G4Media.ro

Partidele parlamentare au cheltuit 100 de milioane de lei în 2022 pentru…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Partidele parlamentare au cheltuit 100 de milioane de lei în 2022 pentru presă și publicitate – raport Expert Forum

Expert Forum (EFOR) a analizat cheltuielile realizate de partidele politice din subvenții de la bugetul de stat în anul 2022. Șase partide au primit 256 de milioane de lei, din care au cheltuit 184 de milioane. PSD a primit 98 de milioane de lei, iar PNL 83 de milioane. La USR au ajuns 45 de milioane de lei, iar la AUR aproape 20 milioane de lei. PMP și Pro România, care au obținut peste 4% din voturi, dar nu au intrat în parlament, au primit câte 5, respectiv 3,7 milioane de lei.

Principalele concluzii ale analizei Expert Forum:

 • Ca și în anii anteriori, partidele nu au cheltuit toți banii. Cu toate acestea, au cheltuit mai mulți bani procentual decât în anul anterior. Dacă în 2021 au cheltuit 110 milioane din 232 de milioane, adică 47%, în 2022 au cheltuit 72%, adică 184 din 256 de milioane.
 • Ca și în anii trecuți, cele mai mari sume cheltuite rămân cele pentru presă și publicitate. Toate partidele au cheltuit cumulat 100 de milioane în 2022, din care contractele PSD a dat pe contracte de publicitate 54 de milioane, adică 58% din banii cheltuiți de partid în 2022. Liberalii au cheltuit 39 de milioane (70%), iar USR 5 milioane (18%).
  • PSD a cheltuit cel mai mult, dar a luat vacanţă în august, când nu a mai băgat bani în presă. Cele mai mari cheltuieli le-a făcut la final de an, vârful de aproape 7 milioane de lei fiind atins în decembrie 2021.
  • PNL a avut vârf de finanţare în octombrie 2021, când au fost frământări interne legate de moţiunea anti-guvern Cîţu, apoi lupta internă pentru înlocuirea președintelui partidului.
  • Dintre toate partidele, PNL a sporit cel mai mult finanţarea pentru presă în 2022 faţă de 2021.
  • În 2022, PNL a avut cheltuieli mai degrabă constante, inclusiv în lunile de vară.
 • Chiar dacă nu avem date despre temele promovate de partide, analiza subiectelor împinse prin reclame Facebook de PSD ne arată că au fost promovate subiecte precum Schengen, măsuri sociale, iar în ultimii 2 ani regăsim mai multe campanii anti-USR. Deși regăsim și atacuri între PSD și PNL, acestea sunt mult mai răzlețe. În decembrie 2022, PNL a promovat un an de mandat al premierului Ciucă. Trebuie totuși să notăm că această analiză este limitativă, mai ales că fondurile pentru reclame online sunt relativ mici, mare parte din contracte fiind îndreptate spre alte mijloace de promovare.
 • După cheltuielile pentru presă și propagandă, cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru personal, în ușoară creștere față de 2021 (19 milioane de lei). USR a cheltuit cel mai mult pentru personal, adică 8 milioane (30%).
 • Se remarcă creșterea cheltuielilor pentru sondaje de opinie și consultanță politică. Toate partidele au cheltuit mai mult decât în 2021, ceea ce indică un posibil interes legat de anul electoral 2024.
 • Principalele probleme legate de cheltuirea fondurilor rămân transparența redusă și utilizarea banilor în interes public. În 2022, s-au cheltuit peste 100 de milioane de lei pentru presă, fără a ști care sunt acele produse media cumpărate de partide și câte sunt folosite pentru informare și promovarea politicilor, respectiv câte sunt folosite pentru campanii negative sau dacă banii sunt utilizați pentru a bloca anumite știri să ajungă pe agenda publică.
 • AEP a transmis către Guvern un proiect de lege în decembrie prin care se definește publicitatea politică și se introduc reglementări privind marcarea acesteia, dar și pentru raportarea cheltuielilor lunar și anual, proiectul este deocamdată blocat. De notat că Parlamentul European a votat la începutul lui februarie în favoarea noului pachet de norme privind consolidarea regulilor privind publicitatea politică

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Cenzurează Mihăiță. Cu mult sârg.

 2. Nu mai urmăriți presa miluită,….mituită!

 3. Pai, la cat imprumuta monstruoasa coalitie PSD-PNL-UDMR, are Tara bani sa-i plateasca!!
  31.01.2023, cursdeguvernare: “Record absolut: Statul a împrumutat 1/3 din NECESARUL Total de finanțare din 2023 deja din primă lună a anului.
  Guvernul a împrumutat luni de pe piețele financiare internaționale 2 Miliarde de euro prin redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni, după ce în prima săptămână a anului a mai atras de la investitorii străini alte 4 miliarde de dolari.
  Premiera celor 2 ieșiri pe piețele străină a fost dublată și de o premieră locală: statul a împrumutat în IANUARIE, de la bancile locale suma record de 26,2 miliarde de lei.
  Prin urmare, STATUL a împrumutat în prima lună a anului echivalentul a circa 55 de miliarde de lei, respectiv 34,4% din necesarul total de finanțare din acest AN, estimat in Bugetul pe 2023 de catre Ministerul de Finante la circa 160 de miliarde de lei – record absolut, potrivit calculelor CursdeGuvernare pe baza datelor oficiale.”

  Deci, deja 1/3 din necesarul TOTAL de IMPRUMUTURI prevazut in Bugetul Romaniei pe 2023 a fost facut in prima Luna 2023, in Ianuarie 2023!!!
  “Trebuie” multi bani, cum ne spune dl Marcel Ciolacu… “trebuie” aia, “trebuie” aia…..

 4. Iar Dobânzile la care se împrumută statul au crescut vertiginos în 2022, generând o gaură de 29,1 miliarde de lei în bugetul de anul trecut. Statul a plătit dobânzi cu 61,8% peste nivelul din 2021, potrivit execuției bugetare.
  Din calculele Eurostat, România plătește cele mai mari dobânzi din UE, după Ungaria. Costurile medii de finanțare ale statului pe termen lung au fost, în medie, în decembrie, de 7,2%, duble față de media UE.
  Are Tara bani de risipit, o sa munceasca uurmasii politrucilor sa plateasca Datoriile astea, romanii vor pleca pe capete, in 10 ani Romania va ajunge la 15-16 Milioane de locuitori… vor munci 3-4 milioane…

 5. De ce partidele nu se intretin din pomeni ca biserica ?