G4Media.ro

Peste o treime din angajații TAROM ar putea fi concediați până la…

Peste o treime din angajații TAROM ar putea fi concediați până la finalul anului

Compania aeriană TAROM va avea la finalul anului 1.233 de angajați, cu 579 mai puțini decât are în prezent. Cifra apare în bugetul de venituri și cheltuieli al transportatorului aerian, care a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Obligată să-și țină avioanele la sol circa trei luni ca urmare a restricțiilor de zbor impuse de autorități cu scopul reducerii infecțiilor cu noul coronavirus, TAROM se confruntă cu o scădere semnificativă a veniturilor. Șefii companiei de stat estimează că TAROM va încasa anul acesta un miliard de lei din vânzarea de bilete și alte servicii, cu circa 500 de milioane de lei mai puțin ca anul trecut.

Așa că nu e de mirare că 2020 va fi un nou an, al treisprezecelea, în care transportatorul aerian de stat va înregistra pierderi. Șefii TAROM estimează că la finalul anului gaura din bugetul companiei va depăși 315 milioane de lei. Dacă estimările făcute în bugetul de venituri și cheltuieli vor deveni realitatea, asta înseamnă că 2020 va fi anul cu cele mai mari pierderi din 2016 încoace.

Pierderile TAROM din ultimii 7 ani

2019: 182,7 mil. lei

2018: 178,6 mil. lei

2017: 172,3 mil. lei

2016: 469,6 mil. lei

2015: 274,2 mil. lei

2014: 110,1 mil. lei

2013: 130,1 mil. lei

Sursa: Ministerul Finanțelor Publice și BVC TAROM

Același buget de venituri și cheltuieli vorbește și despre reducerea numărului de angajați de la TAROM. Până la finalul anului compania aeriană ar urma să ajungă la 1.233 de salariați, asta în condițiile în care în prezent pe ștatele de plată ale companiei se află peste 1.800 de persoane. Conducerea companiei spune că analiza nu este încă definitivată și că numărul exact al celor care vor fi dați afară nu a fost deocamdată stabilit.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat în repetate rânduri că rolul noului director general al companiei aeriene de stat, Mihăiță Ursu, este „să taie în carne vie”.

„Astăzi sunt 1.700 de angajaţi, 800 sunt în şomaj tehnic, iar salariile au fost plătite luna trecută cu întârziere, 80%, respectiv 20%. Am încredere în noul director general știe cu ce probleme se confruntă compania TAROM, şi împreună cu administratorii au misiunea să taie în carne vie, pentru că acolo niciun un angajat al companiei nu putea să facă restructurare. A fost nevoie să venim cu cineva din exteriorul companiei.   Ştiţi cum spunea o vorbă: cei de la TAROM nu se pot căsători între ei pentru că sunt majoritatea rude. În consecinţă o intervenţie chirurgicală cu scopul de a salva compania este necesară şi am convingerea că acest lucru se va întâmpla”, declara Lucian Bode la un post de televiziune în urmă cu două săptămâni.

În urmă cu o lună, ministrul Transporturilor declara că planul de restructurare al TAROM va duce la „reducerea numărului de angajaţi între 500, 600 sau 700”.

G4Media a scris încă din decembrie, citând un draft al unui raport întocmit de PwC la finalul anului trecut, că TAROM ar putea economisi în următorii zece ani peste 57,3 milioane de euro (64,2 mil. dolari) în condițiile în care ar da afară în jur de 150 de persoane, ar închide agențiile neperformante, ar eficientiza direcția tehnică și ar centraliza achizițiile.

Comisia Europeană a aprobat în februarie aprobat planul României de a acorda un împrumut temporar în valoare de aproximativ 36,7 milioane euro (aproximativ 176 de milioane lei) companiei aeriene de stat TAROM. Transportatorul aerian de stat trebuie să ramburseze acest împrumut în termen de 6 luni de la accesarea lui. Lucian Bode declara recent că acești bani pot fi utilizați strict pentru plata combustibilului, a certificatelor verzi, pentru achitarea ratelor la aeronavele luate în leasing, dar nu și pentru plata salariilor. Guvernul Orban a aprobat în aprilie un momerandum pentru acordarea unui alt ajutor de stat companiei aeriene în valoare de 65 milioane de euro.

Foto: Tarom

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Treimea asta… is aia fara pile – aia chiar pe bune. 🙂

  2. Să dea afară neamurile, cumetrii și finii! Toate sugativele care nu au ce căuta și au transformat Taromul în gaură neagră. Poate după asta vor avea bani pentru cafea naturală, nu cafea solubila la pliculețe pentru călători.

  3. Pai nu e problemă….Din 5 membrii ai familiei,raman doar 3……angajați la aceasta companie, ce reflectă exact starea deplorabilă a politicii si managementului romanesc

  4. La Tarom a reușit ceea ce alte organizații doar visează : angajații se simt (ca) în familie.

  5. Lăsați dracului avioanele alea pe pilot automat..doar nu va apucati de dat afara pe finu..fina..cumatra..frațiorul.