G4Media.ro

Petre Daea vrea să împuște ciorile pentru că distrug culturile/ Specialiștii atrag…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Petre Daea vrea să împuște ciorile pentru că distrug culturile/ Specialiștii atrag atenția că aceste păsări sunt protejate la nivel european

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a pus gând rău ciorilor. Daea susține că fermierii se plâng că aceste păsări le distrug culturile. Iar soluția ministrului este o lege care să permită împuşcarea ciorilor, potrivit Știrile Pro TV.

Pe de altă parte, ornitologii spun că aceste păsări sunt protejate la nivel european, iar uciderea lor în perioada de reproducere ar atrage sancțiuni pentru România.

„După cormorani, ciorile trebuie urmărite! Da, da! Pentru că fac rău culturilor și trebuie să ne gândim bine.”, a spus Daea.

Cioroianu Ion, prim-vicepreședinte Asociația Fermierilor din România, confirmă spusele ministrului: „Sunt o problemă pentru agricultori în sensul că scoate semințele și distruge plantele tinere. Foarte mulți, cel puțin din Bărăgan, foarte mulți agricultori au avut această problemă. În loc să aibă 50 de mii de plante au ajuns la 30 și ceva de mii.”

Recent, cultura de porumb a unui fermier din Țăndărei, Ialomița, a fost distrusă de ciori pe o suprafață de o sută de hectare.

Fermierul Adrian Tîrpe, din localitatea Țăndărei, județul Ialomița, lucrează 500 de hectare cu grâu, porumb și leguminoase, iar în acest an a suferit o pierdere uriașă din cauza ciorilor care i-au atacat porumbul.

”Este primul an în care mi se întâmplă așa ceva. Ciorile mi-au mâncat tot porumbul care a răsărit pe o suprafață de 100 de hectare pe care am semănat-o. Porumbul era în curs de răsărire. Au consumat și boabele din pământ și plăntuțele care erau abia ieșite”, a spus fermierul ialomițean.

Paguba se ridică la aproximativ 80.000 de lei.

”Pe cele 100 de hectare distruse o să întorc cultura și o să pun floarea-soarelui, nu mai risc să pun porumb”, a încheiat fermierul ialomițean Adrian Tîrpe.

Alții, precum Adam Lucian, Director Asociația Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice, susțin că ciorile nu pot face pagube prea mari: „În ceea ce privește cioara de sămănături, ea poate să ia un rând de floarea soarelui și să îl ducă până la altul. Dar nu sunt atâtea ciori încât să distrugă 50 de hectare de porumb doar prin atacul de cioară…”

În același timp, unii fermieri cred că soluția este ca porumbul și floarea soarelui să fie semănate mai adânc, să nu mai poată ajunge ciorile la ele.

În prezent, cu dispensa de la ministerul Mediului sunt ucise aproape cinci sute de mii de ciori, amintește sursa citată.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Să-l avertizeze careva pe Jorj Simeon… !

 2. gata, a terminat cu cormoranii? si-a gasit alta jucarie? omul e usor oligofren, dar compenseaza cu tupeu maxim…. 🙂
  deh, reprezentativ pentru clasa politica conducatoare din Romania.

 3. la astia, infantili in gandire, e problematic, ca devin absorbiti de propriile lor idei, in special daca sunt mangaiati pe crestet. ajung sa creada ca pentru simplul motiv ca le-a venit o idee, este si buna.
  colac peste pupaza, sunt si vindicativi. daca ii obisnuiesti cu ceva si apoi le interzici marota, incearca sa se razbune 🙂
  e simpatic cum se umfla cand ii pune cate un jurnalist o intrebare mai incomoda. de batut campii, ii bate tot timpu, dar la intrebarile incomode se umfla ca o broscuta.

 4. Naspa, sa ajungi sa-ti urasti familia asa de rau de scoti pusca la ei @Murica style …

 5. la dracu, sunt chiar prea protejate!