G4Media.ro

UPDATE: Partidele, firmele deținute de stat și de primării și federațiile sportive…

UPDATE: Partidele, firmele deținute de stat și de primării și federațiile sportive – exceptate de la accesul cetățenilor la informații de interes public. Inițiatorul proiectui legislativ susține că a fost o eroare de redactare

Un proiect de lege inițiat de parlamentarul PMP Petru Movilă prevede exceptarea companiilor de stat și a partidelor politice de la obligația de a furniza informații de interes public. Proiectul care amendează Legea 544/2001 a trecut deja de Senat prin adoptare tacită și e acum la Camera Deputaților.

Proiectul mai scoate și alte entități de sub obligația de a le furniza cetățenilor ori ziariștilor informații de interes public: federațiile sportive, organizațiile neguvernamentale de utilitate publică, care beneficiază de finanțare din bani publici, precum și operatorii locali ori regionali de utilități publice (furnizori de apă, gaze, canalizare etc).

Practic, dacă propunerea lui Petru Movilă va fi adoptată și de Camera Deputaților și promulgată de președinte, nici un cetățean nu va mai putea afla informații despre modul în care partidele ori firmele de stat sau firmele primăriilor cheltuiesc bugete, organizează licitații sau fac angajări.

UPDATE: Inițiatorul proiectului, Petru Movilă, a declarat pentru G4Media.ro că prevederile din proiect reprezintă ”o simplă eroare de redactare, modificându-se vechea formulă a legii, și nu cea actualizată”. Movilă a mai spus că ”e departe de mine gandul de ingradire a drepturilor la liberul acces la informatii de interes public. Proiectul de lege a fost depus pentru a introduce sub incidenta legii si beneficiarii proiectelor cu fonduri europene, deci pentru a largi spectrul celor care trebuie sa dea explicatii asupra modului in care sunt cheltuiti banii. Am transmis catre comisii amendamentul aferent, pentru completarea art. 2 in forma actuala. Nu am nicio intentie in a ingradi liberul acces al presei, a fost o simpla eroare de redactare pe care am remediat-o”.

Pentru a intra la vot în plen, proiectul are nevoie de raport final de la Comisia de Cultură a Camerei Deputaților.

Cine este Petru Movilă. Inițiatorul proiectului de lege este deputat PMP de Iași. Este la al patrulea mandat de deputat, primele trei fiind ales pe listele PD. A plecat din PD odată cu apariția PMP. El este absolvent al Facultății de Mecanică de la Universitatea Tehnică din Iași și al Colegiului Național de Apărare.

Foto: Petru Movilă (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Eu unul nu mai am speranta sa prind civilizatie si normalitate in tara asta, si am doar 30 ani 🙁

 2. Si Basescu si Tomacce pare or fi avand, asta o fi insemnand democratie?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Un dobitoc interesat!Chiar ca nu mai exista speranta pentru aceasta tara!

 4. vine USR la putere si va elimina toate aberatiile acestea

 5. Sa-nteleg ca voi sunteti platiti din bani publici , dar ce faceti cu bunurilre Tarii este secret O secatura .

 6. Aparent USR a apasat pe prea multe bataturi: http://hcl.usr.ro. (nu este nou, dar este evident deranjant pentru unii)

 7. „El este absolvent al Facultății de Mecanică de la Universitatea Tehnică din Iași și al Colegiului Național de Apărare”: un dobitoc mare! Care a absolvit, cu siguranță, Colegiului Național de Apărare a hoților de popor. Că altminteri nu poți să faci poporul slugă iar pe aleșii poporului stăpîni.
  Iar cînd te gîndești că Pe. Movilă asta e din partidu’ Miscarea POPULARĂ, nu poți altceva zice decît că-i de două ori dobitoc!

 8. Fosta mafie portocalie s-a re-activat. Partidele nu sunt decât grupari de infractori iar firmele primariilor sunt modalitati de a sifona bani pentru clientela de partid. Acest Movila nu e decat unul din politruci carieristi care reprzinta HOTIMEA PMP=PDL+FSN+PCR

 9. sa nu mai afle nimeni ce jaf fac astia.
  adica de ce sa afle poulimea cu burta lipita de spate ca tovarasii isi trag bonusuri de sute de mii de ieuro pe la firmele de stat?
  sau sa afle ca din zecile de milioane de euro partidele isi fac ile si cumpara limuzine ?
  sau sa afle ca tov grindeanu a umflat schema cu zeci de personaje din pegra de partid ?
  da, grindeanu, ala care spunea ca el se gandeste la oamanii tarisoarei. dar el ce-mi face? isi indeasa in conturi si lui si partidului.

  cum e poulime ? traiesti bine prin reprezentanti ?

  hai la munca ca numai toader tudore are de primit zeci de mii de euro lunar (din cateva pensii si cateva salarii)

 10. Acest domn parlamentar pmp este cu adevarat jalnic, iese el si depune proiectul asta odios, ca nu putea sa-l depuna un parlamentar psd-alde, ca ce mai conta o injuratura in plus, la cate duc pe spinare, doar i-au costat si alegerile. Insa psd-alde e inventiv, isi activeaza cartitele plantate prin opozitie, ca sa impuste doi iepuri : sa manjeasca opozitia, si sa nu deconteze ei.

  • Te-as ruga sa nufaci greseala de a considera peiempe ca fiind „de-opozitie”, Gabriela.
   Deoarece, dincolo de fornaitoarele spoieli pe care le emana to’ar’su behaiezgu pe la diverse latrine si/sau pa feizbuci, aceasta adunatura de pripas este aliata pd$r in cvasitotalitatea consiliilor locale/judetene si au asigurat pana de curand majoritati calificate (jumatate plus unu) necesare in hotarari patrimoniale. Jmekeria este ca, acum, cu „noul” „cod-aministrativ” to’ar’sii astia devin cam inutili (expendables). „projectu” asta incearca sa le (mai) dovedeasca slugarnicia si loialitatea ca sa nu fie indepartati de la ciolosaniada… pardon, ciolaniada. Mai ales ca s-a tot subtiat.
   Aleanta asta dintre adunatura behaiazga si pd$r are o vechime mai mare de 10 ani si a fost, printre altele, principala cauza a caderii gubernului Ungureanu.

 11. Registrul Auto Roman e regie autonoma si, prin definitie, nu are nevoie de resurse financiare publice. Dar tot vrem sa stim ce fac ei cu banii…

 12. psd, pmp, aceeasi mizerie!

 13. „o eroare de redactare”! Mizerabililor!

 14. Nu ma mira ! PMP e rezerva rezervelor de cadre a Ciumei Rosii ! Sper ca oamenii cinstiti care mai voteaza aceasta gasca, sa se lamureasca deplin pana la alegerile urmatoare ! PD-ul isi are originile fizice in psd , fsn si a avut ”calitatea”de a practica exact ce incrimina, de la cel mai inalt nivel !! (Evident ca m-au pacalit si pe mine pana a iesit din Cotroceni, Marele Dus …..)