăcerea actriţei în legătură cu o relaţie sexuală pe care ea susţine că a avut-o cu miliardarul republican în 2006, episod negat de Donald Trump şi despre care ea a vorbit pe larg în timpul procesului, referindu-se la un act „consimţit”, dar în care „raportul de forţe” a fost dezechilibrat. Se întâmpla la un an după ce Donald Trump se căsătorise cu actuala soţie, Melania.

Povestea lui Stormy Daniels „este chinuitoare, îi face pe oameni să se simtă inconfortabil. Tocmai această despachetare în faţa poporului american a vrut să o evite acuzatul”, a spus Steinglass.

Dar pentru avocatul lui Donald Trump, Todd Blanche, „nu a existat nicio intenţie de fraudă şi nicio conspiraţie pentru a influenţa” alegerile. Iar plata către Stormy Daniels nu a fost decât rezultatul unei „extorcări” suferite de candidatul republican. La încheierea unei pledoarii finale de trei ore, avocatul i-a avertizat pe juraţi în privinţa oricărei tentaţii de a transforma verdictul lor într-un „referendum” pentru sau împotriva lui Donald Trump. „Dacă vă ţineţi” de probe, „este un verdict de nevinovăţie, scurt şi cuprinzător”, le-a spus el.

Dacă va fi găsit vinovat, candidatul republican la preşedinţie, în vârstă de 77 de ani, va putea face apel şi, în orice caz, va putea să se prezinte la alegerile din 5 noiembrie. Dar cu greutatea considerabilă a unei condamnări penale, duelul său cu Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, s-ar anunţa a fi unul strâns.

Miza este cu atât mai mare cu cât acest proces va fi probabil singurul dintre cele patru dosare în care Donald Trump a fost inculpat care va avea loc înainte de alegerile prezidenţiale.

La sosirea sa la tribunalul din Manhattan, Donald Trump a vorbit marţi despre o „zi periculoasă pentru America”, prezentându-se din nou ca o victimă a unei urmăriri penale de natură politică. Trei dintre copiii săi au venit să îl susţină, Tiffany, Eric şi Donald Jr.

În faţa clădirii tribunalului, celebrul actor Robert De Niro, un anti-Trump notoriu, a venit să avertizeze în privinţa unui „clovn” care ar putea deveni un „tiran”.

În timpul pledoariilor sale finale, apărarea l-a vizat pe martorul-cheie al acuzării, Michael Cohen, fostul confident care a devenit duşmanul jurat al lui Donald Trump.

El a fost cel care a plătit-o pe Stormy Daniels chiar la sfârşitul campaniei din 2016. Odată ce Donald Trump a ajuns la Casa Albă, în 2017, Michael Cohen a fost rambursat folosind, potrivit acuzării, facturi false şi înregistrări contabile disimulate ca „onorarii juridice” în conturile Organizaţiei Trump, de unde şi urmărirea penală pentru falsuri contabile.

Însă Michael Cohen „este cel mai mare mincinos din toate timpurile (…) un campion al minciunii”, i-a asigurat pe juraţi Todd Blanche, subliniind că martorul a fost condamnat pentru sperjur în faţa Congresului american şi că acum îşi monetizează lupta împotriva lui Donald Trump prin podcastul său. Donald Trump, pe atunci „liderul lumii libere”, avea alte preocupări când se afla la Casa Albă decât să supravegheze cele mai neînsemnate cheltuieli, a punctat avocatul.

În schimb, în timpul pledoariilor sale finale, procurorul a dat asigurări că exista un plan bine pus la punct, decis înainte de campanie, între Michael Cohen, Donald Trump şi un fost şef de tabloid, prieten al miliardarului, pentru a face să dispară orice dezvăluire stânjenitoare, chiar dacă asta însemna să folosească generos carnetul de cecuri.

Încă o dată, nu a fost nimic reprobabil în acest lucru, a asigurat avocatul lui Donald Trump: „O campanie este concepută pentru a amplifica aspectele pozitive ale unui candidat. Este o campanie, nu o infracţiune”, a subliniat el.

Este suficient ca apărarea să convingă un singur jurat să nu-l condamne pe Donald Trump. Pentru a avea un verdict, juraţii trebuie să ajungă la o decizie în unanimitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...