G4Media.ro

Partidele din Harghita condamnă manifestările xenofobe ale localnicilor din satul Ditrău împotriva…

Partidele din Harghita condamnă manifestările xenofobe ale localnicilor din satul Ditrău împotriva a doi brutari din Sri Lanka (Articol actualizat)

Liderii mai multor formaţiuni politice din Harghita condamnă atitudinea şi manifestările unor cetăţeni din localitatea Ditrău, care sunt nemulţumiţi de prezenţa în comuna lor a doi muncitori din Sri Lanka, transmite Agepres. UDMR a reacționat cu câteva ore întârziere, prin vocea unui deputat.

Preşedintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă, consideră că manifestările de genul celor de la Ditrău sunt anacronice în Europa secolului XXI, el adăugând că soluţiile pentru ca firmele româneşti să nu mai apeleze la muncitori străini sunt investiţiile şi realizarea unui mediu economic prietenos.

„În Europa secolului XXI, manifestări de genul celor de la Ditrău sunt anacronice. În condiţiile în care un procent semnificativ de cetăţeni români, de toate etniile, emigrează pentru o viaţă mai bună, nu putem să ne comportăm diferit cu muncitorii străini veniţi în Romania. Lipsa forţei de muncă determină firmele din Romania să apeleze la muncitori străini”, a declarat Sebastian Buzilă, pentru AGERPRES.

Și organizaţia Judeţeană Harghita a Partidului Social Democrat (PSD) îşi exprimă indignarea şi condamnă ferm atitudinea exprimată de unii cetăţeni din comuna Ditrău.

„Este inadmisibil ca într-un stat membru al UE să nu fie respectat dreptul la muncă şi să fie ameninţaţi localnicii care oferă locuinţe pentru muncitori, fie ei şi cetăţeni străini. Condamnăm ferm atitudinea persoanelor care, sub diverse pretexte, incită la ură şi violenţă, încercând să dezinformeze opinia publică, propagând, mai ales în mediul virtual, ideea că muncitorii angajaţi la firma de panificaţie din comuna Ditrău ar fi migranţi”, se arată într-un comunicat semnat de liderul PSD.Harghita, Romeo Ţepeş-Focşa.

Într-o postare pe Facebook, PLUS Harghita „constată cu regret că politicienii din judeţ au intrat într-o tăcere cinică în ceea ce priveşte cazul din Ditrău” şi consideră că nu există nicio justificare „pentru a permite astfel de manifestări rasiste şi xenofobe”.

„Acei politicieni harghiteni care, de altfel, în alte situaţii s-au arătat vehemenţi în subiectele încălcării drepturilor minorităţilor, în acest caz întârzie să reacţioneze şi să dea un semnal în rândul populaţiei pentru a calma spiritele şi a evita repetarea unor astfel de situaţii. Soluţia nu este stoparea influxului forţei de muncă legale, ci dezvoltarea regiunii prin atragerea investiţiilor pentru ca localnicii să nu mai plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă mai bun. Avem însă, nevoie de politicieni oneşti şi responsabili pentru a face posibil acest lucru. La următoarele alegeri avem şansa să schimbăm în bine România pentru ca astfel de episoade, ca cel din Ditrău, să nu mai aibă loc niciodată”, se arată în postarea de pe Facebook a PLUS Harghita.

Politicienii UDMR nu au reacţionat, deocamdată, faţă de situaţia de la Ditrău, transmite Agerpres.

Reamintim că aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul catolic, s-au adunat miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa. Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

A fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele „Migráns mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrău fără migranţi), în care sunt postate multe mesaje împotriva celor doi, dar şi unele care le iau apărarea acestora.

UPDATE: Deputatul UDMR Harghita Bende Sándor a declarat, pentru AGERPRES, referitor la situaţia de la Ditrău, unde localnicii sunt nemulţumiţi de prezenţa în comuna lor a doi muncitori din Sri Lanka, că lipsa de intoleranţă nu duce nicăieri şi a făcut apel la calm.

„Ceea ce s-au întâmplat acolo, părerea mea este că nu este corect, nu e uman, din punct de vedere moral nu este un lucru bun, din punct de vedere creştin, nici atât. Lipsa de toleranţă nu duce nicăieri. (…) Eu spun că trebuie să acţionăm cu calm, trebuie să acţionăm cu spirit uman şi nu cred că acest fenomen, ce se întâmplă acum, este un fenomen care a apărut de pe o zi pe alta. Asta este o consecinţă a unor greşeli din ultimii zece, chiar 20 ani. Putem să punem foarte multe întrebări, poate am sute de întrebări de pus şi nu am răspuns la nicio întrebare. De ce tinerii noştri au plecat din ţară? De ce satele noastre au rămas goale? De ce trebuie să muncească tinerii noştri în alte state şi de ce avem o imensă lipsă de formă umană la locurile de muncă din România? (…) Cert este un singur lucru. Asta este o chestiune în care, dacă asculţi pe toată lumea, toată lumea are dreptate. În acelaşi timp, putem să spunem că toată lumea are de pierdut. Avem de pierdut noi, ca zonă, avem de pierdut oamenii care locuim acolo, reputaţia noastră, reputaţia localităţii şi a oamenilor din zonă. Nu cred că ne defineşte intoleranţa, nu cred! Eu sper că este ceva punctual, este o greşeală şi sper că, încet-încet, oamenii din comuna Ditrău vor înţelege că au luat decizii pripite şi care nu au fost corecte”, a afirmat Bende Sándor, deputat din zona Gheorgheni, unde se află comuna Ditrău.

Foto: Comuna Ditrau (captura google maps)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. România (chiar dacă sătenii din Itru sunt de etnie maghiară) medievală în toată splendoarea sa.

  2. UDMR se fereste (nu stiu de ce) sa ne spuna ca localnicii de-acolo au un somaj ridicat, 80% sunt calificati, da’nu vrea nemernicul de patron sa-i angajeze!
    Stie vreun prost de-acolo cât din impozitul pe salarii intra în bugetul primariei?

  3. Usor de imaginat cam ce ar face bravii nostri minoritari daca ar fi de capul lor in Harghita!