G4Media.ro

Peste 230 de publicații medicale, într-un editorial comun: Încălzirea globală ar putea…

Peste 230 de publicații medicale, într-un editorial comun: Încălzirea globală ar putea deveni „catastrofală pentru sănătatea umană și imposibil de inversat”

Sănătatea umană este deja afectată de criza climatică, iar impactul ar putea deveni „catastrofal” și „ireversibil”, cu excepția cazului în care guvernele fac mult mai multe eforturi pentru a aborda încălzirea globală, au afirmat luni peste 230 de publicații medicale de specialitate, într-un editorial comun, potrivit CNN.

Editorialul indică legăturile stabilite între criza climatică și o serie de efecte negative asupra sănătății în ultimii 20 de ani. Printre acestea se numără o creștere a deceselor cauzate de căldură, deshidratare și pierderea funcției renale, cancer de piele, infecții tropicale, probleme de sănătate mintală, complicații ale sarcinii, alergii și boli de inimă și plămâni și decese asociate acestora.

„Sănătatea este deja afectată de creșterile globale de temperatură și de distrugerea lumii naturale, o situație a lucrătorilor din domeniul sănătății care atrag atenția de zeci de ani”, se arată în editorial.

Publicațiile au avertizat că o creștere a temperaturilor medii globale cu 1,5 ° C peste nivelurile preindustriale și pierderea biodiversității riscau „daune catastrofale pentru sănătate, care vor fi imposibil de inversat”. Guvernele din întreaga lume elaborează planuri pentru a încerca să limiteze încălzirea globală la 1,5 ° C pentru a preveni înrăutățirea impactului schimbărilor climatice, o țintă despre care editorialul a spus că nu a mers suficient de departe pentru a proteja sănătatea publică. Încălzirea este deja la aproximativ 1,2 ° C.

„În ciuda preocupărilor în legătură cu COVID-19, nu putem aștepta ca pandemia să treacă pentru a reduce rapid emisiile”, au scris autorii, solicitând guvernelor să răspundă crizei climatice cu același spirit de „finanțare fără precedent” dedicată pandemiei.

British Medical Journal (BMJ), una dintre publicațiile care a publicat raportul, a spus că „niciodată până atunci” nu s-au adunat atâtea publicații de sănătate pentru a face aceeași declarație, „reflectând gravitatea situației de urgență a schimbărilor climatice cu care se confruntă acum lumea”.

De asemenea, autorii au avertizat că este foarte probabil ca încălzirea globală să depășească 2 ° C, un prag despre care oamenii de știință din climă spun că ar aduce evenimente meteorologice extreme catastrofale, printre alte efecte asupra vieții umane, animale și vegetale.

Editorialul a fost publicat ca o chemare la acțiune înaintea mai multor întâlniri între liderii globali pentru a discuta și negocia acțiuni cu privire la criza climatică, inclusiv Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de săptămâna viitoare, o conferință privind biodiversitatea la Kunming, China, în octombrie și discuții cruciale privind clima în orașul scoțian Glasgow în noiembrie.

Printre problemele climatice cheie care se așteaptă a fi abordate la aceste evenimente se numără obiectivul de 1,5 ° C, stabilirea unei date de finalizare a utilizării cărbunelui și protejarea biodiversității, atât pe uscat, cât și pe mare.

„Cea mai mare amenințare la adresa sănătății publice globale este eșecul continuu al liderilor mondiali de a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5 ° C și de a restabili natura. Trebuie făcute schimbări urgente, la nivelul întregii societăți, care vor duce la o lume mai echitabilă și mai sănătoasă. Noi, ca redactori ai revistelor de sănătate, facem apel la guverne și la alți lideri să acționeze, marcând anul 2021 ca anul în care lumea își schimbă în sfârșit cursul”, au afirmat autorii editorialului.

Sursa foto: Unsplash/ Patrick Perkins

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Publicatii platite de cine corporatii cumva?

 2. Încălzirea devine pe zi ce trece o problema globala! Trebuiesc găsite soluții cât mai eficiente pentru a o produce, mai ales în București. În Belgia dau drumul la căldură 8-9 luni pe an. Chiar ca ii grav..

 3. Este o criza a civilizatiei, nu doar un esec al politicienilor. Poate fi evitata doar prin inovatie tehnologica.
  Ceea ce este tehnic posibil si cel mai putin costisitor este sa inlocuim carbunele.
  Cu toate acestea Indonezia, continua sa creasca consumul de carbune iar Polonia, cu o economie relativ puternica, ezita de mult timp sa renunte la acest combustibil.
  In Africa se asfalteaza drumuri in multe state, se asteapta o crestere importanta a consumului de energie pentru cei 1.2 miliarde locuitori. Cateva tari africane au petrol deci EV-urile nu vor fi prima optiune.
  In Ghana se produce o cantitate importanta de energie electrica din biomasa, acea biomasa nu reprezinta spice de grau ci resturi lemnoase din padurile tropicale taiate.
  UE invita statele membre sa cumpere EV-uri pe datorie, aceste EV-uri reducand doar cateva procente din emisiile autoturismelor. Autoturismele cumulat reprezinta aproape jumatate din emisiile sectorului de transporturi, transporturile reprezentand 30% din emisiile globale.
  Sa inlocuim tot parcul auto cu EV-uri cu baterii de litiu ne-ar costa enorm iar beneficiile in materie de CO2 sunt mici.
  Eu ma astept ca politicienii sa se focuseze mai intai pe acele modernizari care aduc cele mai insemnate reduceri de emisii CO2 pentru pretul platit, adica sa elimine complet carbunele, nu doar in UE.

 4. eu imi astept comentariul 🙂