G4Media.ro

Partidul islamist pierde alegerile în Maroc / Partidul Justiţiei şi Dezvoltării se…

Partidul islamist pierde alegerile în Maroc / Partidul Justiţiei şi Dezvoltării se afla la putere de 10 ani

Partidul islamist, la putere în Maroc de un deceniu, a suferit o adevărată înfrângere în faţa partidelor liberale considerate apropiate palatului regal în alegerile legislative de miercuri, potrivit unor rezultate provizorii anunţate joi dimineaţa, relatează Agerpres, care citează AFP.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (PJD, islamist moderat) s-a prăbuşit, ajungând de la 125 de locuri în parlament la 12, a declarat ministrul de Interne Abdelouafi Laftit, în cadrul unei conferinţe de presă. PJD se află cu mult în urma principalilor săi rivali, Adunarea Naţională a Independenţilor (RNI), Partidul pentru Autenticitate şi Modernitate (PAM), ambele cu tendinţă liberală, şi Partidul Istiqlal (centru-dreapta), cu 97, 82 şi 78 ( din 395 de deputaţi).

RNI, care face parte din coaliţia de guvernare, este condus de un om de afaceri bogat, Aziz Akhannouch, descris ca fiind apropiat palatului. Şi PAM, principala formaţiune de opoziţie, a fost fondat de actualul consilier regal Fouad Ali El Himma, în 2008. Partidul Istiqlal (Independenţă), de centru-dreapta, este cel mai vechi partid din Maroc.

Regele Mohammed al VI-lea va numi un şef de guvern din partidul care va câştiga scrutinul legislativ şi care va fi însărcinat cu formarea unui executiv pentru un mandat de cinci ani, în locul lui Saad-Eddine El Othmani.

Rezultatele finale vor fi anunţate joi. Rata de participare a atins 50,35% la nivel naţional, potrivit ministrului de Interne. Este pentru prima dată când aproximativ 18 milioane de alegători îşi aleg 395 de deputaţi în aceeaşi zi cu reprezentanţii lor comunali şi regionali.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. în West Sahara – provinciile sudice , cam cît toată România , 3milioane locuitori (pînăacum) prezența a fost de peste 56% spre 70% .