G4Media.ro

Parlamentul Siriei recunoaşte genocidul armean comis de turci între 1915 și 1917

Parlamentul Siriei recunoaşte genocidul armean comis de turci între 1915 și 1917

Parlamentul sirian a recunoscut oficial joi drept „genocid” masacrarea a circa 1,5 milioane de armeni între 1915 şi 1917. Această recunoaştere survine într-o perioadă de puternice tensiuni cu Turcia, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Parlamentul (…) condamnă şi recunoaşte genocidul comis împotriva armenilor de statul otoman la începutul secolului al XX-lea”, a anunţat Parlamentul sirian într-un comunicat.

Această recunoaştere survine într-o perioadă de puternice tensiuni cu Turcia, după confruntări sângeroase în nord-vestul Siriei. Miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că armata Turciei va lovi „peste tot” regimul sirian în cazul unor noi atacuri împotriva forţelor turce.

De la începutul lui februarie, 14 soldaţi turci au fost ucişi şi alţi 45 au fost răniţi în atacuri ale regimului în regiunea Idlib, ultimul bastion aflat parţial sub controlul jihadiştilor şi insurgenţilor în Siria.

În ultimele zile, Ankara, care susţine grupări insurgente, şi-a întărit în mod considerabil prezenţa militară în această regiune, unde regimul şi aliatul său rus desfăşoară din decembrie o ofensivă sângeroasă.

Potrivit estimărilor, între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, pe atunci aliatul Germaniei şi al Imperiului Austro-Ungar.

Armenii încearcă să obţină din partea comunităţii internaţionale recunoaşterea existenţei unui genocid.

Turcia de după dizolvarea Imperiului Otoman, în 1920, recunoaşte masacrele, însă respinge termenul de „genocid”, evocând un război civil în Anatolia, dublat de o foamete, în urma cărora au murit între 300.000 şi 500.000 de armeni şi toţi atâţia turci.

Numeroşi istorici şi universitari au admis că deportarea şi masacrarea armenilor în timpul Primului Război Mondial corespunde definiţiei juridice a genocidului.

Aproape 30 de ţări au adoptat legi, rezoluţii sau moţiuni de recunoaştere a genocidului.

În decembrie, Congresul american a recunoscut masacrele drept genocid, suscitând furia Turciei. Însă administraţia lui Donald Trump a declarat că refuză să utilizeze cuvântul „genocid”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Ce vremuri bizare traim, acum avem razboiul turco-sirian care n-are nicio noima.

  • Sunteti beton la istoie.
   Prietenia turco-siriana e din categoria celei romano-ungare.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Ottoman_Syria

  • Nu mai e așa fun când armata ta preferata și stăpânii tai rusești pleacă la război, nu e așa Tovarășe? Va umbla și la bugete, nu?:)

  • În anii genocidului antiarmean, comunitatea arabă din imperiul otoman a intervenit (chiar riscant) în apărarea armenilor deportaţi pentru a fi ucişi. De la persoana care pretinde „Aveţi ce votaţi” şi de la @stefan, nici Dumnezeu nu cere.

  • Juvete, idioten, ma refeream strict la bashar si la „parlamentul sirian”….

 2. Vai vai vai….unde era umanitatea….

  • Riscant și foarte greu de interpretat modul în care comunică doi maniaci criminali ca Bashar si Recep, mai ales dacă ai o minte care funcționează aproximativ normal.
   Poate că a vrut să-i transmită ceva de genul: „haide băi frăție, tocmai noi, care suntem la fel, să ne luăm la bătaie ?”. Sau poate: „te stimez șmechere, dar nu te ridici la nivelul înaintașilor”.
   Ar fi ca o conversație formală intre 2 oameni „de stânga” – de exemplu Kim (Yong1) și Nicolas (Maduro), care amândoi sunt astăzi cel mai mare coșmar și blestem asupra popoarelor lor (pe care afirmă desigur că le iubesc enorm).
   Lumea a luat-o razna urât de tot.

 3. Nu demult si Senatul American recunoscuse, incet, incet vor trebui pana si turcii sa recunoasca…

 4. Este ciudat (daca nu de ris) un asemenea comunicat venind din partea guvernului unei tari in care au murit in razboiul civil peste 700 000 de civili si milioane au parasit tara alegind drumul pribegiei pe alte continente!

  • care razboi civil? cel provovat de americani? nu e si nu a fost nici un razboi civil in Siria, mai informati-va.

 5. Armenii si in general Crestinii din Siria sunt sustinatori voiti sau nevoiti ai regimului – alternativa fiind ISIS si descreieratii si inapoiatii de acel gen, un rau de 1000000000000x mai rau decat Assad….

 6. eu gasesc ingrijorator faptul ca, dupa 100 ani de la infaptuirea acestui genocid, mari puteri ale lumii accepta (la nivel declarativ) realitatea istorica doar ca sa se razbune pe un stat cu care nu se mai inteleg.
  victima acestor declaratii ramane natiunea armeana, de care in fapt li se rupe atat siriei, cat si statelor unite si oricarui alt stat care este certat cu turcia si care de-abia acum s-a trezit sa recunoasca faptul ca ce s-a intamplat cu un secol in urma in acea regiune a lumii a fost genocid curat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.