G4Media.ro

Patriarhia Română îşi exprimă „profunda indignare” față de o piesă de teatru…

Patriarhia Română îşi exprimă „profunda indignare” față de o piesă de teatru prezentată la Cluj: Mesajul transmis este unul deliberat blasfemiator / Cluj Pride: Spectacolul ironizează extremismul religios

Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru „Eu sunt. Și?” prezentat la Cluj-Napoca în cadrul „Săptămânii Mândriei” a minorităților sexuale. Conținutul indecent al acestei reprezentații include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator, potrivit unui comunicat publicat de basilica.ro. De cealaltă parte, organizatorii festivalului Cluj Pride 2019, în cadrul căruia a fost prezentat spectacolul, susțin că acesta ironizează extremismul religios și falsa religiozitate.

Punctul de vedere al Patriarhiei Române: 

Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru „Eu sunt. Și?” prezentat la Cluj-Napoca în cadrul „Săptămânii Mândriei” a minorităților sexuale.

Conținutul indecent al acestei reprezentații include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator.

Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârșitoarei majorități a românilor, etichetarea negativă a credincioșilor creștini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranță tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranță.

Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreștină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări așa-zis artistice.

Amintim că Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase”.

În consecință, pledăm pentru respectarea legii în spiritul și litera ei. În acelaşi timp, îndemnăm la promovarea decenței în spațiul public, ca premisă pentru o reală toleranță.

Punctul de vedere al organizatorilor Cluj Pride a fost publicat pe Facebook:

Printre evenimentele primei zile de festival Cluj Pride 2019 am avut și un spectacol de teatru al unei trupe invitate – Teatrul Bagaj, o trupă tânără și talentată ce ne-a oferit spre vizionare spectacolul „Eu sunt! Și?”

Două fotografii (le punem și noi mai jos), ambele propietatea Cluj Pride, au fost downloadate și reutilizate de către anumite persoane în scopuri proprii, nu ca urmare a vreunei indignări personale, ci ca parte dintr-o mișcare strategică bine gândită, de a propaga o idee deja populară în societatea românească, aceea că homosexualii își bat joc de credință, de credincioși și de clerici.

Cei care au asistat cap-coadă la reprezentație cunosc însă adevărul – acest spectacol ironizează extremismul religios și falsa religiozitate a celor care, deși nu se regăsesc în valorile creștine precum iubirea, compasiunea, și respectul, folosesc religia creștină drept scut atunci când îi atacă pe cei mai vulnerabili dintre noi, iar acesta este un fenomen ce ar trebui să scandalizeze orice creștin adevărat.

Spectacolul nu face vreo propagandă homosexuală, ba dimpotrivă; are pasaje împotriva comunității gay sau replici care aduc atingeri demnității noastre. Cei care interpretează acest spectacol sunt heterosexuali, bărbați care iubesc femeile și femei care iubesc bărbații, deci nu au niciun motiv de a face „propagandă” în numele nostru. Și totuși am acceptat să-l includem în program. De ce? Pentru că este teatru, este un act artistic, este o viziune regizorală care în cele din urmă promovează apropierea dintre oameni, indiferent de religia sau orientarea lor sexuală.

Reacțiile puternice stârnite de acest spectacol sunt surprinzătoare, în condițiile în care el s-a jucat în întreaga țară în diferite teatre și instituții de stat și private. Ceea ce diferă în situația de față este, credem noi, contextul. Văzut în altă parte, poate nu ar fi avut parte de reacții atât de virulente. Asociat însă cu un festival gay, care oricum stârnește reacții puternice doar prin simpla sa existență, spectacolul devine o unealtă pentru grupările extremiste, fiind doar un alt pretext, un motiv în plus care îi îndreptățește să urască homosexualii și să ne scoată, ca până acum, țapii ispășitori, dușmanii familiilor, răul suprem.

PRIDE România, asociația LGBTQ din Cluj-Napoca, organizatorul festivalului și al marșului Cluj Pride mulțumește, încă o dată, atât publicului și companiei de teatru Teatrul Bagaj, autorul acestui spectacol, cât și celor care reușesc să vadă dincolo de aparențe.

Sursa foto: Facebook Cluj Pride

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Patrihotia Romana sa-si vada de merțnr si de babele din buserica. In teatru sa nu se bage. Se baga destul in politica si alegeri.

  • Gay pride sa-si vada de lgbtq-ii lor. In teatru sa nu se bage. Se baga destul in politica si in chestiuni religioase care nu-s de competenta lor. Hai, pa, ti-o spune un ateu!

  • Hopa, s-a activat militia teatrului. Domnu’ Ion, aveti loc in balon la dumneavoastra de o enciclopedie a istoriei dramaturgiei? Nu de alta dar s-ar putea sa aveti niscaiva surprize, incepand cu Grecia antica… N-ati putea dumneavoastra sa va vedeti de homofobie si de anxietatile personale si sa nu va bagati in cultura pe post de Carmen Dan fugarind-o pe Thalia?

 2. Dacă ii prind aia de la patriarhie, o sa le „rupă capu”….
  Creștinește!

 3. Patriarhia fura de stinge si ajuta dictatura PSD, ei nu sunt in masura sa critice pe nimeni, sunt paraziti nenorociti.

 4. Adevarul este undeva la mijloc. Presupun ca au fost constienti ca se va face tam-tam pe tema asta si totusi si-au asumat-o. Nu sunt de partea niciunora dintre ei, dar daca pretinzi toleranta/respect trebuie sa o/il castigi. Romania este la inceput de drum in privinta schimbarii mentalitatii si mai este cale lunga pana departe. De aceea cred ca este necesar mai multa precautie atunci cand iti asociezi imaginea cu anumite actiuni, chiar si atunci cand acestea sunt desfasurate intr-un cadru organizat purtand emblema de act de cultura. Doar sub acest aspect si este nevoie de timp ca mentalitatile mioritice sa poata fi ajustate.

 5. Patriarhia frizeaza schizofrenia paranoida..

 6. Fara sa vad spectacolul, pot spune ca acesta este începutul mizeriilor anti crestine in Romania. Spun asta cu relativa siguranță, pt ca este prima data cand BOR condamna un spectacol de teatru. Este prima data cand aud eu de asa ceva.

  Acum se încearcă apele si se ‘lărgește’ aria de toleranta. Scopul final: spectacole ca in Franța in care la piese de teatru se arunca cu rahat într-o cruce cu Iisus in numele ‘artei’.

  Cireasa de pe tort? Am citit despre acea piesea de teatru pe hotnews, iar autorul articolului ii numea ‘extremisti’ pe creștinii din Franța care au aruncat cu oua ca sa oprească spectacolul. Extremiștii erau nu cei care au organizat piesa de teatru ci cei care au oprit abominatia.

  G4media, cum vede problema asta? Cine sunt Extremiștii in scenariul de mai sud?

 7. Ce-i pochilor ati intrat in panica? V-ati obisnuit numai cu babele si pocaitele cu fustele pana-n pamant? Bau!

 8. Patriarhia română e structură mafiotă. literalmente cum citiți.
  Structură mafiotă sprijinită politic

 9. Boratilor nici nu știi ce să le dai mai repede, milă sau mumu

 10. Traiesc intr-o țara occidentala și văd prin acțiuni de genul asta începutul a ceea ce se întîmplă in Occident pe scara larga ….adică propagarea agendei lgbtq2+ care are ca scop final prezentarea catre copii care sint vulnerabili ca exista alte opțiuni in viața in termeni de viața sexuală, familie etc

  In occident in mod regulat sint prezenți in scoli prin asociații programe etc pt A prezenta elevilor aceste noi opțiuni de viața …

  Dacă ro au ajuns sa înlocuiască valorile creștine cu ăștia pai good Luck …ultimul lucru care va lipsește e asta

 11. Dar de ce nu te intorci tu frumos acasa, pe-un picior de plai?…

  • Nu înțeleg întrebarea ta …eu vroiam sa spun ca nu toate valorile occidentale se potrivesc copy paste pe cele ale ro cu alte cuvinte …luați ce e bun din occident nu toate gunoaiele

  • Hop si Mița Biciclista, că se plictisea.

 12. Pintecele si mertanele voastre sint o blasfemie.

 13. Puteau sa „ironizeze extremismul religios si falsa religiozitate” si in alt mod decat acela de a ironiza in mod direct si de a dreptul grotesc imaginea calugarilor crestini,prin faptul ca s -au imbracat in haine calugaresti…
  Din pacate,este un atac direct si lipsit de scrupulozitate la adresa valorilor crestine si sunt convinsa ca orice crestin fie el ortodox sau catolic sau de alt fel, orice crestin are un sentiment de repulsie si revolta la vederea celor doua fotografii…

 14. Astfel de stiri si de „piese de teatru” nu incurajeaza democratia, ci o distrug. Ecosistemul democratic e unul fragil. Eu unul am trait in comunism. Cand mi se da in cap ptr ca nu am dreptul sa critic – piesa aceea de teatru pute a kitsch de la o posta, si altele- intru in alerta. Pana una,alta, toti acesti vrednici cavaleri de Curlandia tot dintr o mama si un tata sunt nascuti.

 15. Unde a fost Patriarhia cand cand capi ai Bisericii indemnau credinciosii sa voteze un sef de stat ortodox ? Cate crime a facut Iliescu care a fost un sef de stat ortodox ? Unde a fost Patriarhia cand slujitorii Domnului indemnau credinciosii in biserica sa voteze PSD ?

 16. patriarhia sa continue cu molestarea baieteilor ca aia nu este o „atitudini jignitoare la adresa covârșitoarei majorități a românilor”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.