G4Media.ro

Perspective sumbre pentru demografia României: Scenariul optimist pentru 2050 – 15 milioane…

Perspective sumbre pentru demografia României: Scenariul optimist pentru 2050 – 15 milioane de români / Scenariul pesimist – 13 milioane

Chiar și în cel mai optimist scenariu, populația României va scădea, în anul 2050, la 15 milioane de locuitori, dacă trendurile actuale privind evoluțiile demografice nu sunt inversate. În scenariul pesimist, România va avea, la jumătatea acestui secol, doar 13 milioane de locuitori.

Declarațiile au fost făcute de profesorul universitar Dumitru Sandu, de la Facultatea de Sociologie, unul dintre cei mai respectați experți din România în acest domeniu, în cadrul dezbaterii „15 milioane de români în 2050. Ce șanse mai are România să evite implozia demografică”, organizată de Sierra Quadrant.

Profesorul Sandu a precizat că a revăzut cifrele legate de migrația în străinătate pe ultimii 10 ani de zile și datele sunt sumbre. În fiecare an. „aproximativ un oraș mare  – 200 000 de locuitori – îţi pleacă în străinătate”.

Iar aceste date ascund o realitate care este foarte puțin discutată în România, respectiv numărul de români care obțin altă cetățenie în timp ce se află în străinătate.

„Știți cum putem rezuma acest fenomen? Un oraș mic, de 30.000 de locuitori, anual, obține dreptul de cetățenie în străinătate”, a subliniat expertul.

„România a făcut, de când este membră în Uniunea Europeană, progrese semnificative, de la 39% PIB per capita din media Uniunii Europene la, pare-mi-se, 72% în clipa de față. Dar degeaba. Aparent, e nemaipomenit. În fapt, în 2022, ne aflăm în aceeași situație de societate semi-periferică precum în anii ’30”, a subliniat profesorul Dumitru Sandu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Smecheria aia cu veniturile, de fapt e vorba despre venit brut nu net. Daca s-ar calcula net ar fi sub 50% cu siguranta. In tarile unde se aplica taxele progresiste, cel care are Brut mai mic, are Net mai mare ca procent. Cand are Brut mai mare, primeste procent Net mai mic. Concluzia e ca statul roman incaseaza taxe fara egal in UE dar muncitorul de rand ramane cu neajunsuri.

 2. Oricum aderarea la UE înseamna islamizare mai devreme sau mai târziu. Scapă cineva ? Totul e programatic.

  • Rusia ta nu are musulmani și e în colaps.

  • Aderarea la UE inseamna islamizare? Tind sa cred ca voi nu ati pus mana in viata voastra pe o carte sau sa scoate capul din pestera in care traiti.

  • Dar aderarea la Uniunea Rusia-Belarus ce anume aduce? Sărăcie generalizată și fanantism ortodox? Nu, mulțumim!

 3. Votați PSDNL și vă mirați că merge tot mai rău.

 4. nu conteaza, UDMR tot 5% va avea pt ca asa vrea secu

 5. Vă dați seama ce economie de mici și bere va face PSD în 2050 !?

 6. Ieri va plângeți ca suntem fruntași la mame sub 15 ani.

 7. Care este numarul optim de locuitori pentru o tara ca România si de ce?

  De ce 13 milioane ar fi ceva de evitat?

  … singura problema este acea schema piramidala numita sistem de pensii. Doar ca nu vrea nimeni sa spuna ca alt motiv de ingrijorare nu exista.

 8. Cine a strigat „mai bine mort decat comunist” nu va fi comunist. Va fi mort.

  • Cine nu e comunist nu e mort, e plecat in afara, in tari fara comunism. Traieste bine mersi, in general.

 9. Scenariul si regia Sergiu Nic…, nu, ca asta a expirat.

 10. 15-16 milioane va confirma recensământul de acum! Drumul și direcția în care mergem ne duc spre dispariția Statului Roman, care oricum este deja eșuat.

 11. Ceea ce nimeni nu vrea sa inteleaga e ca qcum suntem 13 milioane.