G4Media.ro

Peste 160 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală la pelerinajul…

Sursa Foto: ISU Harghita

Peste 160 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc

Un număr de 165 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, acestea primind îngrijiri atât de la echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), cât de la paramedicii SMURD.

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat pentru AGERPRES că, în cele cinci corturi medicale ale serviciului, au fost trataţi 126 de pacienţi, cele mai întâlnite cazuri, respectiv 29, fiind de hipertensiune arterială.

De asemenea, s-au înregistrat şi 23 de traumatisme minore, dar şi 17 cazuri de lipotimii, din cauză că sâmbătă, la Miercurea-Ciuc, a fost destul de cald.

Echipajele Serviciului de Ambulanţă au mai acordat asistenţă medicală în mai multe cazuri de deshidratare, cefalee, colici abdominale sau muşcături de căpuşe.

Dr. Peter Szilard a punctat faptul că, din cei 126 de pacienţi trataţi în corturile medicale ale SAJ Harghita, doar doi au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea-Ciuc.

„Am avut 126 de pacienţi, dar cazurile nu au fost grave. Ne-am pregătit bine, ştiam că, dacă va fi vreme frumoasă, atunci hipertensiunile şi lipotimiile vor predomina, aşa cum s-a şi întâmplat. (…) A fost cald, dar, din când în când, a început să bată vântul şi asta ne-a ajutat să nu crească numărul cazurilor. Le mulţumesc pelerinilor că au fost bine pregătiţi, pentru că fie au avut umbrele, fie au consumat lichide, iar bolnavii cronici şi-au luat tratamentul pentru boli, de aceea munca noastră a fost uşoară”, a declarat pentru Agerpres dr. Peter Szilard.

Şi la corturile medicale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita au fost trataţi 39 de pacienţi, patru dintre aceştia fiind transportaţi la spital.

„În contextul evenimentelor de astăzi (sâmbătă-n.r.), de la Şumuleu Ciuc, 39 de persoane au fost asistate medical de către echipajele angrenate în misiune. Dintre acestea, patru persoane au fost evacuate şi transportate la spital pentru investigaţii suplimentare, iar alte 35 de persoane, cu diferite afecţiuni şi traumatisme, au primit îngrijiri la Postul Medical Avansat şi în punctele de prim ajutor amplasate atât în curtea Catedralei Franciscane, cât şi pe Dealul Şumuleu, în vederea restabilirii stării de sănătate. Din numărul total de pelerini care au avut nevoie de intervenţia echipelor medicale, cinci au fost copii şi 34 de persoane adulte”, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, mr. Alina Ciobotariu.

Un număr impresionat de persoane a participat, sâmbătă, în şaua dintre muntele Şumuleu Mare şi muntele Şumuleu Mic, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, considerat a fi cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est. (Sursa: Agerpres)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. palinca sau taria nu sunt recomandate pe canicula sau caldura.astazi au fost 30 grade celsius.

 2. Mult prea pr..ost pentru secolul asta ma.nlistului. Altitudinea, UV, deshidratarea si-au spus cuvantul.Pelelerinii nu sunt invatati cu berea si terasel,e dar nici cu prizatul dro.gatule

 3. @putin vezi ca 6 progresei de-ai tai au intrat in stop cardiorespirator si unul a murit de la droguri la Saga Festival. Gramada de oameni de la Saga pare ca o acceptat elita societatii nu ca medievalii astia, nu?

 4. Doamne’ajută!

 5. 102 ani de la Tratatul de la Trianon! Atat e de retinut pt ziua de azi.

  • Eu retin ca mai ai foarte putine ruble de incasat pana ce crapa putler. Mergi si converteste le in moneda draconica a occidentului rau, atat timp cat mai ai ce schimba, ca la inflatia din rusia nu stiu de ce mai pierzi timpul aici printre noi…

  • S-au băgat pi acolo niște duhuri ortodoxe și au fecut zâzanie.

 6. Kiril o fi fost invitat de Orban

 7. Se mai întâmplă !. Ferească Dumnezeu și Măicuța Domnului !. Sunt și ei, totuși, oameni !…

 8. Nu inteleg ce se intimpla la Sumuleu . Am fost si am vazut dealul respectiv. Nu are nimic special sau divin .
  Atiti oameni creduli adunati la un loc nu am vazut de mult tmp. Sa fie credinta sau prostie oarba .