G4Media.ro

Plahotniuc și mâna sa dreaptă „Borsetka”, urmăriți de procurori într-un nou dosar…

Sursa/Vladimir Plahotniuc Facebook

Plahotniuc și mâna sa dreaptă „Borsetka”, urmăriți de procurori într-un nou dosar penal deschis la Chișinău. De ce e acuzat oligarhul fugar

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc s-a ales, marți, cu un nou dosar penal în Republica Moldova, după ce procurorii moldoveni anticorupție au formulat o nouă învinuire în cazul acestuia și au cerut arestarea sa, potivit unui anunț oficial.

Mai precis, lui Plahotniuc i se impută complicitatea la depășirea atribuțiilor de serviciu și instigare la falsificarea de acte publice în iiunie 2019, cu puțin timp înainte fugii sale din Republica Moldova, după căderea guvernului Pavel Filip pe 14 iunie 2019.

În același dosar a fost reținut de oamenii legii, la mijlocul lunii trecute, fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), Serghei Răilean,  pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Răilean este acuzat că ar fi facilitat emiterea unor acte de identitate – buletine de identitate și pașapoarte pe numele mai multor persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților.

Noile identități din jurul oligarhului

Mai exact, la indicația lui Plahotniuc, fostul deputat și „mână dreaptă” a lui Plahotniuc, Constantin Botnari, poreclit „Borsetka” (Borseta – n.r.), și-ar fi folosit autoritatea imaginii asocierii cu Plahotniuc ca să obțină buletine de identitate și pașapoarte de călătorie, cu încălcarea prevederilor legale, pentru persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc.

Răilean a fost directorul ASP pe vremea când Vladimir Platohniuc a primit o a doua identitate pe numele de Viktor Novak.

„Astfel, actele de identitate au fost perfectate în lipsa solicitanților, prin contrafacerea cererilor acestora, fără semnătura lor și fără prelevarea amprentelor digitale sau captarea imaginilor fotografice a persoanelor. Mai mult decât atât, actele de identitate le-au fost eliberate învinuiților în aceeași zi. Prin faptele comise, au fost încălcate un șir de acte și proceduri obligatorii pentru toți solicitanții. Prin urmare, așa cum învinuiții se eschivează de oamenii legii, procurorii i-au anunțat în căutare, iar în privința apropiatului lui Vladimir Plahotniuc a fost solicitată și aplicarea arestului, în lipsă”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale a Republicii Moldova.

Plahotniuc și Botnari au părăsit Republica Moldova chiar în ziua de 14 iunie 2019, după căderea guvernului Pavel Filip.

Borsetka”, urmărit prin Interpol

Astfel, fostul deputat Constantin Botnari a fost și el anunțat în căutare internațional, iar Interpolul a răspuns pozitiv cererii Chișinăului în acest sens.

Confirm faptul că Constantin Botnari este anunțat în căutare internațională pentru localizare. Faptul că este anunțat în căutare este precedat de o solicitare a autorităților abilitate. În speță este vorba de Biroul național Central Interpol al R. Moldova care a transmis această solicitare în adresa Biroul Interpol de la Lyon pentru a fi anunțat în căutare internațională. [..] Este vorba despre contrafacere, fals în acte publice”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol).

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis pe 19 noiembrie plasarea în arest la domiciul pentru următoarele 30 de zile, a fostului director al Agenției Servicii Publice (ASP), Sergiu Răilean, pe care procurorii îl acuză că ar fi implicat abuz în serviciu.

Foto: Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, ține un discurs public, pe 9 iunie 2019, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, cu câteva zile înainte de fuga sa din țară. Sursa/ Vladimir Plahotniuc Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. tot un ghita