G4Media.ro

Parlamentul rus vrea să şteargă engleza din societatea rusă şi să o…

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Parlamentul rus vrea să şteargă engleza din societatea rusă şi să o ”rusifice”, aşa cum vrea Putin

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, vrea să interzică anglicismele şi cuvintele occidentale în societatea rusă, relatează Le Figaro, citată de News.ro.

Deputaţii ruşi lucrează, de la 25 octombrie, la un proiect de lege care prevede ca semnalarea sau numele mărfurilor în magazine să fie scrise în alfabetul chirilic – şi nu în alfabetul latin – aşa cum se întâmplă în unele cazuri.

Proiectul de lege vizează totodată mărcile magazinelor şi afişele din spaţiul public.

”Limba rusă face obiectul unui atac ţintit din partea inamicilor noştri. În Ucraina, limba rusă este interzisă de facto, în pofida faptului că este vorba, în cazul a milioane de persoane, de limba lor maternă”, declara săptămâna trecută Le Figaro preşedinta Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, Valentina Matvienlo.

Acest nou proiect de lege reprezintă, în cazul în care va fi adoptat, un nou pas în voinţa unei ”rusificări” a societăţii, aşa cum este ea vrută de către Vladimir Putin.

De la începutul Războiului din Ucraina, preşedintele rus şi-a multiplicat atacurile asupra lumii occidentale.

În februarie, s-a adoptat o lege care interzice folosirea englezei de către liderii politici şi funcţionarii ruşi, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

Dispariţia treptată a englezei, într-o ţară în care tinerii stăpânesc această limbă, a început deja.

La metroul din Moscova, numele staţiilor erau scrise cu litere chirilice şi latine de la Cupa Lumii la Fotbal, în 2018, însă numele cu litere latine au dispărut în mai, potrivit France info.

În timpul Războiului din Ucraina, multe mărci din Occident au decis să părăsească teritoriul rus, lăsând loc multor imitaţii care au rusificat numele acestor întreprinderi.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Correa de nord reloaded

  2. Ii recomand mult-iubitului conducător Suprem să treacă de pe chirilice direct pe hieroglife chinezești sau coreene, că dușmanul occidental să fie buimăcit odată ajuns in țărișoara lui iubită! 😀

    • Nu trebuiesc decât hieroglifele chinezești. Și nu în toată Rusia, doar în Siberia. Oricum va fi chinezească!

  3. Imperiul Rusinez in devenire.