G4Media.ro

Planetariul Constanța se redeschide joi, după ce a fost modernizat: „navigări” prin…

Sursa foto: Consiliul Județean Constanța

Planetariul Constanța se redeschide joi, după ce a fost modernizat: „navigări” prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome ale sistemului laser 4K, de ultimă generație

Planetariul Constanța se redeschide joi, după ce a fost modernizat printr-un proiect cu fonduri europene, iar vizitatorii vor putea participa la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, „navigând“ prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360 de grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, informează un comunicat de presă al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

„Planetariul din cadrul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța își redeschide porțile joi, 16 iunie 2022, după o perioadă în care a fost implementat un proiect de modernizare cu fonduri europene. Acesta dispune acum de sisteme de ultimă generație, fiind cel mai performant din sud-estul Europei. Vă așteptăm să descoperiți tainele universului în cadrul celor cinci demonstrații care sunt organizate zilnic de către specialiștii noștri! Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a implementat proiectul UNIMIS – «A joint opened window to the universe mysteries», în cadrul Programului transfrontalier INTERREG V-A, Axa prioritară 2 România – Bulgaria. În cadrul acestuia, instituția lider a achiziționat echipamente de ultimă generație pentru Planetariu, o instalație hibrid 4K și un simulator astronomic digital fulldome”, se arată în comunicat.

Astfel, vizitatorii vor participa, de joi, 16 iunie 2022, la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, „navigând“ prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360 de grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în Planetariu.

Începând de joi, vor fi susținute cinci demonstrații în fiecare zi, la orele: 9.45, 11.45, 13.45, 15.00 și 16.00. Tariful pentru adulți este de 18 lei, cel pentru însoțitor de 12 lei, iar elevii și studenții plătesc doar 4,5 lei.

Noul Planetariu hibrid 4K va funcționa la un nivel superior, cu două sisteme de proiecție clasice, opto-mecanică și digitală 4K.

„Bugetul proiectului UNIMIS pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța este în valoare de 1.096.575,54 euro, 730.000 de euro fiind doar valoarea celor două proiectoare, unul american și unul japonez, sistemul actual fiind cel mai performant din sud-estul Europei, unul de top mondial. Consiliul Județean Constanța a sprijinit implementarea proiectului UNIMIS și a asigurat, prin alocarea de subvenție, disponibilitatea fondurilor necesare pentru achiziționarea dotărilor din Planetariu.
Colaborarea cu partenerii bulgari, Muzeul de Istorie din Kavarna, a fost foarte bună și le mulțumesc mult și partenerilor români: Academia Navală «Mircea cel Bătrân» și Colegiul Național «Mircea cel Bătrân»“, a declarat Iulian Călin, directorul general interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, citat în comunicat.

„Știința evoluează doar prin eforturile și implicarea tuturor, iar metodele educației trebuie să fie adaptate permanent și să corespundă cerințelor actuale. Planetariul nostru îmbracă, acum, o haină nouă, «hibridă», ce îl face unic în Europa de Sud-Est, ceea ce ne face să fim mândri de această realizare. A trecut de la o variantă opto-mecanică la una digitală, iar în prezent le îmbină cu succes pe ambele și, astfel, constănțenii se pot bucura de un act cultural de calitate. Aceste investiții fac parte dintr-un program integrat care va redefini această zonă și va oferi componentele necesare, de la zona de recreere până la zona de documentare științifică. Avem în vedere realizarea unui masterplan care să includă atât zona Delfinariului, cât și pe cea a Acvariului. Voi susține, în continuare, acest domeniu, pentru că județul nostru are nevoie de o revitalizare a vieții cultural-educaționale, iar acest lucru se poate realiza doar prin implementarea unor astfel de proiecte inedite“, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Sursa foto: Consiliul Județean Constanța

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează