G4Media.ro

Plângere la Inspecția Judiciară împotriva șefei CSM, Lia Savonea: Se cere sancționarea…

Plângere la Inspecția Judiciară împotriva șefei CSM, Lia Savonea: Se cere sancționarea acesteia și suspendarea din funcție pe durata cercetării disciplinare

Juristul USR Vlad Gheorghe a depus luni o plângere la Inspecția Judiciară împotriva șefei Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, pe care o acuză că și-a depășit atribuțiile de serviciu prin transmiterea în nume personal a unui comunicat de presă, neasumat de plenul Consiliului, prin care ia apărarea secției speciale de investigare a magistraților în contextul anchetării fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

În plângerea depusă, acesta cere sancționarea Liei Savonea și suspendarea sa din funcție pe durata procedurii disciplinare.

Motivele invocate de juristul USR pentru sancționarea președintei CSM: 

 • În data de 15.02.2019, CSM a publicat pe website un comunicat de presă semnat “Președintele Consiliului Superior al Magistraturii” prin care își “manifestă în mod ferm dezacordul față de” ceea ce considera a fi “speculații publice, formulate într-o modalitate continuă și agresivă, cu depășirea limitelor admisibile ale discursului public, de natură a intimida și afecta în mod grav independența procurorilor implicați în derularea procedurii judiciare” desfășurate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
 • Conform informațiilor publice disponibile la data prezentă, comunicatul sus-menționat nu a întrunit votul membrilor CSM în data de 15.02.2019, majoritatea acestora votând împotriva emiterii comunicatului.
 • Cu toate acestea, doamna Savonea, uzând de funcția sa, a dispus emiterea comunicatului în numele președintelui CSM, pe site-ul oficial al CSM, generând astfel aparența oficialității mesajului din textul transmis publicului și mass mediei.
 • Conform atribuțiilor stabilite prin art. 24 al. 3 din legea 317/2004, președintele CSM “reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii în relaţiile interne şi internaţionale” și “semnează actele emise de Plenul Consiliului Superior al Magistraturi”.
 • Or, în cazul de față doamna Savonea a semnat un document ce nu a fost emis de plenul CSM. De asemenea, a generat în rândul publicului aparența legalității și legitimități CSM a mesajului prin folosirea titulaturii “președinte CSM”.  Mai mult, și-a folosit funcția pentru a dispune personalului angajat în cadrul CSM publicarea comunicatului prin modalitățile oficiale CSM.

Motive de suspendare din funcție a Liei Savonea: 

 • Suspendarea din funcție a doamnei Lia Savonea se impune tocmai prin natura faptei sale, prin care a dat dovada că este dispusă să nesocotească chiar votul CSM pentru a-și impune convingerile personale.
 • Prin urmare, în cazul prezentei sesizări disciplinare care o poate afecta direct pe doamna Savonea și mai mult decât la nivel de opinii, consider că prin menținerea funcției pe care o ocupă se vor putea exercita acțiuni care ar afecta imparțialitatea procedurii disciplinare.
 • De asemenea, menținerea în funcție a doamnei Savonea într-un caz atât de flagrant de depășire a atribuțiilor și încălcare chiar a unui vot în plenul pe care îl prezidează ar aduce o atingere gravă prestigiului justiției.

Președinta CSM, Lia Savonea, a anunțat într-un comunicat dat publicității vineri în nume propriu că își manifestă dezacordul față de cei care au criticat anchetarea Laurei Codruța Kovesi de Secția Specială, calificând pozițiile exprimate drept ”speculații publice, formulate într-o modalitate continuă și agresivă, cu depășirea limitelor admisibile ale discursului public, de natură a intimida și afecta în mod grav independența procurorilor implicați în derularea procedurii judiciare în curs”. Potrivit unor surse G4Media.ro, luarea de poziție a fost respinsă de CSM, care nu și-a asumat textul în numele instituției, dar comunicatul a fost în cele din urmă dat publicității de președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea (detalii aici).

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a anunțat că luarea de poziție a Liei Savonea împotriva celor care au criticat anchetarea Laurei Codruța Kovesi este benefică, dar a atras atenția că ”în toate celelalte cazuri în care au existat discursuri și luări de poziție agresive și denigratoare față de procurori, o reacție a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii a lipsit”. Asociația solicită membrilor CSM să apere sistemul judiciar în toate celelalte cazuri în care procurorii sunt denigrați ”fără a avea o unitate de măsură diferită în funcție de persoana vizată sau structura de parchet din care face parte” (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Tot cu USR faci treabă! Să fie sănătoşi, să-i mai facă şi alte plângeri slugii PSD.

 2. Savoniera e aia despre care g4 consultandu-si sursele afirma ca este o judecatoare foarte bine pregatita dpdv profesional ! O fi in mterie penala pt ca in rest nu cunoaste legea sau o incalca ! Va fi interesant de vazut ce se va intampla in continuare cu plangerea USR, dar si mai interesant, cred eu ca va fi, modul in care va actiona Presedinta CCR in viitor, in situatiile in care nu va avea majoritatea in Consiliu !

  • Plângerea a ajuns la mine și am folosit-o așa cum trebuie. Garantez. Era pe hârtie moale.

  • @ Titi
   Daca se indeplineste planul maret al sefilor tai (Dragnea&Co) ai sa simti ceva mult mai tare in partile dorsale, mai sluga PSD-ista.
   Sau crezi ca pe tine nu te vor afecta „masurile” hotilor?
   POate, o perioada, cat ai plicul pregatit si spinarea flexibila. Daca calci unde nu trebuie, nu conteaza ca ai fost sluga de incredere.
   Singurul sistem care ii poate asigura o paine alba si unui dobi ca tine e tot ala curat, democartic, dar esti prea prost si ticalos ca sa recunosti.
   Porneste in mars spre MOscova, sluga bolsevica ce esti.

  • Titi, inteleg ca ai mancat-o. Săț fie de bine, acum du-te la Căcâna săț iei berea.

  • Nu e @Scara pe aici, ca urgent i-ar fi amintit lui Titisor de grupul vesel de la jilava : Vaselina, Alifie, Untulet & co. care abia asteapta pifani pro Dragnea ! :)))

 3. ia uita-ti-va da ceva bani Nu o fi luat in numele CSM cu titlu personal?…… uzurparea institutiei ? ……astia si cand respira fac ceva ilegal …fura gaze …

 4. @Titi – si apoi ai mancat-o, nu? ca nu ramana nicio urma!

 5. am plecat la balamuc…am postat destul ,azi ,pentru solda primita….

 6. Femeia asta imi aminteste de Rodica Stanoiu, fosta ministru de justitie. Are acelasi aer de paracioasa a clasei in perioada scolara.

 7. Dna Savonea se pare ca periodic, prezinta veridic in media, atat propria persoana, cat si organismul juridic pe care il reprezinta, conform ciclulul pe care il mai are….. uneori dereglat de puterea politica.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.