G4Media.ro

Peste 100 de persoane din trei judeţe au fost evacuate temporar din…

sursa foto: ISU Alba

Peste 100 de persoane din trei judeţe au fost evacuate temporar din cauza inundaţiilor / Peste 5.000 de pompieri au fost pregătiţi să intervină pentru ajutorarea populaţiei

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat că peste 100 de persoane din trei judeţe au fost evacuate temporar din cauza inundaţiilor, iar peste 5.000 de pompieri au fost pregătiţi să intervină pentru ajutorarea populaţiei.

„Încă de la intrarea în vigoare a codurilor de vreme nefavorabilă, peste 5.000 de pompieri cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt la datorie, pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele hidrometeorologice periculoase prognozate pentru această perioadă”, arată un comunicat de presă al IGSU, citat de agenția news.ro.

Pentru gestionarea în cele mai bune condiţii a efectelor înregistrate şi preîntâmpinarea situaţiilor care pot pune în pericol viaţa comunităţilor, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurile necesare care să acopere în mod eficient solicitările de sprijin, în zonele afectate.

Astfel, „în judeţele aflate sub incidenţa codului de vreme rea s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate conduce la producerea inundaţiilor”, a transmis IGSU, sâmbătă, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a menţionat că pentru asigurarea acţiunilor în sprijinul administraţiei publice locale şi a comunităţilor, pompierii militari au intervenit cu motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei din gospodariile afectate.

Totodată, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, aflate sub incidenţa codurilor roşii şi portocalii de inundaţii, au activat grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.

„Efecte importante s-au înregistrat în trei judeţe din ţara, respectiv Caraş-Severin, Dolj şi Gorj, zone în care, pentru protecţia populaţiei, a fost necesară măsura evacuării temporare a 107 persoane din cinci localităţi, respectiv Cernăteşti, Greceşti , Maiag, Urda de Jos şi Nicolinţ. Persoanele au fost cazate temporar în unităţi puse la dispoziţie de autorităţile locale sau la rude. La acest moment, cele 21 de persoane din localitatea Cernăteşti au revenit la locuinţe, în siguranţă”, a mai precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, alături de celelalte efective ale MAI, pompierii au desfăşurat şi misiuni de îndiguire care să limiteze pătrunderea apei în gospodariile populaţiei.

„Echipajele de pompieri salvatori angrenate în gestionarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din zonele grav afectate continuă misiunile în sprijinul populaţiei şi monitorizează situaţiile din teren care pot pune în pericol viaţa şi bunurile.

Având în vedere că fenomenele de vreme rea sunt încă în vigoare, situaţia este permanent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional din IGSU pentru dispunerea măsurilor care se impun pentru alocarea forţelor şi mijloacelor necesare limitării şi înlăturării potenţialelor efecte”, a mai transmis IGSU.

Conducerea DSU a ţinut legătura permanent atât cu ministrul afacerilor interne, cât şi cu premierul României, pentru informarea cu celeritate asupra dinamicii situaţiilor din teren şi a măsurilor dispuse pentru gestionarea cu operativitate a efectelor înregistrate.

Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, IGSU recomandă populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, IGSU face apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora.

De asemenea, în situaţia manifestării vântului puternic, cetăţenilor le este recomandat să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...