G4Media.ro

Parlamentul Ucrainei: Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară din Cernobîl…

Sursa foto: Pixabay

Parlamentul Ucrainei: Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară din Cernobîl / Informația nu a putut fi confirmată și din alte surse

”Ocupatorii plănuiesc să creeze o catastrofă”, anunță Parlamentul Ucrainei pe pagina de Twitter a instituției, precizând că ”Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară din Cernobîl”.

”Din ceea ce se știe deocamdată, ocupanții încearcă să creeze <probe> false pentru a limita implicarea armatei ucrainene. În special, morgile mobile rusești care colectau cadavrele apărătorilor ucraineni morți au fost zărite în apropierea aeroportului Antonov din Hostomel. Există posibilitatea ca ocupanții să-i prezinte drept <sabotori uciși> în zona Ceornobîl. Ocupanții au refuzat deja să furnizeze stației personal specializat. Sabotorii ruși intră pe teritoriul centralei nucleare din Cernobîl sub acoperirea <specialiștilor din Belarus>”, se precizează în mesajul transmis de Parlamentul Ucrainei.

În prezent, centrala este complet deconectată de la sistemele de monitorizare europene.

”Generatoarele diesel disponibile pot asigura doar 48 de ore de întreținere a sistemelor de siguranță”, se mai menționează în mesajul transmis pe Twitter.

Informația prezentată de Rada Ucraineană nu a putut fi confirmată și din alte surse și nici nu există în acest moment dovezi sau indicii care să susțină aceste scenarii și care să poată fi verificate independent.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat joi că situația de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupată de forțele ruse, se degradează, deoarece AIEA pierde „o cantitate semnificativă de informații” privind protecția sistemelor de monitorizare, informează BBC.

Cu toate acestea, el a spus că a fost „destul de încurajat pentru că Ucraina și Federația Rusă vor să lucreze cu noi, sunt de acord să lucreze cu noi”. Grossi s-a întâlnit joi cu miniștrii de externe atât ai Rusiei, cât și ai Ucrainei.

Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a susținut că personalul de la situl de la Cernobîl „are oportunități limitate de a comunica, de a muta și de a efectua lucrări de întreținere și reparații cu drepturi depline”.

AIEA a declarat joi că nu a putut confirma faptul că curentul a fost restabilit la centrală. Vineri, autoritatea de reglementare a energiei nucleare din Ucraina a repetat că alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl nu a fost restabilită, în ciuda afirmațiilor Rusiei și Belarusului, care spun că aceasta a fost restabilită joi.

Sursa foto: Pixabay

Citește și:

Centrala nucleară de la Cernobîl, în continuare fără alimentare electrică, anunță agenția de reglementare nucleară din Ucraina

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Exista si posibilitatea ca atacatorii sa alimenteze generatoarele, n-or fi astea diferite de alte generatoare diesel. Ca sa intelegem si noi ceva, lipsa monitorizarii e problematica pentru ca daca s-ar face operatiuni nepermise monitorizarea ar indica ceva? Pana acum nici dracu nu si-a pus problema asta pentru ca nici el nu se gandea la asa ceva. Trebuie sa existe o posibilitate sa se monitorizeze mobil de la o distanta nedetectabila de ocupant – poate cu o drona capabila sa care un echipament minim de monitorizare?