G4Media.ro

Peskov susține că Putin nu poate fi judecat pentru crime de război…

Sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

Peskov susține că Putin nu poate fi judecat pentru crime de război și vorbește despre ”cadavre expuse” în Bucea, orașul din regiunea Kiev unde sute de civili au fost masacrați și torturați

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat joi seara, într-un interviu pentru postul de televiziune britanic Sky News, că nu vede „nicio posibilitate” ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie judecat de către un tribunal internaţional pentru presupuse crime de război, informează EFE.

Putin nu este preocupat de această problemă, a spus Peskov, care a mai subliniat că Rusia nu recunoaşte autoritatea Curţii Penale Internaţionale (CPI) şi a reiterat poziţia guvernului de la Moscova potrivit căreia că uciderile de civili ucraineni de către soldaţi ruşi nu sunt decât un „fals”.

„Respingem că armata rusă are vreo legătură cu aceste atrocităţi, cu aceste cadavre care au fost expuse pe străzile din Bucea”, la vest de Kiev, a declarat Peskov.

Canalul britanic de televiziune i-a arătat purtătorului de cuvânt al Kremlinului imagini cu corpuri abandonate după retragerea trupelor ruse şi fotografii făcute din satelit în care se văd aparent aceleaşi cadavre pe când armata rusă controla încă zona.

Peskov a pus la îndoială veridicitatea acestor imagini şi a insistat asupra faptului că „toată situaţia din Bucea nu este decât o farsă bine înscenată, nimic mai mult”.

„Acei bieţi oameni, corpurile neînsufleţite pe care le-am văzut acolo, toate acele cadavre nu sunt victime ale trupelor ruse”, a insistat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Întrebat despre mărturiile adunate de organizaţii precum Amnesty International, care consemnează execuţii sumare de civili, violuri şi alte episoade de violenţă fără discernământ, Peskov a replicat că Moscova „colectează şi ea probe” despre „crimele comise de batalioanele naţionaliste” din Ucraina.

În acest sens, Dmitri Peskov a expus din nou una din naraţiunile obişnuite ale Kremlinului cu „militari ucraineni care încearcă să utilizeze civili drept scuturi umane, care se ascund după civili şi nu îi lasă să plece din oraşe”.

Întrebat de prezentatorul Sky News despre ce a simţit personal atunci când a văzut imaginile cadavrelor abandonate pe străzi, reprezentantul Kremlinului a spus: „Este o tragedie!”.

„Armata noastră face tot posibilul pentru a pune capăt acestei operaţiuni. Sperăm ca în zilele următoare, în viitorul apropiat, această operaţiune să-şi poată îndeplini obiectivele sau să se încheie pe calea negocierilor dintre delegaţiile rusă şi ucraineană”, a adăugat el.

Întrebat dacă armata rusă este hotărâtă să preia controlul asupra oraşului Mariupol „indiferent de câte vieţi civile ar costa” aceasta, Peskov a răspuns: „Mariupolul va fi eliberat de batalioanele naţionaliste (ucrainene) şi sperăm că acest lucru se va întâmpla mai devreme decât mai târziu”.

Cu privire la numărul de civili care ar fi putut fi ucişi de la începutul invaziei, el a refuzat să vorbească despre „orice cifre neconfirmate”, admiţând că forţele ruse au suferit „pierderi semnificative”.

Referitor la excluderea Rusiei din Consiliul ONU pentru drepturile omului, Peskov a spus că ţara sa „regretă” decizia, dar va continua să „îşi apere interesele folosind orice mijloace legale disponibile”.

Publicaţia rusă Meduza.io, declarată drept „agent străin” de autorităţile ruse şi în care în Rusia poate fi accesată doar prin VPN, a publicat joi înregistrări video ce demontează versiunea Kremlinului în legătură cu măcelul de la Bucea.

Fişiere obţinute de Meduza.io, care conţin înregistrări video făcute cu o dronă în zonele de sud ale localităţii Bucea, de lângă Kiev, demonstrează că trupurile împrăştiate pe străzi se aflau acolo încă din perioada în care Bucea se afla sub controlul trupelor ruse. Conform metadatelor fişierelor, aceste înregistrări au fost realizate timp de câteva zile, între 23 şi 30 martie.

Înregistrările pe care le publică Meduza.io reprezintă o altă dovadă foarte importantă, împreună cu imaginile din satelit din The New York Times, care arată că oamenii din Bucea au fost cu siguranţă ucişi chiar înainte ca trupele ruse să se retragă din oraş, conform jurnaliştilor de la această publicaţie.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

13 comentarii

 1. Știi cum se întâmplă în viață lucrurile! Dumnezeu se credea si Milosevici! Dar dacă vor permite condițiile, macar pentru crime de război va fi judecat, dacă între timp nu se ajunge la genocid!
  Și nici psihopatii ucigași de copii, civili si violatori de femei, mai pe scurt „armata rusă” , , nu vor scăpa!

 2. Pai normal ca nu poate fi judecat.
  Are probleme psihice grave.

 3. Goebbels Peskov si Putler vor ajunge mai devreme sau mai tarziu sa dea socoteala la Haga iar daca se vor sinucide atunci plozii lor vor fi trasi la raspundere. Sanctiunile nu se vor ridica pana ce Rusia nu va fi denuclearizata si deputlerizata!

 4. Trebuie judecat atât el, cât și comandanții lui, militarii care au comis crimele de război. Cuvântul război este de bază, nu se ignoră că așa vor ei. Problema lor că nu recunosc tribunalul, omenirea va vedea toate probele și deja omenirea i a condamnat.

 5. Executat ca si ceasca.

 6. Chiar dacă Peskov sugerează că se va ajunge cât de curând la un armistițiu apar din ce în e mai multe semnale că nimeni nu mai ia în considerare mesajele înșelătoare ale Kremlinului care a gestionat foarte prost comunicarea.
  Dacă luăm în considerare că își propuneau ca în 48 de ore să ocupe 5 capitale est-europene, dar după 42 de zile și-au distrus armata, au pus economia Rusiei pe butuci și au speriat planeta, se pare că nimeni nu prea mai vrea să stea de vorbă cu Putin.

 7. ca si conteaza ce zic rusii…
  „nu poate” – ba daca se vrea chiar poate. oricum nu asta e relevant, relevant e daca e vinovat, relevant e ca s-a ajuns sa fie acuzat, ceea ce o rusine pt orice normal. pt el e de lauda.

 8. Mai oameni, nu prezentase rusia acum vreo saptamana un „video” in care arata cadavrele din Bucea „miscand” si spuneau ca totul e un fake? Acum s-a schimbat problema? Acum sunt „cadavre care au fost expuse pe străzile din Bucea”? Pai ori sunt cadavre, ori sunt actori care fac pe cadavrele, sa se hotarasca odata si schizofrenicul de la kremlin.

 9. Nea Ilie „operațiunea specială” s-a terminat înainte să înceapă.
  Motivația asta asta era pentru armata și poporul care nu erau de acord cu războiul.
  Nu pricepi că este o operațiune teroristă în toată regula?

 10. Un singur om forțează alți zece să lupte. Sigur! :))
  Altfel, e de remarcat doar micimea sufletului unui om care susține crimele rușilor.

 11. Ce spune rusnacul =cu zero. Rușii au ajuns neica nimeni.

 12. Posibil sa aiba dreptate cracanel nu va ajunge sa fie judecat va ajunge rapid la rudele sale din iad Acum probabil trag de timp si ii mai pun ceva crime in spate pana gasesc inlocuitorul potrivit: spalat cu discurs democratic care sa mai pacaleasca Occidentul (care iubeste sa fie pacalit si abia asteapta ocazia) cateva decenii pana la urmatoarea invazie Timp de refacere a armatei cu tehnologii din Vest