G4Media.ro

Păsări kiwi născute în capitala Noii Zeelande pentru prima dată în peste…

Sursa foto: captură video

Păsări kiwi născute în capitala Noii Zeelande pentru prima dată în peste un secol

Doi pui de păsări kiwi au fost descoperiți în Wellington, fiind primele nașteri sălbatice înregistrate în capitala Noii Zeelande în ultimii 150 de ani. Cei doi pui noi au apărut la doar un an după ce Proiectul Capital Kiwi a reintrodus pasărea națională emblematică a țării în orașul cu aproximativ 400.000 de locuitori, relatează CNN.

Nașterea lor în Makara, o suburbie aflată la doar 25 de minute de centrul orașului Wellington, ridică numărul total de kiwi bruni din Insula de Nord la 65.

Kiwi brun este una dintre cele mai comune specii de kiwi din Noua Zeelandă, dar, potrivit Departamentului pentru Conservare din Noua Zeelandă, păsările ar putea dispărea în sălbăticie în decurs de două generații, în lipsa unei conservări și a unui sprijin adecvat.

Alți 18 pui de kiwi maro sunt așteptați să eclozeze în cadrul proiectului Capital Kiwi, care speră să restabilească o populație sălbatică de kiwi la scară largă în capitala Noii Zeelande. Proiectul plănuiește să utilizeze emițătoare pentru a monitoriza cei doi noi pui de kiwi, precum și pe ceilalți pui care vor ecloza.

Potrivit organizației caritabile Save the Kiwi, păsările care nu pot zbura, care odinioară numărau în jur de 12 milioane de exemplare în Noua Zeelandă, au văzut că populația lor a scăzut la doar 68.000 de exemplare. Organizația caritabilă se numără printre cele aproximativ 90 de programe de conservare a kiwi care au ca scop creșterea populației.

În 1991, Departamentul de Conservare al Noii Zeelande a lansat Planul de refacere a populației de kiwi, care se axa pe controlul prădătorilor și pe implicarea comunității.

Potrivit Departamentului de Conservare din Noua Zeelandă, populația de kiwi din această țară scade în medie cu 2% pe an, în principal din cauza prădătorilor precum pisicile, câinii și dihorii.

95% dintre puii de kiwi născuți în sălbăticie în Noua Zeelandă sunt uciși înainte de a ajunge la vârsta adultă, potrivit Save the Kiwi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Poza este cu alta specie, un culic probabil. Seamana cu un kiwi de departe.

  2. Vai de capul…! Vat-i (da, intentionat am scris asa, pentru ca acesta va este nivelul) intors la trista epoca a gainii care a nascut pui vii! Rusine! Pasarile sunt mamifere? Se nasc? Aveti proprietatea termenilor? Stiti ce-i aceea? Rugati-va sa nu ma angajez pe post de corector la voi, ca veti fi concediati pe loc.