G4Media.ro

Peste 12% dintre bulgari nu au un cont în bancă / Care…

sursa foto: Unsplash/ Roman Synkevych

Peste 12% dintre bulgari nu au un cont în bancă / Care este situația în România / De ce unii oameni din Estul Europei preferă banii în numerar

Între 12 și 16% dintre bulgarii cu vârsta de peste 15 ani nu au un cont bancar, arată un studiu al think-tank-ului Finance Watch din Bruxelles. Situţia este similară în Ungaria, și cel mai rău e în România, unde aproximativ trei din zece persoane de peste 15 ani nu au un cont bancar, potrivit Rador Radio România.

Autorii studiului au comentat că unul dintre motivele principale este legat de comisioanele bancare mari, care determină în principal persoanele mai sărace să evite serviciile instituțiilor financiare. Nici măcar regulamentul european care a creat așa-zisul cont bancar cu servicii de bază nu ajută. Acest lucru se întâmplă și în Bulgaria, dar utilizarea acestuia este neglijabilă, notează Economic.bg.

În Germania, costul unui cont de plată este de 27,83 euro pe lună. În Danemarca și Finlanda este mai ieftin – în jur de 13-10 euro. În Spania, gestionarea unui cont pentru operațiuni de bază este chiar gratuită pentru gospodăriile mai sărace (cu un venit mai mic de 25.200 de euro pe an).

În Bulgaria, contul de plată cu servicii de bază este scutit de taxe – cu condiția ca acesta să fie folosit pentru a primi salariul, pensia, bursa. Totuși, așa cum a devenit clar, în Bulgaria fiecare bancă inventează niște criterii și condiții suplimentare, în urma cărora puțini bulgari beneficiază de scutiri.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor din septembrie, când au fost desființate taxele, la începutul anului, conturile deschise pentru operațiuni de plată de bază erau de doar 1.000-2.000, scrie Economic.bg.

Cauzele

Potrivit experților de la Finance Watch, un număr foarte mare de cetățeni sunt fără cont bancar nu doar din cauza taxelor, ci și din cauza insuficientei campanii de conștientizare, precum și din cauza reticenței băncilor de a oferi acest tip de serviciu. Organizația Europeană a Consumatorilor subliniază ca un motiv suplimentar şi închiderea sucursalelor băncilor și dorința băncilor de a limita serviciile la ghișeu în detrimentul serviciilor bancare online și mobile.

Procentul mare de oameni fără un cont bancar în unele țări se explică și prin amploarea economiei gri, iar acesta este cazul României, Bulgariei și Ungariei. Mulți oameni păstrează numerar pentru că ascund venituri și impozite.

Sursa: SEGA / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează