G4Media.ro

RAPORT: Partidele politice au dublat sumele cheltuite pentru presă și propagandă –…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

RAPORT: Partidele politice au dublat sumele cheltuite pentru presă și propagandă – 101 milioane de lei în 2022 / Expert: ”Problema e că nu știm unde ajung banii respectivi”

Un raport ExpertForum arată că partidele politice din România au cheltuit cel mai mult, în 2022, pentru presă și propagandă, aproape dublu față de anul precedent. Mai exact, a fost cheltuită suma de 101 milioane de lei, față de 63 de milioane de lei în 2021. PSD a cheltuit 54 de milioane de lei (58% din cheltuieli), PNL 39 milioane de lei (70% din cheltuieli), iar USR doar 5 milioane de lei (18% din cheltuieli).

”Cheltuielile pentru publicitate au crescut constant și rămân principala categorie ca proporție, iar impactul acestor contracte devine to mai vizibil asupra independenței media”, se arată în raportul ”Finanțarea Partidelor Politice în 2022”, elaborat de ExpertForum.

Cheltuielile pentru propagandă au crescut și mai mult în a doua jumătate a anului 2022 (cel mai vizbil la PSD). Destinația plăților nu este transparentă, a explicat Septimius Pârvu, expert electoral la ExpertForum, deoarece partidele folosesc firme care intermediază plățile către presă.

”Problema e că nu știm unde ajung banii respectvi, PSD nu publică aceste informații. Aceste firme lucrează ca un proxi, iau banii și îi dau către alte canale”, a spus expertul.

Cadrul legislativ nu s-a modificat în 2022, însă Autoritatea Electorală Permanentă a înaintat o propunere de modificare a Legii 334/2006 la finalul anului 2022, care a fost supusă dezbaterii publice în luna noiembrie. Proiectul a fost preluat de către PSD în aprilie 2023, în lipsa unei susțineri de la nivelul Guvernului. Deși proiectul aduce îmbunătățiri semnificative cu privire la transparență, nu rezolvă complet problema transparenței beneficiarului final al fondurilor pentru contracte de presă, reduce transparența în timpul campaniilor electorale și crește contribuțiile pe care partidele politice le pot aduce în campanie.

Banii pentru presă, tot de la contribuabili: Partidele au încasat subvenții de 258 milioane de lei în acest an

 În 2023, partidele au primit subvenții de 258 de milioane de lei, cea mai mare sumă oferită până acum. În august a existat o rectificare a subvențiilor pentru partide de 24 milioane de lei, pe care Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a argumentat-o.

”Luarea unor astfel măsuri fără transparență, în mod arbitrar, de către o instituție care are ca rol gestionarea fondurilor poate indica o anumită influență politică”, se arată în raport.

Veniturile totale s-au ridicat la 277 de milioane de lei. Din cotizații s-au colectat 29 milioane de lei anul trecut. Cea mai mare creștere a fost înregistrată de AUR, care a colectat 2,9 milioane de lei în 2022, față de 879.000 de lei în 2021.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Daia merge totul ca pe roate in epoca USL. Ca pe vremea raposatului. Boborul e si foutut si cu banii luati.

  2. Asta arata in ce cct suntem .Toate partidele fura bani de.la.buget fara nici o greață

    • Este un furt din avutia nationala repartizat printr-o lege anticonstitutionala unor structuri de tip criminal

  3. Este un furt. Pentru ca banul este expresia valorica a bunurilor si serviciilor vandute, cineva a muncit pentru acei bani colectati de guvern. In mod ocult ei sunt dati partidelor fara ca acestea sa preesteze un serviciu public sau sa livreze un serviciu public. Mituiesc patronii din mass media sa pastreze tacerea asuprta crimelor financiare comise de catre unii membri de partid, rudele acestora sau sponsorii lor din SRI. Sponsorii din SRI sunt fostii ofiteri ai securitatii care cumuleaza pensia cu salariul de angajat al SRI.

  4. Este un furt din avutia nationala repartizat printr-o lege anticonstitutionala unor structuri de tip criminal