G4Media.ro

Partidul Civic Maghiar se plânge din nou de „situația” minorității maghiare din…

Sursa Foto: Facebook

Partidul Civic Maghiar se plânge din nou de „situația” minorității maghiare din Transilvania și-l acuză pe președintele Klaus Iohannis că „a ridicat anti-maghiarismul la rang de politică de stat”

Într-un comunicat de presă preluat de presa din Ungaria, Partidul Civic Maghiar (PCM) îl critică pe președintele României, Klaus Iohannis cum că ar întreține un așa zis anti-maghiarism, „ridicat la rang de politică de stat”. Potrivit reprezentanților PCM, Iohannis nu merita premiul civic german (premiu oferit recent de Fundația Civică Bad Harzburg, la Düsseldorf), pentru că „drepturile etnicilor maghiari sunt permanent încălcate de guvernele de la București”.

Atacul PCM la adresa președintelui Iohannis vine în contextul în care Guvernul liberal se pregătește să predea mandatul de premier PSD-ului, cunoscut fiind faptul că UDMR riscă să-și piardă locul în noul guvern. PCM e unul dintre partidele aliate UDMR-ului, dat fiind că în mai multe runde de alegeri parlamentare, candidații PCM s-au aflat pe listele UDMR.

„(…) Este revoltător că un șef de stat este onorat pentru „sprijinirea coexistenței armonioase a grupurilor etnice”, când în perioada lovită de pandemie – în loc de un management adecvat al crizei –  Klaus Iohannis a incitat împotriva comunității noastre la televizor, batjocorind limba maghiară”, se mai precizează în comunicatul transmis de PCM.

„Klaus Iohannis a devenit de mult nedemn nu doar de astfel de premii și similare, ci și de ocuparea funcției de șef al statului. În timp ce țara lui este afectată de crize guvernamentale, de o criză a mijloacelor de trai și de multe alte încercări, el găsește de obicei o cale de întoarcere la strategia dovedită anterior și, jucând cartea maghiară, încearcă să distragă atenția de la cele mai presante probleme ale României și de la eșecurile guvernelor de la București, prin crearea tensiunii etnice și a instigării (…)”, se mai precizează în comunicat.

PCM deplânge soarte minorității maghiare din Transilvania în condițiile în care UDMR s-a aflat aproape permanent în coalițiile care au guvernat România, dispunând totodată de reprezentare puternică în administrațiile localităților cu etnici maghiari.

„Atâta timp cât forurile internaționale nu pot sau nu vor să recunoască situația nesatisfăcătoare a minorităților din România, nu avem de ales decât să informăm publicul larg, cu orice ocazie, cu implicarea partenerilor noștri europeni, despre situația maghiarilor din Transilvania și realitatea din România” se mai spune în comunicatul PCM.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Rău e să fii dus cu capul!

 2. timp de 1000 de ani romanii din transilvania nu au avut drepturile pe care le aveau ungurii…in romania minoritatea maghiara are drepturi egale 100% cu romanii…☝️☝️☝️☝️☝️☝️…cu placere nenea sovinistu…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

 3. Nu e nicio discriminare, Clown nu lucrează nici pentru majoritate nici pentru minorități. Doar în interesul propriu.

 4. Am făcut piata într-un supermarket din Târgul Mureș .Inițial am crezut că sunt în Ungaria .Nimeni nu vorbea ,nici la casele de marcat ,nici cei care lucrau acolo.Toate anunțurile cat și prețurile în limba maghiară .Până și gardianul inutil de la casele de marcat avea costumul de ultima clipa tot în maghiara scris.Cand am cerut o pungă la casa ,mi-a întors proasta o privire acra de parcă am ofensat-o cerând in limba romana .Ce drepturi se încalcă?Un cct.

 5. Drepturile maghiarilor sunt incalcate constant de reprezentantii lor politici care ii izoleaza , radicalizeaza, ignora constant dupa ’89 . Acestia nu au reusit nici macar in administratia locala sa aduca un plus de bine (gen Ciugud, Oradea) desi au beneficiat de fonduri si din Ungaria … Banuiesc, sper ca tinerii sa nu ramana prizonieri ai narativelor Specialilor lor de aici sau din Ungaria , sa abandoneze telurile Lor in favoarea celor personale. Da cred ca ei resimt un gen de oprimare suplimentara fata de restul cetatenilor dar asta vine doar din limitarile impuse de alesii lor menite doar sa-i mentina Speciali la bucate pe veci …….

 6. Ungurii au luat-o pe aratura . Ce drepturi au Romani din Ungaria ?

 7. Pai cred ca iohannis nu a ridicat nimic (am mari indoieli ca poate sa ridice el ceva), cred ca orban si duduia aia presedinte, „destepti” foc, de altfel, sunt cei care au alimentat antimaghiarismul.

  • @Kafka _ „…cei care au alimentat antimaghiarismul…”

   Desigur, depinde de mediul pe care îl frecventează fiecare, dar eu nu am întâlnit și nu văd „antimaghiarism” în România.

   Dimpotrivă, văd o autoenclavizare de neînțeles a cetățenilor maghiari din câteva mici zone ale României.

   Spre exemplu, cetățenii din Ditrău au amenințat cu moatrea prin incendiere, în frunte cu preotul creștin din localitate, lucrătorii brutari veniți din alt stat, chiar dacă unul dintre ei era creștin. La fel pe cei care i-au găzduit. Astfel, au fost siliți să se cazeze la 40 km distanță de Ditrău.

   Așadar, maghiarii din România sunt cei care au dat exemplul extrem al xenofobiei.

 8. Mizerabililor PCM, cum va permiteti sa mintiti in halul asta?