G4Media.ro

Partidul fostului premier Borisov a propus un medic chirurg drept candidat pentru…

Sursa: Bnr.bg

Partidul fostului premier Borisov a propus un medic chirurg drept candidat pentru postul de prim-ministru / Președintele Radev a anunțat că, dacă nu se formează un cabinet, Bulgaria va avea în martie alegeri anticipate

Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) l-a nominalizat pe neurochirurgul prof. Nikolai Gabrovski drept candidat la funcția de prim-ministru, scrie Mediapool, citată de Rador.

Președintele Rumen Radev i-a înmânat mandatul de formare a guvernului și acum va avea șapte zile pentru a propune componența acestuia. Gabrovski a explicat că se va baza pe experți și va discuta cu toate partidele.

Reprezentanți ai formațiunilor Continuăm Schimbarea (PP), Bulgaria Democrată (BD) și Partidul Socialist Bulgar (BSP) au anunțat deja că nu vor sprijini un guvern cu prim mandat din partea GERB.

Gabrovski este șeful Clinicii de Neurochirurgie de la Spitalul Pirogov din Sofia și director adjunct al acestui spital.

„Pentru mine, este o datorie și o chestiune de onoare să depun toate eforturile pentru ca Bulgaria să aibă un guvern funcțional. Din păcate, Bulgaria se află în prezent la răscrucea multor crize – economică, socială. Din păcate, avem și o criză politică în curs de desfășurare. Voi depune toate eforturile posibile pentru a propune un cabinet care să fie dincolo de discuțiile politice, mai departe de confruntare și mai aproape de expertiză, de profesionalism, pentru ca Bulgaria să poată trece mai ușor prin acest moment dificil”, a spus profesorul Gabrovski.

El este un specialist de frunte în domeniul său de activitate și a ocupat poziții de conducere în Uniunea Medicală Bulgară și la Societatea Bulgară de Neurochirurgie.

După ce a primit mandatul de a forma un cabinet, Gabrovski a spus că personalitatea sa este „la fel de îndepărtată de toate partidele, că e pentru consens și dialog”.

El a menționat că va căuta dialog cu toată lumea și va miza pe schimbarea tonului politic. Momentan nu este pregătit cu componența cabinetului pe care îl va propune. „Ușile vor fi deschise pentru toată lumea. Începem discuțiile astăzi. Dacă Bulgaria se va îndrepta către noi alegeri anticipate, vom pierde timp, bani și autoritate”, a subliniat Gabrovski.

El a spus că este optimist că va reuși și nu a răspuns la o întrebare punctuală dacă este pregătit să ofere un cabinet minoritar, dacă nu obține suficient sprijin.

„Aștept să anunțați componența cabinetului în termen de șapte zile, iar în calitate de primă forță politică, responsabilitatea dumneavoastră este cea mai mare. Sper că a fost descoperită formula potrivită pentru formarea unui cabinet. Vă doresc succes”, a adăugat, la rândul său, șeful statului.

Ce urmează?

Candidatul la funcția de prim-ministru desemnat de GERB-UFD va avea la dispoziție șapte zile să propună șefului statului structura și componența unui proiect de cabinet sau să întoarcă mandatul fără a fi dus la îndeplinire. Dacă nu va reuși, președintele Radev va înmâna al doilea mandat, care va fi primit de formațiunea Continuăm Schimbarea. Va dura o săptămână pentru a-l restitui din nou.

Cu al treilea, situația este puțin diferită – acesta trebuie înmânat în termen de 7 zile unei formațiuni politice alese de șeful statului, care va avea același termen la dispoziție, dar să ofere un candidat de prim-ministru. După aceea, practic nu există un termen limită pentru returnarea mandatului.

Radev a anunțat deja că, dacă nu se formează un cabinet, Bulgaria va avea în martie alegeri anticipate.

Sursa: Mediapool/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...