G4Media.ro

Partidul de extremă dreaptă Spartanii din Grecia, declarat neeligibil pentru alegerile europarlamentare

sursa foto: Captura video

Partidul de extremă dreaptă Spartanii din Grecia, declarat neeligibil pentru alegerile europarlamentare

Partidul de extremă dreaptă ultranaţionalist Spartanii din Grecia nu este eligibil să participe la viitoarele alegeri europene din iunie, fiind vizat de o anchetă pentru fraudă electorală, a decis miercuri Curtea Supremă a ţării, informează agenţiile DPA și France Presse conform Agerpres.

Cu puţin timp înainte de anunţarea interzicerii participării formaţiunii Spartanii la alegerile europene, un fost membru al acestui partid a fost arestat după ce a trântit la pământ un membru al unui alt partid naţionalist în parlament, conform media elene.

La începutul lunii aprilie, 11 deputaţi ai Spartanilor au fost trimişi în judecată de procurorul Curţii Supreme, Gheorgia Adeilini, pentru fraudă electorală la alegerile generale din iunie 2023, pe motiv că partidul ar fi condus de Ilias Kasidiaris, fostul purtător de cuvânt al partidului neonazist Zori Aurii (Hrisi Avghi), aminteşte AFP.

Ilias Kasidiaris şi un avocat grec sunt de asemenea urmăriţi penal pentru presupusa lor implicare în această afacere.

Gheorgia Adeilini investighează acest caz din septembrie anul trecut, după ce Vasilis Stigkas, liderul Spartanilor, i-a acuzat pe unii dintre deputaţii săi că sunt „ghidaţi” de persoane „din afara parlamentului”.

Aceasta a fost o referire la Ilias Kasidiaris, un admirator al celui de-Al Treilea Reich şi care i-a susţinut pe Spartani la alegerile din iunie anul trecut.

Spartanii, care au participat pentru prima dată la alegeri, au câştigat peste 240.000 de voturi şi 12 locuri în parlament. Vassilis Stigkas i-a mulţumit apoi public lui Ilias Kasidiaris pentru că „a alimentat” ascensiunea partidului, înainte de a reveni asupra declaraţiilor sale câteva luni mai târziu.

Zori Aurii aproape că a dispărut de pe scena politică grecească după ce lideri ai săi, printre care Ilias Kasidiaris, au fost condamnaţi în 2020 la mai mulţi ani de închisoare cu executare pentru apartenenţă la o „organizaţie criminală”.

Publicitate electorală

Odată cu decizia anunţată miercuri, judecătorii au admis o petiţie a conservatorilor aflaţi la putere, a social-democraţilor şi a unui partid mai mic de stânga.

Partidul mai mic de stânga a acuzat Spartanii că nu sunt un partid propriu, ci mai degrabă un paravan pentru formaţiunea extremistă de dreapta Zori Aurii (Hrisi Avghi), interzisă în Grecia de mai mulţi ani, notează DPA.

Judecătorii au decis acum că cerinţele legale pentru participarea legală a Spartanilor la alegerile europene nu au fost îndeplinite.

Se consideră că extremistul de dreapta Ilias Kasidiaris, aflat în închisoare, ar fi liderul Spartanilor. El a aparţinut cândva cadrelor de conducere ale formaţiunii Zori Aurii.

Kasidiaris a fost membru al parlamentului timp de mulţi ani înainte ca întreaga conducere a Zori Aurii să fi fost condamnată pentru alcătuirea unei organizaţii criminale şi alte infracţiuni. De atunci, el este în închisoare.

Decizia instanţei supreme ar putea avea de asemenea un impact asupra parlamentului grec. Curtea Electorală examinează în prezent dacă Spartanii trebuie să-şi piardă cele 11 locuri în parlamentul de 300 pentru legăturile lor strânse cu foşti lideri ai Zori Aurii.

Curtea Supremă a permis miercuri să candideze în total 31 de partide la alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie, când electoratul din blocul celor 27 de naţiuni îi va alege pe cei 720 de noi membri pentru următorii cinci ani, adaugă agenţia de presă elenă ANA.

Instanţa a decis că partidul Spartanii nu îndeplineşte cerinţele stabilite pentru a contesta votul.

Luna aceasta, procurorul Curţii Supreme a ordonat ca 11 parlamentari aleşi iniţial pe lista Spartanilor să fie puşi sub acuzare pentru suspiciunea că au înşelat alegătorii la alegerile naţionale din iunie 2023, primind îndrumări de la un politician încarcerat.

Cinci dintre ei sunt acum independenţi.

De asemenea, este de aşteptat ca o instanţă electorală să se pronunţe în următoarele zile dacă cele 11 locuri de deputaţi pot fi distribuite între celelalte partide în parlamentul cu 300 sau dacă trebuie organizat un vot repetat în regiunile în care ei au fost aleşi.

Trei partide ultranaţionaliste au câştigat locuri în parlament la alegerile de anul trecut, obţinând peste 12% din voturi.

Partidul Spartanii abia apărea în sondajele de opinie înainte de alegerile din iunie 2023, până când Ilias Kasidiaris, care ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pentru rolul său de conducere în partidul interzis de extremă dreapta Zori Aurii, l-a susţinut din celula sa din închisoare, notează Cyprus Mail.

Cazul în instanţă a provocat tulburări politice şi a scos la iveală o ruptură tot mai mare printre cei 11 parlamentari, care şi-au lansat reciproc acuzaţii usturătoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează