G4Media.ro

Partizanii independenței Scoției au ieșit pe străzile din Edinburgh. Premierul Sturgeon le…

Partizanii independenței Scoției au ieșit pe străzile din Edinburgh. Premierul Sturgeon le promite secesiunea până în 2021

Mii de oameni au participat sâmbătă la un marş pentru independenţă în capitala Scoţiei, Edinburgh, informează DPA. O parlamentară a Partidului Naţional Scoţian (SNP, formaţiune anti-Brexit, la guvernare în Scoţia), Joanna Cherry, prezentă la eveniment, a susţinut pe Twitter că ”250.000” de persoane au mărşăluit pentru independenţă, fiind singura care a avansat această cifră.

Organizatorii, All Under One Banner, au spus că aproximativ 100.000 de oameni au participat la un eveniment similar la Edinburgh anul trecut, dar guvernul local a estimat mulţimea la 20.000, a relatat BBC.

Primul ministru scoţian şi lidera SNP, Nicola Sturgeon, a explicat, pe Twitter, sâmbătă, că nu poate participa la marş, dar „se gândeşte” la participanţi cărora le-a spus: „Fără îndoială – Independenţa vine”.

În primul referendum privind independenţa Scoţia, în 2014, 55% au votat pentru a rămâne parte a Regatului Unit. Dar asta a fost înainte de referendumul din iunie 2016 privind Brexit-ul, în care 62% dintre scoţieni s-au opus plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană. Ei nu doresc să sufere din cauza unor consecinţe grave asupra economiei lor ca urmare a unei rupturi brutale de UE.

Nicola Sturgeon nu şi-a pierdut din vedere obiectivul şi intenţionează să organizeze un al doilea referendum pe această temă până în 2021.

Ea l-a acuzat miercuri pe premierul britanic Boris Johnson că încearcă să retragă Marea Britanie din bloc fără un acord de ieşire.”Pentru Scoţia, punctul fundamental rămâne – propunerile [lui Johnson] ne vor scoate din UE, piaţa unică şi uniunea vamală împotriva voinţei noastre”, a spus Sturgeon.

Sursa: Agerpres

Foto: Marș pentru independența Scoției în martie 2018/ Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. De când tot caut un kilt care să mă scape de opăriturile provocate de lenjeria intimă, fie ea și cu mânecuțe…!
    Dragi scoțieni,
    Nădăjduim ca măcar voi să nu părăsiți de nebuni U.E.!

    • Eu tot nu pot crede ca nebunia de Brexit se va si produce!

    • Nicola Sturgeon este Admiratoarea cauzei catalane finantate de URSS…ce crezi ca Putin vrea UE ? Vrea cu M in fata daca nu ne trezim !

    • Nu depinde de ei, adica de britanicii de rand. E vorba de un ”meci” planetar arbitrat de o ”brigada” populista avandu-l la ”centru” pe maestrul Cracanel secondat de Bozo si de alti cativa trepadusi, ca Salvini si Le Pen…

    • In Romania avem secestionstii din Harcov, acolo Armata Romana ar trebui Mobilizata in Largi Baze Militare, URSS alimenteaza starea de agitatie prin uneltele clasice ale Kerestoy Gaterzag srl si Pastorul Iubitor de Orban

  2. Scotia daca se rupe de Regatul Unit, si daca Regatul Unit nu iese din UE, nu poate ramane in UE! Ea facea parte din UE, parte fiind din UK – singura, nu mai e in UE! Doar nu o sa pilareasca Bruxelless-ul faza chiar in halul asta! Scotia trebuie sa manance rahatul pe care Romania si Bulgaria l-au mancat pana au ajuns in UE! O sa-i facem sa-si privatizeze tot, pescariile alea tot, o umplem de Hornach-uri si Lidl-uri apoi, ii lasam in UE sa consume si ei. Altfel no f…cking way! Altfel chiar toata aderarea noastra a fost un chin a proasta!

  3. Mai corect e separarea Scotiei nu independenta. Independenta suna ca si cum Scotia ar fi sub jugul Angliei. Ori asta nu e adevarat. Scotia si Anglia s-au unit oficial in 1707 formind Regatul Unit prin decizia parlamentelor, de comun acord si dupa negocieri. Insa au avut regi comuni vreo 100 de ani inainte. Culmea, primul lor rege comun a fost scotian, James al VI-lea al Scoției care a mostenit tronul Angliei dupa ce englezilor le murise regele iar el era ruda cea mai apropiata si primul mostenitor.
    Dupa 104 ani de regi comuni ai Scotiei Angliei si Irlandei s-au gindit ca ar fi timpul sa se uneasca si au facut-o oficial in 1707.

    Scotienii sunt impreuna cu englezii pentru ca asa au vrut. Daca acum au alte idei asta se intimpla fie din cauza propagandei dezbinarii ce bintuie acum prin UK fie sub influenta unor filme de la Hollywood care amintesc de vremuri care au apus de multe sute de ani si desi filmele sunt frumoase, ii zapacesc pe cei slabi cu mintea.

  4. Si ce faci tu cu cei slabi de minte?

  5. Au reusit rusnacii sa mai elimine un oponent major din scena internationala. Tactica ruseasca pe termen mediu in UK a fost genereaza-le probleme, fa-i sa se scufunde in probleme, complica-le problemele, genereaza-le alte probleme suplimentare. Daca bagi in corzi un stat creind in mod artificial probleme interne politica sa externa va fi una slaba. Au rezolvat cu un opozant, l-au facut insignifiant pe scenainternationala. Si asa Great Britain va deveni Little Britain.

    • Foarte corect, se cheama diversiune. Si pe G4 bintuie diversionistii lui Putin. Cind se va desfiinta UK, se va chema Anglia, Scotia si respectiv Irlanda. Numai impreuna sunt UK, conform intelegerii din 1707 cind s-au unificat si au negociat unirea. Anglia singura nu se poate numi UK ci doar Anglia.

  6. Povesti. Boris trebuie sa livreze Brexitul. E ultima sansa a Angliei sa mai reprezinte ceva. Go Brexit!