G4Media.ro

Peste 250 de harghiteni vor trece în șomaj după ce o firmă…

Sursa foto: Pixabay

Peste 250 de harghiteni vor trece în șomaj după ce o firmă a distribuției a presei închide activitatea / Două ziare în limba maghiară renunță la print și trec în online

Peste 300 de angajaţi vor fi disponibilizaţi în perioada următoare, cei mai mulţi de la o firmă de distribuţie presă, două firme notificând Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita în legătură cu acest aspect, informează Agerpres.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Jano Edit, a precizat, pentru AGERPRES, că firma de distribuţie a presei va disponibiliza, de la 1 ianuarie 2023, un număr de 251 de persoane, iar a doua disponibilizare vizează 63 de angajaţi ai unei firme de fabricare a mobilei.

Reprezentanta AJOFM nu a putut preciza motivele disponibilizărilor, întrucât firmele nu sunt obligate să specifice acest lucru, dar surse locale spun că în cazul firmei de distribuţie a presei este vorba despre faptul că unele publicaţii în limba maghiară din zonă nu vor mai apărea în format print, ci vor trece în online.

Citește și: Imperiul de presă controlat de FIDESZ în Transilvania se prăbușește: 70% dintre ziariști au fost concediați

Jano Edit a subliniat că cei disponibilizaţi vor fi ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă, o parte dintre ei urmând să beneficieze de ajutor de şomaj.

„Unii vor beneficia de ajutor de şomaj, dar vor fi şi persoane care au lucrat cu timp parţial, de 1-2-3 ore, iar acele persoane nu au dreptul la indemnizaţie de şomaj. Dar, normal că noi îi vom ajuta să îşi caute un loc de muncă. Nici asta nu ştim, dacă nu cumva au, totuşi, şi alte locuri de muncă”, a explicat Jano Edit.

Aceasta a mai spus că încă nu au fost anunţate disponibilizări colective în domeniile sezoniere, precum construcţii şi agricultură.

La sfârşitul lunii octombrie, AJOFM Harghita avea în evidenţă un număr de 5.017 şomeri, cu o rată a şomajului de 4,23%.

„A fost o uşoară creştere vizavi de luna septembrie, care s-a datorat, în special, intrărilor de şomeri neindemizaţi care, de obicei, primăvara şi vara ies din evidenţa noastră, iar când se apropie iarna intră în evidenţa noastră. Deci, numărul a crescut cu şomeri neindemnizaţi”, a subliniat Jano Edit.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...